2020-07-05 20:05

Eşec previzibil. Vorbe multe, proiecte nule! Echipa feminină de gimnastică a României a ratat calificarea la Olimpiadă pentru prima dată în ultimii 48 de ani

 |  17:52
Eşec previzibil. Vorbe multe, proiecte nule! Echipa feminină de gimnastică a României a ratat calificarea la Olimpiadă pentru prima dată în ultimii 48 de ani

Cu o zi în urmă, gimnaştii români ratau calificarea Jocurile Olimpice de la Rio. Nu s-a făcut mare tam-tam. A venit apoi rândul fetelor noastre să dea şi ele cu piciorul competiţiei din această vară din Brazilia, după ce au terminat pe locul 7, penultimul, turneul preolimpic. Este pentru prima oară din 1968 încoace când România nu va avea o echipă în concursul olimpic. Alătdată motorul delegaţiei noastre la JO, alături de canotaj, gimnastica românească a apus. Să sperăm că nu definitiv, dar avem mari dubii că s-ar putea revitaliza pe viitor această disciplină. Eşecul gimnasticii este însă oglinda întregului sport românesc, care a a ajuns bătaia de joc a clasei politice de după Revoluţie, neexistând de atâta amar de vreme vreo strategie serioasă la nivel naţional.

După eşecul fetelor, toţii greii din fruntea sportului românesc au început să se acuze unii pe alţii, toţi au dat din gură, toţi au vorbit de dezastre, de catastrofe, de proiecte. Însă chiar nu se aşteptau la acest dezastru? Când proiectele din gimnastică, şi nu numai, au rămas doar pe hârtie, poate nici acolo, au rămas doar la stadiul de vorbe, şi nimic din ce s-a promis, dacă s-a promis, nu s-a făcut! S-a crezut că se merge şi aşa, că putem să trăim din trecut. Nu e nici o surpriză ce s-a întâmplat acum cu gimnastica, oameni buni, totul era previzibil. Foarte previzibil, din păcate! Doar gimnastica o vedeţi? Şi la celelalte sporturi lucrurile stau la fel. Sunt la pământ, poate chiar sub pământ. Avem noroc că mai există deocamdată sportivi gen Ana Maria Popescu, fostă Brânză, Simona Halep, Horia Tecău, Corina Căprioriu, Cristina Neagu sau Marian Drăgulescu. După ei va fi jale. Exact ca la fotbal. După ce a dispărut Generaţia de Aur a dispărut şi naţionala de la turneele finale.

Începând cu conducerea COSR, cu Alin Petrache în frunte, cu fosta şi actuala şefie a MTS (n.r – Gabriela Szabo, Elisabeta Lipă), continuând cu foştii (Octavian Bellu şi Mariana Bitang) şi cu actualii antrenori, şi nu în ultimul rând cu sportivele actuale care nu sunt nici pe departe atât de valoroase ca generaţia de dinainte, toţi sunteţi de vină. Absolut toţi. Avem în momentul de faţă doar 58 de sportivi calificaţi la Rio, jenant de puţini. Încă lista nu s-a închis, dar suntem departe, foarte departe de cei 103 trimişi la Olimpaida de la Londra din 2012.

Atacul lui Bellu

Fostul antrenor al lotului feminin de gimnastică, Octavian Bellu, a declarat senin că se aştepta ca echipa să rateze calificarea la Jocurile Olimpice. Tehnicianul regretă că s-a implicat timp de 4 luni în pregătirea lotului şi trage un semnal de alarmă pentru schimbarea din temelii a gimnasticii româneşti. Bellu le-a pus la zid şi pe componentele lotului, despre care a afirmat că “nu-şi doresc să facă performanţă, că nu le place acest sport”. “Dacă se doreşte neapărat un ţap ispăşitor, mă ofer eu. Indiferent cum priveşti situaţia tot Bellu şi Bitang sunt vinovaţi. Rezultatul era previzibil. Aceste fetiţe care trebuiau să-şi depăşească limitele au mers accidentate, cu infiltraţii, accidentări mai vechi iar altele reveneau după pauze mai vechi. Cătălina Ponor a ajutat cât a putut. eu zic din 2000, de la Atlanta, că lucrurile se vor stinge. Şi la Atlanta am fost la limită. În 2012, la Londra, dacă nu se întorceau Cătălina şi Sandra, lucrurile stăteau la fel de prost. Am semne de întrebare în ceea ce priveşte fetele care ajung la lot. Eu am impresia că nu-şi doresc să facă performanţă, că nu le place acest sport. Eu nu pot să dau sfaturi. Acum sunt în afara fenomenului. Alături de Mariana Bitang am vrut să dau o mână de ajutor, dar nu am avut pe cine ajuta. Nu poţi să merg la infinit cu nişte fetiţe care sunt la lot doar pentru că au vârsta. Şcoala românească de gimnastică există, dar dacă nu se va schimba ceva o să fie şi mai rău. Să sperăm că am învăţat ceva din această experienţă. Din 17 februarie sunt la pensie. Nu vom reveni la lot. Îmi pare rău că am revenit şi acum, dar a fost o rugăminte din partea gimnastelor mai în vârstă să vin să le ajut. Dar nu am avut pe cine pentru că ele erau mai mult prin spitale. Cei de la Deva vor prelua conducerea şi eu am încredere în ei", a declarat pentru Mediafax Octavian Bellu.

Componenţa lotului şi antrenorii care s-au făcut de râs la turneul preolimpic

Pentru România, condusă de pe margine de antrenorii Lucian Sandu, Adela Popa și Maria Fumea, au evoluat Diana Bulimar, Maria Holbură, Anamaria Ocolișan, Cătălina Ponor, Dora Vulcan și Silvia Zarzu. În lipsa Larisei Iordache, aflată în recuperare după o accidentare, Cătălina Ponor a obținut cea mai mare notă dintre gimnastele noastre, 14,600 la bârnă, dar aceasta a ratat la sărituri (12,333), după cum Diana Bulimar a ratat la paralele (11,733), Ocolișan și Vulcan au luat note mici la paralele (12,866, respectiv 12,800), iar Vulcan și Zarzu, la sol (12,966, respectiv 12,466). La sărituri, România a obținut un total de 56,123 puncte, la paralele am totalizat 50,599 puncte, la bârnă am avut 55,007 puncte, iar la sol au încheiat cu 54,840 puncte. Doar Coreea de Sud a obţinut un punctaj mai mic decât echipa României. Cu 216.569 de puncte, România a fost penultima în turneul de calificare de la Rio, în condiţiile în care doar primele patru echipe merg la Jocurile Olimpice. Astfel. Brazilia cu 226.477 de puncte, Germania cu 223.977, Belgia , 221.438 şi Franţa cu 220.869 de puncte au câştigat biletele pentru competiţia ce va începe în august în Brazilia.Gimnastica va trimite totuşi trei sportivi români la Rio, însă doar la individual. Pe Marian Drăgulescu, pe Larisa Iordache cel mai probabil, şi încă o fată. 

Şeful COSR visează la proiecte şi antrenori noi. Dar de ce abia de acum înainte?

Şeful Comitetului Olimpic Sportiv Român, Alin Petrache, vede ca pe o catastrofă ratarea calificării a echipei de gimnastică la la Rio. Fostul jucător de rugby spune că în viitorul apropiat e nevoie de proiecte noi şi de alţi antrenori. Întrebarea noastră vine instantaneu. De ce s-a aşteptat până acum? Pentru că a trecut de mult ceasul al 12-lea...."Este o catastrofă, este o catastrofă în gimnastică, este o catastrofă în sportul românesc, pentru că gimnastica este sportul care a adus cele mai multe medalii României la Olimpiadă. Nimeni nu face nimic, toţi ne perindăm pe la minister, dăm din coate, tragem semnale de alarmă, dar nimeni nu vine cu nişte soluţii clare. Deci am mers din rău în mai rău. În primul rând trebuie să ne asumăm ceva, trebuie să ne asumăm un eşec, trebuie să ne asumăm lucrurile pe care le-am făcut greşit, trebuie să venim cu planuri de viitor, trebuie să venim cu oameni noi, trebuie să venim cu antrenori, trebuie să venim cu foarte multe lucruri, proiecte pentru viitor. Nu mai putem să îngrăşam porcul în Ajun , nu mai putem pentru Rio să facem nimic, decât să-l sprijinim pe Drăgulescu aşa cum putem, să aşteptăm să fie nominalizaţi ceilalţi doi sportivi, un baiat şi o fată din partea federaţiei, şi să marjăm pe aceştia", a declarat Petrache. 

Lipă dă vina pe selecţie

Ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, a declarat ca ratarea calificării echipelor de gimnastică ale României la JO de la Rio este un dezastru, care ea îl pune pe seama ariei restrânse de selecţie, iar de aici loturi slabe numeric şi implicit valoric. "E un dezastru. O mare tristeţe. E clar cel mai prost moment prin care trece gimnastica românească. Dacă se mai întâmpla asta spuneam că e ceva normal, dar e pentru prima dată după 48 de ani, când nu ne calificăm. Şi nu se mai pune problema de medalii. Nici n-am reuşit să ne calificăm, ce pretenţii să mai avem? Selecţia este o problemă generală a sportului românesc. Loturile sunt foarte subţiri şi atunci când nu există concurenţă pe post, când nu poţi face o selecţie aşa cum îşi doreşte un antrenor, e clar că şi rezultatele nu au cum să fie mai bune", a spus pentur news.ro Elisabeta Lipa.

Cătălina Ponor: “Pentru mine a fost şi mai trist, pentru că revenisem tocmai pentru Olimpiadă”

Cătălina Ponor tocmai ce revenise în circuitul gimnasticii după mai multe accidentări care au lăsat-o în afara sălii mai mulţi ani. Chiar dacă ajunsese la o vârstă la care alte gimnaste şi-au întemeiat deja familii, Cătălina a tras tare, s-a operat de curând la Viena, tocmai pentru a da totul la Jocurile Olimpice. În zadar, cu echipa nu va putea. "A fost o zi tristă pentru noi, din păcate România nu s-a calificat la Jocurile Olimpice. Pentru mine a fost cu atât mai trist cu cât am revenit special pentru această competiţie. Din păcate, nu a fost să fie! Nu ştiu ce va fi de acum înainte, dar vreau să mulţumesc tuturor pentru încurajări şi în special mulţumesc publicului brazilian care mi-a scandat numele. A fost unul dintre cele mai frumoase momente pentru mine, o senzaţie pe care nu am mai trăit-o de ceva timp. A fost extraordinar să concurez aici, la Rio! Am luptat pentru această echipă până la final şi am vrut să arăt că dacă îţi propui să faci ceva, vei reuşi să atingi acel obiectiv. Şi da, încă mai pot să concurez în ciuda vârstei, mai pot face gimnastică la nivel înalt", a fost mesajul Cătălinei Ponor de pe o reţea de socializare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-04-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE