2020-07-07 19:33

ROMÂNIA-POLONIA. Toţi alături de naţională

 |  17:50
ROMÂNIA-POLONIA. Toţi alături de naţională

Echipa naţională a României dispută vineri seară, începând cu ora 21.45, pe Arena Naţională, un duel important, ca să nu zicem chiar decisiv, cu Polonia, în meciul patru din grupa preliminară la Campionatul Mondial din Rusia. Că plecăm cu şansa a doua, asta o ştie toată lumea, însă cu o mobilizare de zile mari din partea tricolorilor, cu o dăruire dusă la extrem, cu o tactică precisă şi cu un tupeu pozitiv în atac, România poate demonta toate calculele hârtiei. O victorie ne-ar creşte enorm şansele de calificare, o remiză ne ţine în viaţă, în timp ce o nedorită înfrângere ne ia gândul de la primul loc, lăsându-ne să mai facem calcule doar la poziţia secundă, cea care duce la baraj.

Cum meciul de diseară are o importanţă aproape capitală pentru trupă lui Christoph Daum, ne-am gândit să adunăm în această pagină sfaturi şi mesaje de încurajare din partea unor mari antrenori români, ca Mircea Lucescu şi Ladislau Boloni, sau a foştilor internaţionali din Generaţia de Aur şi nu numai, ca  Gică Popescu, Dan Petrescu, Dorinel Munteanu, Florin Răducioiu, Gabi Balinţ şi Adi Mutu. Toţi, fără excepţie, au o experienţă internaţională vastă, iar vorbele lor ar trebui luate în seamă pentru meciul din această seară de către Daum şi de tricolori.

Mircea Lucescu

“Meciul cu Polonia este foarte important. Sunt convins că acum, cu Polonia, echipa României va da măsura întregii capacităţi şi a posibilităţilor din momentul de fată. Este o partidă care în mod normal trebuie să se încheie cu victoria noastră. Nu va fi simplu, nu va fi uşor, dar echipa are acest potenţial. Avem o echipă naţională competitivă. Formaţiile s-au nivelat, nu mai există echipe mari. Vedeţi ce s-a întâmplat la Euro cu Islanda, cu Ţara Galilor. Avem jucători buni, talentaţi, un antrenor cu experienţă. Echipa e foarte bine organizată din toate punctele de vedere”.

Ladislau Boloni

“Simt că Polonia are ceva avantaj faţă de noi în acest moment şi asta i-ar putea oferi o încredere mai mare în forţele sale. Noi suntem într-o situaţie în care nu avem dreptul să greşim. Suntem obligaţi să jucăm fără joker, trebuie să câştigăm aceste meciuri directe. Cu un egal nu rezolvăm mare lucru, le dăm lor şansa să joace la egal în retur. Trebuie să fii solid în apărare pentru a juca bine, dar pentru noi e un meci foarte important, trebuie să facem un joc plin, complet. Nu ştiu dacă e suficient doar să fim buni în apărare. Cu un meci bun în apărare încă nu ai rezolvat nimic, trebuie să ai şi un atac. Greşelile şi fazele fixe pot face diferenţa. Lewandowski este un vârf important al Europei. Cred că la nivel de gabarit şi mobilitate avem jucători care să-l marcheze. Însă la perseverenţă şi anduranţă mentală, el este puternic, pentru că an de an joacă la un nivel înalt şi are rezultate foarte bune. Florin Andone mi-a făcut o impresie foarte bună în primul meci de la Euro. L-am descoperit atunci şi am simţit ceva în jocul lui care mie îmi place. Ar fi o soluţie să joace cu el şi cu Keşeru, dar dacă vrea să forţeze apărarea, sigur nu va începe cu doi atacanţi”.

Gică Popescu

“Polonia porneşte că favorită, e de fapt favorita grupei. Dacă faceţi o comparaţie între cele două loturi, veţi constata că e o diferenţă mare. Să sperăm că putem produce surpriza. Eu cred în continuare că ne vom bate pentru locul trei în această grupă, cu Muntenegru. Pentru primele două locuri se luptă Polonia şi Danemarca. Dacă învingi Polonia, ai şanse de calificare. Pentru că baţi favorita grupei şi câştigi enorm la nivel de încredere. Noi ne-am pierdut identitatea la Euro 2016, cu Albania, iar acest lucru se simte în joc, adversarii te taxează imediat. Când jucăm acasă, cu un stadion arhi-plin, trebuie să jucăm curajos, la victorie”.

Florin Răducioiu

“E clar că va fi un meci foarte-foarte greu, care trebuie neapărat caștigat. Avem o singură variantă din trei, pentru că doar cele trei puncte ne menţin cu șanse reale în lupta pentru calificare. Sunt foarte curios cum vor aborda acest meci. Adică vom juca ofensiv încă din primele minute, fără a-i lăsa pe polonezi să joace, sigur cu consecințele de rigoare, pentru că apar spaţii sau vom juca să ne apărăm în primul rând și să evităm să primim gol. Sunt foarte curios cum vom aborda primele 15 minute. Eu sunt adeptul ofensivei și de aceea spun că trebuie să jucăm acest meci ca pe o finală. Fazele fixe sunt un punct slab al nostru, dar eu sunt foarte optimist. Jucăm acasă, avem toate atuurile pentru a obține victoria”.

Dorinel Munteanu

“Sunt foarte optimist. Am încredere în conducerea tehnică şi voi fi şi eu lângă tricolori, sper să câştige sau să facă un rezultat pozitiv. Cred că un egal cu Polonia nu ar fi un rezultat negativ. Prin tot ce s-a întâmplat în ultimul timp la naţională, cu atitudinea pozitivă a jucătorilor, cred că Polonia va avea un meci greu, deşi este favorită. Nu se poate schimbă radical totul în câteva luni, dar jucătorii care au randament constant sunt convocaţi de Daum. Nu mai contează vârsta sau ce ai făcut la echipa naţională”.

Dan Petrescu

“Nu cred că Polonia e cea mai bună echipă, nu are jucătorii cei mai buni. În afară de Lewandovski... Este o echipă bună, dar nu e peste România. Sută la sută putem câştiga. Am antrenat câţiva jucători polonezi. Kuba Błaszczykowski a fost jucătorul meu la Wisla. A făcut o carieră extraordinară la Dortmund, dar nu mai e nici el la prima tinereţe şi nu cred că jucătorii polonezi pot fi mai buni decât jucătorii români”.

Viorel Moldovan

“Şi în ’era Pițurcă’ și în ’era Iordănescu’ echipa a stat foarte bine în teren, din punct de vedere tactic, să spunem pe fază defensivă, însă aşa e mai greu să construieșţi și să îi pui probleme adversarului. De multe ori e important să gaseșţi un echilibru, pentru că te expui atunci când riști și joci pe cartea atacului, e inevitabil să îi oferi adversarului prilejul de a te curenta pe contraatac, iar Polonia are această capacitate. Pe contraatac e o echipă foarte interesantă. Eu întreb: avem capacitatea de a ataca și de a supune un adversar precum Polonia unei presiuni enorme? Putem face acest lucru? Dacă da, spun și eu ce ar trebui făcut. Trebuie să fim foarte agresivi în dueluri, să avem un joc colectiv foarte bine pus la punct și nu trebuie să ne fie teamă. Sunt convins că vom caștiga! Mesajele pe care le transmit antrenorii înaintea meciurilor își au și ele rostul lor. Mi-aduc aminte că pe când eram antrenat de Boloni, acesta ne spunea: ’să le facem să le doară!’. Și pe de vremea lui nea Îmi Ienei a rămas o vorbă celebră. ’Să le călcăm pe cap’. Trebuie să susținem echipa națională, să avem încredere în jucători”.

Gabi Balint

“N-aș stă deloc pe gânduri și l-aș băga pe Keșeru în primul 11. Trebuie să profiți de jucătorii aflați în formă foarte bună. Keșeru poate fi atacantul numărul 1 al naționalei. Polonia are un lot mai valoros decât al României. Noi dacă vom caștiga cu Polonia ar fi o mare surpriză”.

Adrian Mutu

“E un joc decisiv. Dacă nu caștigm, ni se reduc șansele de calificare. Va fi un meci extrem de dificil pentru noi și șansele de a caștiga acest meci sunt mici. Suntem forțați oarecum să caștigăm acest meci. Polonezii vor încerca să joace pe contraatac, să ne surprindă. Au un atacant, pe Lewandovski, într-o formă extraordinară. Trebuie să fim foarte atenți la el și să-l blocăm. Eu sper ca Romnia să facă un meci bun și să-l caștige. Eu am încredere în băieți”.

Din păcate nu joacă statistică

“România are de partea ei statistica de-a lungul deceniilor în întâlnirile cu Polonia. Din păcate, nu statistică şi tradiţia meciurilor directe vor evolua diseară pe Arena Naţională. Din cele 33 de partide de până acum tricolorii au câştigat 14, au remizat de 15 ori şi au cedat de doar patru ori. Ultima dată, în aprilie 1989, când România pierdea la Varşovia, scor 1-2, într-un meci amical. De altfel, majoritatea meciurilor între cele două naţionale au fost amicale, doar două fiind oficiale, în preliminariile Euro 1996, 2-1 pentru noi la Bucureşti şi 0-0 la Zabrze. De la Revoluţie încoace, România şi Polonia s-au mai duelat de şase ori, bilanţul fiindu-ne favorabil, patru victorii şi două egaluri. Ultimele două întâlniri directe, tot amicale, s-au desfăşurat la Varşovia, în aprilie 2002 şi noiembrie 2009, 2-1 şi 1-0 pentru tricolori”.

ROMÂNIA – POLONIA ora 21.45, TVR 1 şi TVR HD

Echipe probabile

România: Tătăruşanu – Benzar, Chiricheş, Dr. Grigore, Filip – Săpunaru, R. Marin, Hoban – Stanciu – Stancu, Andone

Polonia: Szczęsny – Piszczek, Glik, Pazdan, Cionek – Błaszczykowski, Krychowiak, Grosicki, Zielinski – Lewandowski, Teodorczyk

Clasament

1.         Muntenegru      3          2          1          0          7-1       7p

2.         Polonia             3          2          1          0          7-5       7p

3.         România           3          1          2          0          6-1       5p

4.         Danemarca       3          1          0          2          3-4       3p

5.         Kazahstan        3          0          2          1          2-7       2p

6.         Armenia           3          0          0          3          1-8       0p

Se mai joacă astă-seară

Armenia – Muntenegru (19.00)

Danemarca – Kazahstan (21.45)


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-11-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE