2020-07-07 00:41

NAȚIONALĂ UNDER-19 / Selecționerul Ștefan Iovan trebuie să-și dea demisia după ratarea calificării la CE din Ungaria

 |  21:01
NAȚIONALĂ UNDER-19 / Selecționerul Ștefan Iovan trebuie să-și dea demisia după ratarea calificării la CE din Ungaria

Florentin Dincă

Încă o calificare ratată în fotbalul românesc, a 49-a de la Revoluția din 89’ încoace. Naționala Under-19 antrenată de Ștefan Iovan, s-a făcut efectiv de râs în Turul de Elită, organizat chiar la Mogoșoaia și Buftea, după 0-5 cu Austria și 1-3 cu Rusia, și a spus adio Campionatului European organizat luna viitoare de vecinii noștri maghiari. Deși a avut pe mână o generație foarte bună, Ștefan Iovan a dovedit încă o dată că este depășit de nivelul actual la care a ajuns fotbalul mondial juvenil, și ar trebui să-și depună singur demisia pe biroul lui Răzvan Burleanu, lăsând locul altuia mai tânăr, mai competent.

Selecționerul U-19 deborda de optimism înainte de Turul de Elită: “Avem nevoie de această calificare. Așa se formează echipe, jucători și generații. Cu rezultate. Suntem egali cu toate celelalte echipe din grupa noastră, la ce jucători avem acum în lot”. Ce a urmat, știe toată lumea. Tricolorii au fost surclasați la toate capitolele în primele două meciuri și, în loc să își atribuie vina pentru umilințe, Fane Iovan a aruncat întreaga responsabilitate a eșecurilor asupra jucătorilor săi. Nici un cuvânt însă despre cât de defectuos a pregătit el aceste mecuri decisive de calificare, despre tactica zero folosită în cele două meciuri sau despre lipsa totală de ambiție arătată de Rotariu&Co. “Fizic mi s-au părut fără reacţie, nu au avut atitudine, determinare, presing, toate nu au ieşit şi nu pot să mi le explic. Nu au respectat ce le-am trasat înainte de joc. Răutatea din meciurile precedente a lipsit”, a fost reacția lui Iovan.

Anghel Iordănescu, cel care, măcar teoretic, este șeful peste toate echipele naționale, a făcut o caracterizare critică a contraperformanțelor de la Turul de Elită: “Și rușii și austriecii au fost peste noi din toate punctele de vedere. Sunt carențe în exprimarea jucătorilor, de determinare, de a reprezenta România. Juătorii au repetat aceleași greșeli pe care le-au făcut în meciul cu Austria. Sper ca lucrurile să se îndrepte în fotbalul românesc, pentru că la nivelul bazei este nevoie de mult mai multă muncă, severitate maximă și mult mai multă disciplină”.

L-a trădat pe Piți și l-a costat, dar Nașu l-a promovat iar

În precedentul mandat la echipa națională, Victor Pițurcă l-a avut ca secund pe Ștefan Iovan. Cum era normal în lumea antrenorilor, în momentul în care Piți a fost demis de la cârma primei reprezentative, Iovan trebuia și el să-și ia tălpășița, însă el nu a făcut asta, și a rămas ca secund și în mandatul lui Răzvan Lucescu. Gestul a fost condamnat la acea vreme de Pițurcă. La revenirea la cârma naționalei, Piți nu a uitat trădarea lui Iovan și a cerut mazilirea acestuia de la FRF. Nu a fost de acord Mircea Sandu, care l-a făcut scăpat pe acesta din urmă, “retrogradându-l” la 1 iulie 2011 la o reprezentativă de juniori. Ulterior, Iovan a fost iar promovat, în funcția de coordonator al tuturor loturilor de juniori.

Marți cu Norvegia, de palmares

ROMÂNIA (0-5 cu Austria): Cojocaru (Steaua) – Băjan (Farul), Achim (CS Voluntari), Răuţă (Guingamp), N. Vasile (Rapid) – Vână (Viitorul), Mitriţă (Viitorul), B. Vasile (Viitorul) – Popadiuc (Ceahlăul), Puşcaş (Inter Milano), Rotariu (Dinamo)

ROMÂNIA (1-3 cu Rusia): Petrariu (SC Bacău) – Băjan (Farul), Achim (CS Voluntari), Manea (Viitorul), Dumitraşcu (Rm. Vâlcea) – I. Şerban (Dinamo), B. Vasile (Viitorul) – Popadiuc (Ceahlăul), Vână (Viitorul), Păun (CFR Cluj) – Puşcaş (Inter Milano)

Clasament 1.Austria 6p 8-1, 2. Rusia 6p 6-1, 3. Norvegia 0p 1-6, 4. România 0p 1-8

Ultima etapă: România – Norvegia, Austria – Rusia (ora 19.00)

Foto: sportb.ro


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-09

In legatura cu acest articol...

NAŢIONALA UNDER-19. Lotul lui Ştefan Iovan pentru Turneul de Elită

TURUL DE ELITĂ. Naţionala U-19 începe calificările pentru Campionatul European din Ungaria
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE