2020-07-07 00:41

GIMNASTICĂ. Sfaturi de la Andreea Răducan, fostă campioană olimpică. “Sport în școală şi antrenori responsabili!”

 |  18:09
GIMNASTICĂ. Sfaturi de la Andreea Răducan, fostă campioană olimpică. “Sport în școală şi antrenori responsabili!”

Ratarea calificării la Jocurile olimpice de la Rio a naţionalei feminine de gimnastică a fost dezbătută pe toate feţele. Multe acuze, multe reproşuri între COSR şi MTS, între foşti şi actuali antrenori, multe proiecte fictive, dar nimic concret. Andreea Răducan, fosta nostră campioană olimpică şi mondială, nu a rămas impasibilă la momentul greu prin care trece gimnastica românescă, şi a postat pe Facebook o scrisoare emoţionantă în care dezamăgirea pe care o trăieşte în aceste zile, despre începuturile sale în acest sport, despre antrenorii săi de la juniori şi, cel mai important, dă câteva sfaturi despre cum ar trebui gestionat acest restart al gimnasticii noastre. Andreea ne urechează puţin şi pe noi, presa!

“Sportul în școală! Părinți care își încurajează și își susțin copiii să practice sport! Mediul privat mult mai activ în fenomenul sportiv! Mass-media care acordă atenție și tinerei generații! Antrenori care-și fac meseria cu responsabilitate!'', spune Andreea Răducan, care continuă: “Nu căutăm vinovați, este nevoie de un efort comun. Și vă invit să vă alăturați oricărei inițiative care-și propune să aducă sportul românesc unde îi este locul. Nu este cineva care să nu poată face nimic! Astăzi vorbim despre gimnastică, dar în curând, situația se poate transfera la fiecare sport, dacă nu vom beneficia de susținere și implicare din partea celor care au puterea de a pune 'punctul pe i'. Eu îmi voi face în continuare datoria de a promova și de a susține sportul și sportivii, cu aceeași pasiune cu care am lucrat și până acum și o sunt sigură că-mi voi recăpăta entuziasmul când le voi vedea pe cele mici concurând la cupa de gimnastică pe care o organizez de șase ani încoace. Abia aștept! Nu ne lăsăm! Suntem talentați și capabili să fim din nou la înălțime!”.

“Amărăciune, tristețe, revoltă, nostalgie…”

Pe Andreea Răducan au trecut-o toate stările în ultimele zile, de când România a ratat Olimpiada, atât cu lotul feminin de gimnastică, cât şi cu cel masculin. Ex-campioana noastră nu-şi revine încă din şoc, dezvâluind că nu-şi închipuie JO fără naţionala feminină de gimnastică a României. A încercat să se pună în locul sportivelor care au ratat calificarea, însă nu a putut. De ce? E simplu, nu a trecut niciodatată un asemenea sentiment, ea s-a calificat mereu la competiţia supremă. “Nu-mi pot imagina cum vor arăta JO fără echipa de gimnastică a României. Încă mi se pare că vorbesc despre o altă țară și nu despre țara mea. Mărturisesc că în ultimele ore m-au încercat tot felul de stări: de amărăciune, tristețe, revoltă, nostalgie....Eu nu lucrez la Comitetul Olimpic, ca să știu câți bani s-au dat ca să nu le lipsească nimic fetelor de la lot, nu lucrez în federație ca să știu exact problemele lotului, cu antrenorii, cu sportivele, șamd, nu lucrez ca antrenor ca să observ îndeaproape ce Dumnezeu le lipsește copiilor astăzi. Nu am fost în situația de a nu mă califica la JO ca să povestesc ce sentiment te încearcă. Bănuiesc că-ți vine sa iei concursul de la capăt de-o 100 de ori până îți iese totul cum trebuie și ajungi la punctajul de care ai nevoie, ca sa concurezi la JO. Din păcate, regula asta nu există. Ai o șansă, dacă ai ratat-o, mai poți încerca peste patru ani”, mai spune Andreea.

“Eu am început în maieu şi în chiloţi

Fosta noastră mare sportivă a vorbit şi despre începutul său în acestă disciplină. Un greu, cu multe neajunsuri, nu ca în ziua de astăzi. Andreea îşi aduce aminte cu drag şi stimă de primii săi antrenori de la Bârlad, despre care spune că au învăţat-o baza solidă şi corectă în gimnastică înainte de a pleca la lotul naţional: “Nu am citit tot ce s-a scris despre gimnastică în ultimele două zile, am aflat însă că s-a vorbit destul de mult despre bani. Nu mă înțelegeți greșit, nu cred că sportivii de astăzi trebuie să practice sportul așa cum am început eu: în maieu și chiloți pentru că nu aveam costume de gimnastică și cu un cal la sărituri care avea găuri în el, fusese la vremea lui un cal cu mânere de la băieți. Îmi aduc aminte cu plăcere de doamna Veronica Ionașcu, prima mea antrenoare de la Bârlad, un om care și-a iubit meseria și după ani, într-un moment de sinceritate, mi-a mărturisit că dumneaei a învățat gimnastica în sală, odată cu noi. Nu avea acces la informațiile pe care le avem astăzi, citea din cărți și posta în sala, pe pereți, elemente kinogramă pentru a le vedea/învăța și noi. N-am plecat de la club către lot făcând Tzukahare, dar aveam o baza solidă și corectă pe care s-a putut construi. Felicitări doamna Ionașcu, și dumneavoastră, și d-nei Alice Gheorghiu”.

Mi-aș fi dorit ca în perioada asta să vorbim mai mult despre momentul istoric pentru gimnastica mondială. Se împlinesc 40 de ani de la prima notă de 10, obținută de-o româncă, Nadia! Nu mi-am dorit ca această sărbătoare să se confunde cu situația actuală a echipei noastre

Andreea Răducan, ex-medaliată olimpică şi mondială


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-04-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE