2020-04-06 15:08

Toţi se jură că nu fură. Reacţii după dezvăluirea hackerilor ruşi

 |  18:10
Toţi se jură că nu fură. Reacţii după dezvăluirea hackerilor ruşi

Hackerii ruşi au spart baza de date a Agenţiei Mondiale Anti-Doping (WADA) şi au dezvăluit astfel că mai multor sportivi din Statele Unite ale Americii li s-a permis să concureze dopaţi la Jocurile Olimpice de la Rio. Printre cele mai importante nume se regăsesc cele ale surorilor Serena şi Venus Williams, dar şi cel al multiplei campioane olimpice Simone Biles.

La puţin timp după dezvăluirile hackerilor ruşi, unii sportivii suspectaţi au reacţionat. Aceştia au recunoscut că au luat acele medicamente, care conţineau printre altele şi substanţe aflate pe lista interzisă, însă susţin că au apelat la respectivele medicamente doar ca excepţii de uz terapeutic şi totul cu acceptul Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA). Însă e la mintea cocoşului că substanţele aflate în componenţa acelor medicamente le-au ajutat într-un fel sau altul la îmbunătăţirea capacităţilor fizice şi mentale, că altfel nu ar mai fi fost interzise.

Simone Biles: Am luat medicamente şi nu e nimic ruşinos

Noul “fenomen” al gimnasticii mondiale, americanca Simone Biles, câştigătoare la Rio a patru medalii de aur, a reacţionat printr-o postare pe Facebook în urma apariţiei numelui său în scandalul provocat de devăluirile hackerilor ruşi. “Am ADHD (n.r. - tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție) și am luat medicamente pentru această afecţiune încă de când eram copil. Vă rog să știți că eu cred în sportul curat, mereu am urmat regulile și voi continua să fac asta, pentru că fair-playul este vital pentru sport și e foarte important pentru mine. Să am ADHD și să iau medicamente nu e nimic rușinos și nu mi-e frică să recunosc", a scris gimnasta de peste Ocean.

Dacă Serena a ales să tacă, Venus a contraatacat

Venus Williams a reacţionat printr-un comunicat la dezvăluirile hackerilor ruşi. Sora mai mare a Serenei, fostul lider mondial WTA, a recunoscut că a luat acele medicamente când a avut probleme de sănătate, însă ele au reprezentat excepţii de uz terapeutic, precizând totodată că a respectat toate instrucţiunile WADA, USADA, ITF în materie de antidoping. "Am fost dezamăgită să aflu că infomaţiile mele medicale, confidenţiale, au fost compromise de hackeri şi publicate fără permisiunea mea. Am urmat regulile stabilite de Programul antidoping din tenis şi mi s-au acordat excepţii de uz terapeutic. Aplicarea pentru excepţii de uz terapeutic în cadrul Programului antidoping din tenis presupune un proces strict, la care am aderat atunci când au apărut serioase probleme medicale. Excepţiile postate de hackeri sunt examinate de un grup de medici independenţi şi anonimi şi aprobate pentru motive medicale bine întemeiate. Sunt una dintre cele mai înflăcărate susţinătoare ale menţinerii unui înalt nivel de integritate în sport şi sunt foarte bine învăţată să urmez instrucţiunile WADA, USADA, ITF şi ale Programului antidoping din tenis", a afirmat Venus Williams.

WADA confirmă, dar nu suflă o vorbă despre dezvăluirile în sine

Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a confirmat atacul grupului de spionaj cibernetic venit dinspre Rusia, cunoscut sub numele de Fancy Bear, care a obţinut în mod ilegal accesul la sistemul intern de administrare, ADAMS, prin intermediul unul cont creat pentru Jocurile Olimpice de la Rio. "Agenţia Mondială Antidoping regretă profund această situaţie şi este conştientă de ameninţarea faţă de sportivii ale căror informaţii confidenţiale au fost divulgate prin intermediul acestui act criminal. Vom ţine legătura cu părţile implicate, Comitetul Internaţional Olimpice, federaţiile naţionale şi organizaţiile antidoping naţionale, pentru a vedea impactul asupra sportivilor. Condamnăm aceste atacuri cibernetice derulate cu scopul de a ne submina autoritatea şi de a pune la îndoială sistemul antidoping global. Am fost informaţi de către autorităţi că aceste atacuri ale hackerilor au venit din Rusia. Aceste acte criminale compromit efortul comunităţii globale antidoping de a restabili încrederea în Rusia, ca urmare a faptelor prezentate în raportul independent McLaren", a declarat Olivier Niggli, director general WADA. Ceea ce ne-ar fi interesat mai mult ar fi fost însă ca WADA să ne lămurească şi despre dezvluirile în sine ale hackerilor ruşi. Însă nimic, nici o vorbuliţă.

Acei sportivii sunt favorizaţi

Şefa Agenției Naționale Anti-Doping, Graziela Vâjâială, a declarat ieri, la Sport Total FM, că, pe baza unui dosar medial riguros, sportivii cu pricina pot primi anumite aprobări să folosească unele substanţe, chiar şi interzise. Vâjâială adaugă totuşi că respectivii sportivi sunt avantajaţi de aceste substanţe. “Este vorba despre scutiri de uz terapeutic. Pe bază de dosar medical foarte serios se pot da anumite aprobări pentru anumite substanțe aflate chiar și pe lista substanțelor interzize! Din punctul meu de vedere, aceste sportive sunt favorizate, sunt ajutate de aceste substanțe, dar nu contest că nu ar avea nevoie de ele. Sigur că ceea ce a ieșit acum la iveală nu este deloc ok pentru întreaga politică antidoping”, a declarat Graziela Vâjâială. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-09-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE