2020-02-29 00:21

CAMPIONATUL MONDIAL. Obiectivul neoficial: o medalie!

 |  17:30
CAMPIONATUL MONDIAL. Obiectivul neoficial: o medalie!

Florentin Dincă

Naţionala de handbal a României debutează mâine la Campionatul Mondial din Danemarca (5-20 decembrie) împotriva modestei echipe a statului Puerto Rico. Obiectivul neoficial al tricolorelor la competiţia nordică este o clasare pe podium, care să le asigure continuarea drumului spre Jocurile Olimpice de anul viitor. Campioana mondială va fi calificată direct la Rio, în timp ce echipele de pe locurile 2-7 vor evolua în turneele preolimpice programate în perioada 7-10 aprilie 2016. Iar tricolorele chiar ne fac să sperăm la un parcurs de excepţie după evoluţii solide şi entuziasmante în partidele amicale desfăşurate în ultimele două săptămâni. Asta în ciuda faptului că din grupa noastră fac parte granzii Norvegia, Rusia şi Spania. La ultima ediţie România a avut ghinion şi a terminat pe locul 10, în timp ce ultima medalie mondială a fost obţinută în 2005 – argintul.

Cu un lot experimentat, care va fi condus excelent din teren, şi nu avem nici o îndoială în privinţa asta, de liderul Cristina Neagu, şi de pe margine de Tomas Ryde, România nu are cum să nu emită pretenţii la un loc de frunte. Lotul selecţionat pentru CM de tehnicianul norvegian este compus din 10 jucătoare de la HCM Baia Mare, adică grosul echipei, trei straniere (Eliza Buceschi, Crina Pintea şi Cristina Neagu), două componente ale campioanei CSM Bucureşti (Aurelia Brădeanu şi Oana Manea) şi câte o jucătoare de la Corona Braşov (Laura Chiper) şi SCM Craiova (Diana Petrescu). Merită remarcat şi prezenţa printre tricolore a apărătoarelei Gabriella Szucz, care a lăsat Ungaria (n.r - 96 de selecţii), pentru a evolua în tricoul naţionalei noastre.

Grupă infernală

România vor evolua toate meciurile din Grupa D la Frederikshavn. Alături de prima noastră reprezentativă, din grupă mai fac parte Norvegia, Spania, Rusia, Puerto Rico şi Kazahstan. Palmaresul primelor trei adversare nu lasă loc de interpretări în privinţa valorii incontestabile a acestora. Norvegia este dublă campioană mondială (1999, 2011), Spania este medaliată cu bronz în 2011, în timp ce Rusia are patru titluri (2001, 2005, 2007, 2009). Mai mult, Norvegia este campioană europeană şi olimpică en-titre, iar Spania este vicecampioană europeană şi medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice din 2012. Primele patru clasate din fiecare grupă se califica în optimile de finală.

Amicale concludente

Naţionala României a câştigat miercuri ultimul test înaintea Mondialului. Elevele lui Ryde au învins Suedia, scor 33-30, meci în care sportivele noastre au revenit senzaţional pe tabelă după ce au fost conduse la pauză, scor 12-15. Golurile naţionalei au fost reuşite de Cristina Neagu – 8, Adriana Nechita 6, Eliza Buceschi 5, Valentina Ardean-Elisei 5, Aurelia Bradeanu 2, Ana-Maria Tanasie 2, Laura Chiper 2, Melinda Geiger 1, Gabriela Perianu 1, Oana Manea 1. Romania a mai disputat trei meciuri amicale în ultima perioadă, în toate având evoluţii bune spre foarte bune. Bilanţul, două victorii, 31-26 cu Cehia şi 36-23 cu Cuba, şi un eşec, 27-29 cu Franţa.

Grupa A

Danemarca

Muntenegru

Ungaria

Japonia

Tunisia

Serbia

Grupa B

Cuba

Suedia

Olanda

Polonia

China

Angola

Grupa C

Brazilia

Franţa

Argentina

Coreea

Congo

Germania

Grupa D

Norvegia

Spania

ROMÂNIA

Rusia

Puerto Rico

Kazahstan

Programul grupei României

5 decembrie

România – Puerto Rico ora 17.00 DolceSport

Spania – Kazahstan ora 19.15

Norvegia – Rusia ora 21.30, DolceSport

7 decembrie

România – Kazahstan ora 17.00, DolceSport

Rusia – Spania ora 19.15, DolceSport

Puerto Rico – Norvegia ora 21.30

8 decembrie

Rusia – Puerto Rico ora 17.00

România – Spania ora 19.15, DolceSport

Norvegia – Kazahstan ora 21.30

10 decembrie

Kazahstan – Rusia ora 17.00

Spania – Puerto Rico ora 19.15

România – Norvegia ora 21.30, Dolcesport

11 decembrie

Puerto Rico – Kazahstan ora 17.00

România – Rusia ora 19.15, DolceSport

Norvegia – Spania ora 21.30, Dolcesport

LOT ROMÂNIA

Portari

Paula Ungureanu (HCM Baia Mare), Ionica Munteanu (HCM Baia Mare), Diana Petrescu (SCM Craiova)

Extreme stânga

Ardean Elisei (HCM Baia Mare), Ana-Maria Tănăsie (HCM Baia Mare)

Interi stânga

Cristina Neagu (Buducnost Podgorica), Gabriela Perianu (HCM Baia Mare)

Centri

Eliza Buceschi (HC Turinger), Aurelia Brădeanu (CSM Bucureşti), Luciana Marin (HCM Baia Mare)

Interi dreapta

Melina Geiger (HCM Baia Mare), Patricia Vizitiu (HCM Baia Mare)

Pivoţi

Oana Manea (CSM Bucureşti), Crina Pintea (HC Turinger)

Extreme dreapta

Laura Chiper (Corona Braşov), Adriana Nechita (HCM Baia Mare)

Apărătoare

Gabriella Szucs (HCM Baia Mare)

Jucăm într-o grupă grea. Este o provocare pentru mine şi pentru fete, dar nu trebuie să ne fie frică. Eu sunt foarte optimist

Tomas Ryde, selecţioner România

 

Obiectivul principal este calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio, dar pentru asta trebuie să treacă de două etape de furci caudine, în primul rând Campionatul Mondial și în al doilea rând turneul de precalificare

 

Alexandru Dedu, preşedinte FR de Handbal


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-12-09

Mai multe imagini:
CAMPIONATUL MONDIAL. Obiectivul neoficial: o medalie!
zoom
CAMPIONATUL MONDIAL. Obiectivul neoficial: o medalie!
zoom
CAMPIONATUL MONDIAL. Obiectivul neoficial: o medalie!
zoom

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE