2020-08-10 03:10

Jurgen Klopp, “creatorul” Borussiei Dortmund, e pe picior de plecare

 |  17:55
Jurgen Klopp, “creatorul” Borussiei Dortmund, e pe picior de plecare

Florentin Dincă

Jurgen Klopp, un antrenor de care nimeni nu auzise până acum câțiva ani. Sosirea în 2008 pe banca Borussiei Dortmund a coincis cu renașterea grupării de pe Signal Iduna Park. Și nu o renaștere normală, ci una de mare amploare, cu două titluri în Bundesliga (2011 și 2012), Cupă și Supercupă în Germania și o finală de Champions League. Peste toate însă, Klopp (47 de ani) a construit în ultimele sezoane la Dortmund o mașinărie de fotbal în cel mai pur stil german, o echipă care, mai puțin în acest sezon, a jucat la cel mai înalt nivel, o echipă care şi-a a umilit rivala Bayern Munchen, dar și pe Real Madrid în Liga Campionilor, o echipă care pe care își era drag să o vezi jucând, chiar dacă nu erai suporterul ei.

Dar iată însă că, în acest campionat, lucrurile s-au schimbat radical la Dortmund, arătând clar că lucrurile s-au uzat iremediabil între vestiar și vulcanicul tehncian. Borussia este de nerecunoscut în Bundesliga. După 12 runde, galben-negri sunt pe un incredibil loc 16 din 18 echipe, acumulând doar 11 puncte, la doar un punct de retrogradare. Asta în timp ce Bayern este liderul neînvins al campionatului, cu 30 de puncte. Paradoxul vine din Champions League, unde Borussia câștigase primele patru meciuri din grupă și își antamase calificarea în optimile de finală. A urmat eșecul previzibil de pe Emirates Stadium, cu Arsenal, scor 0-2, într-un meci lamentabil făcut de nemți.

Arsenal i-ar veni ca o mănușă

Jurgen Klopp, “creatorul” Borussiei Dortmund, e pe picior de plecare
zoom
Înfrângerea de la Londra este un alt semn care îl face pe Jurgen Klopp să înţeleagă că perioada sa la Dortmund trebuie să se încheie cât mai rapid. Dacă nu la iarnă, pentru că la nemți lucrurile nu se încheie la jumătate, mai mult ca sigur la vară, când antrenorul vrea să treacă la un nivel următor, cel maxim. Adică un nume de prim rang din fotbalul de pe continent. S-a scris în ultimii doi ani că ar fi potrivit ba la Barcelona, ba la Real Madrid, ba Manchester United, dar toţi aceşti coloşi au antrenori pe termen lung la echipă. Însă lui Klopp îi trebuie o echipă unde să crească și să formeze el fotbaliști, așa cum a făcut-o la Dortmund cu Piszcek, Hummels, Subotic, Schmelzer, Gundogan, Gotze, Sahin, Kagawa sau Lewandowski. Și cel mai potrivit club unde ar putea să-şi pună în practică ideile inovatoare ar fi Arsenal Londra, echipă care s-a plictisit până peste cap de chix-urile fără de sfârșit în atâta amar de vreme ale lui Arsene Wanger.

“Sunt convins că Anglia este singura ţară unde aş putea să lucrez, după anii petrecuți în Germania. Știu și limba, iar asta mă va ajuta mult. Dacă mă contacta cineva de acolo, sunt deschis la discuții. Când am venit la Dortmund nu m-am gândit că o să stau atât și o să realizez aceste performanțe. Mă gândeam, ok doi, trei ani, iar apoi următorul club, următorul oraş. Sunt aici de mai bine de şase ani. Nu ştiu când o să se termine, dar simt că acest moment este aproape”, a declarat Jurgen Klopp.

Recunoscător lui Mainz

Până să ajungă pe banca Borussiei Dortmund, Jurgen Klopp pregătise timp de 8 ani pe modesta Mainz, în perioada 2000-2008, pe care a calificat-o în 2006 în Cupa UEFA. Un an mai târziu, Mainz a retrogradat, dat Klopp a rămas în funcție. De altfel, aici își și încheiase cariera jucătorul Klopp, atacant de meserie, trecut în linia de fund în anul 1995, la fel ca și Cosmin Bărcăuan la Dinamo. 12 ani a evoluat Klopp pentru Mainz (1989-2000), perioadă în care a adunat 325 de meciuri și 52 de goluri. Până în ’90, el evoluase doar la echipe din eșaloanele inferioare din Germania (TuS Ergenzingen, FC Pforzheim, Viktoria Sindlingen și Rot-Weis Frankfurt), cu excepția sezonului 1987/1988, când a fost în lotul lui Eintracht Frankfurt.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-11-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE