2020-08-12 02:02

EXCLUSIV. Cornel Oţelea, atac fără precedent la adresa lui Alexandru Dedu: Decizia de continua campionatul este o mare prostie

 |  17:47
EXCLUSIV. Cornel Oţelea, atac fără precedent la adresa lui Alexandru Dedu: Decizia de continua campionatul este o mare prostie

Decizia Federaţiei Române de Handbal (FRH) condusă de Alexandru Dedu ca meciurile din campionatul intern, inclusiv cele de juniori, să fie reluate pe 31 mai şi să se încheie până în a doua parte a lunii iunie, a revoltat toată lumea handbalului românesc. Practic, în 22 de zile, vor fi programate 10 etape, iar toate jocurile vor avea loc fără spectatori.

Una dintre cele mai virulente reacţii la adresa măsurilor luate de către FRH şi Alexandru Dedu a venit din partea fostului mare jucător, antrenor şi conducător, Cornel Oţelea. Fostul triplu campion mondial a precizat foarte clar, într-un scurt interviu pentru PUTEREA, că măsura propusă de Alexandru Dedu de a continua campionatul după ridicarea stării de urgenţă „este o mare prostie” cu implicaţii şi efecte incredibile.

Cum vedeţi dumneavoastră decizia federaţiei de a reîncepe competiţia internă imediat după ridicarea stării de urgenţă pe 15 mai?

-Din punctul meu de vedere este o decizie total greşită a federaţiei, adică, mai direct, este o mare prostie. Nu pot să îmi explic cum în această perioadă extrem de complicată, cu hotărâri clare stipulate în ordonanţele militare, FRH şi Dedu pot arunca în spaţiul public astfel de decizii aberante. De unde ştiu acei membri ai Consilului de Administraţie, şi mai ales Dedu, ce va fi după încheierea stării de urgenţă pe 15 mai? Ne uităm în jur şi vedem că marile puteri ale handbalului european- Franţa, Germania, Suedia, Danemarca, Ungaria sau Rusia, şi-au dat seama că este imposibil să se continuie sezonul competiţional. Ca atare, au decis încheierea sezonului competiţional. De ce? Pentru că federaţiile din ţările respective îi respectă pe toţi cei implicaţi în fenomenul handbalului de la jucători, antrenori, stafuri tehnice, arbitri, observatori şi până la cluburi, demonstrând astfel clar că nu doresc să-i expună la pericolele generate de epidemia COVIT 19. Ori, la noi, FRH în frunte cu Dedu, a arătat o lipsă totală de respect față de jucători, antrenori şi cluburi, Cine îi dă dreptul preşedintelui FRH să decidă reluarea jocurilor, mai ales la nivelul juniorilor, imediat după ridicarea stării de urgenţă şi cine va răspunde dacă se întâmplă o tragedie cu sportivii? Acestea sunt cele două întrebări cheie la care federaţia şi Dedu trebuie să dea un răspuns urgent în faţa celor care conduc sportul românesc.

-Nu cumva Alexandru Dedu a luat aceste măsuri ascunzându-se în spatele deciziei Consiliului de Administraţie?

- Ştiu foarte bine că este vorba de o decizie a Consiliului de Administraţie, dar aceasta nu poate fi mai presus decât decretul preşedintelui României privind starea de urgenţă şi prevederile ordonaţelor militare. Pentru că în acest moment suntem în stare de urgenţă, noi toţi suntem obligaţi să respectăm prevederile ordonanţelor militare. Dacă ne ascundem în spatele autonomiei fără să ţinem cont de regulile societăţii, mai ales în aceste condiţii speciale de pandemie, consider că este un act de mare iresponsabilitate. El, Dedu, nu se poate ascunde în spatele unei hotărâri a Consiliului de Administrţie când este ştiut foarte clar că el decide totul în federaţie.

Oare pentru FRH şi Dedu nu contează sănătatea şi viaţa sportivilor şi antrenorilor?

- Sportivii, antrenorii şi toţi cei implicaţi în lumea handbalului românesc au tot dreptul să fie speriaţi, pentru că nimic nu contează mai mult decât viaţa unor oameni. Cum poţi să decizi peste capul cluburilor şi al sportivilor să joci zece meciuri în 22 de zile.? Cine te crezi şi cine îţi dă dreptul să iei o asemenea decizie? Ce vor aduce în plus handbalului românesc câteva jocuri de copii desfăşurate în condiţii care le periclitează sănătatea. Cum vei proceda la un turneu final unde sala este, de regulă, una mică şi la care vin mulţi copii? Vor intra în sală doar cei care vor juca, iar cu restul participanţilor la tuneul final ce vom face? O să stea în sală, în afara sălii sau pe unde apucă? Cine răspunde în cazul unei eventuale îmbolnăviri în masă a copiilor participanţi la turneul final, că doar handbalul e sport de contact, iar riscul de infectare este foarte mare? Cine garantează pentru sănătatea lor? Dedu? Federaţia? Practic, Dedu şi acei membri ai Consiliului de Administraţie doresc cu orice preţ reluarea campionatului. Şi o dovadă în acest sens este faptul că au decis introducerea obligativității pentru toate echipele de juniori și seniori înscrise în competițiile F.R.H, de a efectua viza medicală cu EKG în repaus, în perioada de la ieșirea din starea de urgență până la reluare meciurilor oficiale. În acelaşi timp, au hotărât, la solicitarea MTS, să disponibilizeze suma de 850.000 de lei din contractul de finanțare privind activitatea copiilor şi juniorilor în vederea redirecționării pentru finanțarea cheltuielilor urgente generate de situația epidemiologică actuală, E clar că decizia reluării campionatului în actuala conjunctură nu ţine cont de sănătatea şi viaţa sportivilor şi antrenorilor, iar în spatele ei se ascund anumite interese ale lui Dedu şi a grupului de interese din jurul său. Nu poţi să pui anumite interese mai presus decât sănătatea sportivilor. Este o prostie fără margini şi un act de iresponsabilitate greu de imaginat şi de justificat Dedu cu cei din Consiliu de Administraţie care l-au susţinut în luarea acestei măsuri trebuie să dea explicaţii publice atât celor din lumea handbalului românesc, dar mai ales MTS-ului şi chiar COSR-ului.

Vă mulţumesc

CV CORNEL OȚELEA

-a jucat la Steaua Bucureşti din 1959 până în 1970, atât la handbal în 11, cât şi la handbal în 7;

 

 -a participat la 5 ediţii ale CM:- 1959- locul II la handbal în 11, locul I- 1961, 1964 şi 1970, şi locul III-1967;

-locul III la Campionatul Mondial Universitar din 1963;

-a câştigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua Bucureşti la ediţia 1967/1968 şi medalie de bronz la ediţia 1969/1970;

-ca jucător a câştigat 6 titluri de campion naţional cu Steaua Bucureşti, din care unul la handbal în 11-ediţia 1960/1961, iar 5 titluri la handbal în 7 între 1962 şi 1970;

-a obţinut ca antrenor 10 titluri de campion naţional cu Steaua în perioada 1970-1980:

- a câştigat ca antrenor Cupa Campionilor Europeni cu Steaua Bucureşti la ediţia 1976/1977.

- a obţinut ca antrenor al echipei României o medalie de bronz la Campionatul Mondial din 1990;

-maestru al sportului în 1961;

-maestru emerit al sportului în 1964;

-a fost comandantul CSA Steaua între 1983-1984 şi 1991-1997.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-04-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE