2020-08-08 04:17

România va avea, după 28 de ani, un arbitru la un turneu final. Ovidiu Haţegan, urmaşul lui legendarului Ioan Igna

 |  19:47
România va avea, după 28 de ani, un arbitru la un turneu final. Ovidiu Haţegan, urmaşul lui legendarului Ioan Igna

Florentin Dincă

Ceea ce părea o utopie în ultimii ani s-a înfăptuit ieri. Ţara noastră, sau mai bine zis arbitrajul românesc, dă din nou un arbitru la un turneu final. De la regretatul Ioan Igna, în 1988, fluieraşii români nu au mai ajuns pe la vreun mondial sau european. Ovidiu Haţegan se află printre cele 18 arbitri care vor conduce partide la Campionatul European de anul viitor din Franţa (10 iunie – 10 iulie).

Meritul principal este cel al lui Haţegan, ale cărui prestaţii au fost din ce în ce mai bune în ultimul an, dovadă că, în acest sezon, el a fost delegat să conducă la centru trei partide din grupele Ligii Campionilor (Dinamo Zagreb – Arsenal Londra 2-1, Şahtior Doneţk – Malmo 4-0 şi Benfica – Atletico Madrid 1-2). Mai mult, centralul originar din Arad a arbitrat şi două partide din preliminariile EURO 2016: Georgia – Scoţia 1-0 şi Macedonia – Ucraina 0-2. În vârstă de doar 35 de ani, Haţegan este arbitru FIFA din anul 2008, în Liga 1 debutând cu doi ani înainte, la doar 27 de ani. În această vară, el a fost avansat în categoria Elite, cea dintâi grupă valorică a arbitrajului european.

România va avea, după 28 de ani, un arbitru la un turneu final. Ovidiu Haţegan, urmaşul lui legendarului Ioan Igna
zoom
Să nu uităm totuşi că, “înrolarea” la EURO a lui Ovidiu Haţegan, i se datorează într-o mică mare măsură şi lui Kyros Vassaras. Grecul, care de un an şi jumătate conduce arbitrajul românesc, nici mai bine, dar nici mai rău decât înainte, este un un personaj extrem de influent la UEFA. La sfârşitul lunii iulie 2015, Vassaras a fost cooptat pentru un nou mandat de patru ani la Comisia de Arbitri a UEFA, cea se ocupă de dezvoltarea arbitrajului la nivel european. Precedentul mandat al fostul arbitru elen se încheiase anul trecut, când acesta a acceptat propunerea preşedintelui FRF, Răzvan Burleanu, de a se ocupa de destinele fluieraşilor autohtoni.

Companie selectă

Alături de Ovidiu Haţegan, la turneul final din Franţa vor mai conduce meciuri la centru următorii arbitri, toţi de prim rang: Martin Atkinson (Anglia), Felix Brych (Germania), Cuneyt Cakir (Turcia), Mark Clattenburg (Anglia), William Collum (Scoţia), Jonas Eriksson (Suedia), Serghei Karasev (Rusia), Viktor Kassai (Ungaria), Pavel Kralovec (Cehia), Bjorn Kuipers (Olanda), Szymon Marciniak (Polonia), Milorad Mazic (Serbia), Svein Moen (Norvegia), Nicola Rizzoli (Italia), Damir Skomina (Slovenia), Clement Turpin (Franţa) şi Carlos Velasco Carballo (Spania). Brigăzile de arbitri vor fi formate dintr-un central, doi asistenţi şi doi arbitri adiţionali.

Şanse mari să avem şi doi tuşieri şi doi adiţionali

Cel mai probabil, CCA va trimite la EURO, pe lângă Haţegan, și doi asistenți și doi arbitri adiționali, în condițiile în care UEFA a anunțat că majoritatea asistenţilor şi adiţionalilor va fi din aceeaşi ţară cu centralul. Brigăzile de arbitri vor fi anunţate în luan februarie 2016. Toţi fluieraşii desemnaţi vor participa începând cu anul viitor şi până la startul întrecerii din Hexagon la stagii de pregătire teoretice şi practice.

PUTEREA a stat de vorbă cu foştii mari arbitrii Adrian Porumboiu şi Ion Crăciunescu. Dacă primul a avut cuvinte de laudă la adresa lui Heţegan, fostul şef al CCA l-a taxat dur pe centralul care ne va reprezenta la EURO

România va avea, după 28 de ani, un arbitru la un turneu final. Ovidiu Haţegan, urmaşul lui legendarului Ioan Igna
zoom
Porumboiu: Nu ştiu cât e meritul lui Vassaras, mai sigur e al lui Lupescu

Adrian Porumboiu salută nivelul la care a ajuns Ovidiu Haţegan şi susţine că un merit important în desemnarea lui Haţegan la EURO nu îl Vassaras, ci mai degrabă Ionuţ Lupescu, şi el la rândul lui un oficial important în conducerea UEFA, cel poreclit Kaiserul ocupând acum postul de preşedinte al Comisiei Tehnice a forului european. “Num ai cuvinte de laudă şi admiraţie pentru Haţegan. Merita să ajungă acolo. Nu ştiu cât e meritul lui Vassaras, mai sigur e cel al lui Ionuţ Lupescu. Sigur că desemnarea lui Ovidiu Haţegan la EURO va produce o emulaţie printre ceilalţi arbitri români, care îşi vor dori să ajungă şi ei la un asemenea nivel. Ce sfat i-aş da lui Haţegan? Să rămână acolo, nu mai are voie să coboare de acolo”, ne-a declarat Adrian Porumboiu. 

România va avea, după 28 de ani, un arbitru la un turneu final. Ovidiu Haţegan, urmaşul lui legendarului Ioan Igna
zoom
Crăciunescu: Haţegan să lase şmecheria la o parte. Să-şi onoreze cartea de vizită şi în România

Fostul preşedinte al Comisiei Centrale de Arbitri, Ion Crăciunescu, are un discurs opus faţă de cel al ex-colegului său de breaslă, Adrian Porumbroiu. Crăciunescu spune că, înaintea lui Haţegan, România trebuia să-i trimită la turneele finale din trecut pe Cristi Balaj sau Alexandru Turdor. Totodată, Crăciunescu afirmă pe un ton dur, că Haţegan nu merita să ajungă la o asemena competiţie, deoarece, după spusele sale, el nu arbitrează bine nici măcar în Liga 1, iar când o face, o face cu tentă, cu “şmecherie”: “Să nu mă înţelegeţi greşit, mă bucur că un arbitru român a ajuns la EURO, dar eu cred că Balaj şi Tudor trebuiau să fie fie de mult timp acolo. Nu au fost susţinuţi din păcate. Nu ştiu, poate, că a avut şi Vassaras un merit, dar el trebuia să se uite spre alţi arbitri, era obligat să-i vadă. În primul rând, Haţegan să-şi onoreze cartea de vizită în România, sau în cupele europene. Că toţi au ţipat după prestaţiile lui. Nea Mircea Lucescu, cei de la Arsenal prin Liga Campionilor. Haţegan să lase şmecheria la o parte, să arbitreze...mai bine mă opresc, nu vrea să vorbesc mai mult despre el”

 

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-12-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE