2020-07-15 15:37

INTERVIU CU BOGDAN VASILIU, DIRECTORUL GENERAL AL CLUBULUI CSM BUCUREŞTI. “La anul vrem să ne apărăm trofeul Ligii Campionilor”

 |  17:42
INTERVIU CU BOGDAN VASILIU, DIRECTORUL GENERAL AL CLUBULUI CSM BUCUREŞTI. “La anul vrem să ne apărăm trofeul Ligii Campionilor”

La nici două zile după ce echipa CSM Bucureşti a câştigat Liga Campionilor la handbal feminin, l-am “deranjat” telefonic pe directorul general al grupării din Capitală, Bogdan Vasiliu. Acesta a avut ambilitatea de a ne acorda un amplu interviu în care a vorbit despre marea performanţă obţinută la Budapesta în week-end-ul care a trecut, despre mutările din lot pentru următorul sezon, despre cea mai mare problemă cu care se confruntă nu doar echipa feminină de handbal a clubului, despre visul denumit Cristina Neagu, care are mari şanse să devină realitate, despre situaţia antrenorului Kim Rassmussen şi despre obiectivul principal al echipei în sezonul viitor.

Felicitări pentru marea performanţă obţinută. Gata, v-aţi trezit, acum realizaţi ce rezultat aţi obţinut?

Încă nu îmi dau seama ce am câştigat. Uşor, uşor îmi revin. Cu toate aceste sute de reacţii din partea tuturor, începem să ne dăm seama că am realizat o treabă minunată.

Ce înseamnă acest trofeu pentru handbalul românesc, pentru România?

Pentru românia este ceva uriaş. Să câştigi Liga Campionilor la prima participare este un lucru senzaţional, mai ales că pentru a ajunge aici îţi trebuie un buget de cel puţin 2,5 milioane de euro. Noi am obţinut trofeul cu numai două milioane de euro.

Proiectul CSM s-a născut frumos, a crescut sănătos şi a adus primele satisfacţii mai devreme decât s-a aşteptat lumea, inclusiv voi, cei de la CSM.

Eu sunt de principiul creşterii pas cu pas, creşterii sănătoase, să depaşim gradual anumite praguri.

Se poate face performanţă fără bani?

Am avut cel mai mic buget dintre cele patru echipe ajunse în Final Four, însă lucrurile în astfel de cazuri nu pot merge la nesfârşit. Însă la ce emulaţie s-a produs după succesul nostru de la Budapesta sunt convins că vor veni mulţi alţi sponosri lângă noi. Pentru că avem în continuare nevoie de jucătoare bune, poate mai bune decât avem acum în lot. Am ajuns la un anumit nivel, acum e presiunea pe noi, toţi ochii vor fi aţintiţi asupra noastră şi nu avem voie să coborâm nivelul. Şi nu, nu se poate face performanţă fără bani.

Aţi prelungit contractele unor jucătoare, ca Torstenson, Martin sau Grubisic, aţi efectuat deja câteva transferuri, să înţelegem că vreţi să vă apăraţi titlul european. Mă gândesc la ce motivaţie mai au jucătoarele să mai câştige ce deja au câştigat?

Nici nu se pune problema să nu existe motivaţie. Cu siguranţă vrem ca la anul să ne apărăm trofeul. Tocmai de aceea am adus deja câteva jucătoare importante. Vor fi destule schimbări în lot. Paula Ungureanu sunt convinsă că vrea să câştige la final de carieră o Ligă a Campionilor, plus celelalte jucătoare pe care le-am transferat, ca Niombla, Maja Mehmedovic sau Ayglon sunt în foame mare de rezultate şi chiar de bani, bineînţeles.

Dvs. sunteţi pe principiul stabilităţii lotului sau la un anumit interval de timp ele mai trebuie triate şi înlocuite.

Eu mi-aş dori stabilitate în lot. Mai mult de 2-3 jucătoare schimbate între sezoane nu  îşi au rostul. Mai apar şi accidentări, Linea revine după o perioadă de recuperare, Bianca Bazaliu este încă prea crudă. Oricum, eu sunt convins să în sezonul viitor vom avea o echipă mai bună decât cea actuală.

Apropo, Pessoa şi Rodrigues, două titulare de mare voloare, campioane mondiale cu naţionala Braziliei, vor pleca la finalul sezonului. De ce nu s-a încercat mai mult ca ele să fie convinse să rămână?

A fost o perioadă tulbure în toamna trecută, când ele au semnat. Era altă conducere, iar ele poate s-au speriat şi s-au înţeles atunci cu alte cluburi. Ne pare rău şi nouă, dar şi ele regretă terbil că vor pleca de la echipă, dar e greu ca ele să mai fie întoarse acum. Cluburile care deja le deţin sigur ne-ar solicita despăgubiri financiare. Oricum, cu aducerea Paulei Ungureanu ne-am acoperit poarta, în schimb, pe postul de inter dreapta, încă nu cred că avem o jucătoare de nivelul Anei Paula Rodrigues. Acum e important că şi Mica Brădeanu va continua încă un an la CSM, e o jucătoare foarte importantă pentru noi. Nu vom mai face alte transferuri, cred că suntem destul de bine acoperiţi pe toate posturile.

Revenim la Final Four, v-a ajutat faptul că aţi fost considerate de toată lumea outsidere?

Acesta este un lucru cert. Cei de la Vardar ne-au luat sigur de sus. Şi-au dat seama destul de repede în debutul partidei că nu e deloc aşa, dar scorul era deja 7-1 pentru noi şi a fost prea târziu. Şi cei de la Gyor ne-au privit la fel. Să vă spun ceva. Toate echipe din Final Four sunt obligate să stea la acelaşi hotel, iar înainte de semifinale, Martin Ambros (n.r – antrenor Gyor) glumea cu noi, că ne vedem în finală. După ce am învins clar pe Vardar, i-a cam dispărut zâmbetul de pe buze. La rândul nostru, ne-am bucurat că am picat cu Vardar, era teoretic cea mai accesibilă. Ştiam ce înseamnă de exemplu Gyor, că sunt puşi la punct din toate punctele de vedere. Dar le-am dovedit în teren cine au fost TIGROAICELE (n.r – porecla echipelor CSM-ului).

E cu atât mai meritorie performanţa obţinută cu cât nu aveţi o bază de pregătire şi vă antrenaţi pe unde apucaţi, dar mai ales nu aveţi un teren propriu unde să vă disputaţi meciurile de acasă

Asta chiar este o problemă mare pentru noi. Nu avem un loc al nostru unde să ne antrenăm. Ne mutăm pregătirile prin diferite săli când cea din Sectorul 3, Sala Apollo, este ocupată. Băieţii se antrenează când pot prin Sala Rapid, iar de jucat, am jucat în Sala Polivalentă. În ultimii doi ani, Primăria Capitalei a investiti enorm în sport, şi a dorit să preia baza Cireşarii, să investească în ea, însă proiectul s-a împotmolit şi nu ştiu de ce. Încă nu e totul pierdut, mai sperăm că se poate face ceva în acest sens.

Cât de mult vă dezavantajează faptul că, prin decăderea şi a HCM-ului Baia Mare, nu mai aveţi un adversar de calibru în competiţia internă?

Foarte mult. E diferenţă mare între ceea ce se joacă în Liga Naţională şi ceea ce se joacă în Liga Campionilor. E un dezavantaj enorm că nu o să mai fie Baia Mare, poate nici Braşovul. Te ţineau în priză permanent, te ajuta să creşti, te ajuta să-ţi arate unde eşti. Degeaba dai 30 de goluri Sloboziei, nu este deloc relevant. Aşa se întâmplă şi în Macedonia, cu Vardar Skopje, aşa e şi în Muntenegru, cu Buducnost, aproape la fel e şi în Ungaria, cu Gyor, deşi ei mai au ceva adversare în campionat. La fel ca şi noi, în liga internă doar ne vom antrena pentru Liga Campionilor. Degeaba câştige 10 titluri interne. Trebuie să faci performanţă în Europa. Iar noi asta am făcut şi asta vom încerca să facem de acum înainte.

Cristina Neagu, de la anul la CSM Bucureşti. Este un vis sau totul e perfect realizabil?

Nu e deloc un vis. Chiar am vorbit cu ea la Budepesta şi i-am spus că acum va veni la câştigătoarea Ligii Campionilor. Ea a semnat de curând prelungirea contractului pe încă un an cu Buducnost Podgorica, însă sunt convins că din 2017 ea se va întoarce acasă şi vom face tot posibilul să o aducem la noi. Şi pe ea, dar şi pe Eliza Buceschi sau Cristian Zamfir. Sunt obiectivele noastre principale în materie de transferuri.

Nici 300.000 de euro nu aţi încasat după câştigarea Ligii Campionilor. Spre deosebire de Champions League la fotbal, premiul este jenant de mic.

Aşa este, din păcate. Dar nu avem ce face. E tare nedrept acest lucru. Însă faţă de anii trecuţi, premiul chiar a crescut, pentru că el era de 80.000 de euro pentru toate echipele. Sperăm ca în viitor aceste sume să crească, să fie măcar la nivelul băieţilor, de 1.000.000 de euro.

Marea performanţă obţinută la Budapesta vă obligă automat să vă gândiţi la o eventuală organizare în România a Final Four-ului.

Deocamdată nu avem unde. Nici măcar la Cluj nu se poate, în noua Sală Polivalentă. Ni se cere o locaţie care să aibă minimum 10.000 de locuri, iar la Cluj capacitatea este de doar 6.000 de locuri. Deci clar că pică şi Clujul. Noi avem proiecte doar pe hârtie, nu mai avem dion păcate credibilitate. Suntem atât de departe de lumea civilizată. Nu avem săli, nu avem patinoare, nu avem bazine de înot, suntem în urmă rău de tot. E păcat de copiii pe care îi creştem dacă nu avem baze sportive şi săli polivalente. Degeaba au ei idoli pe Mayssa Pessoa, Bella Gullden sau pe Roxana Bocşiş, dacă nu au unde să se antreneze. Fără modele nu se poate. Aşa că e nevoie de infrastrucură. Şi repede, nu peste ani de zile.

O ultimă întrebare, una foarte importantă. Rămâne sau nu antrenorul Kim Rasmussen. Poate fi el convins să stea în continaure la echipă?

Diseară (n.r - aseară) vom negocia cu el. Aşa cum am convenit cu el, negociem după Final Four. Mă felicit că l-am ales pe al să conducă echipa, dovadă că a câştigat Liga Campionilor, şi că am închis urechile la vorbele multor „specialişti”, care mi-au propus fel şi fel de antrenori care ar vrea să vină la CSM. Am auzit şi eu că Rasumussen s-ar fi înţeles să preia naţionala feminină a Ungariei, însă eu cred că vrea să rămână la CSM Bucureşti. Noi vom face tot posibilul să-l ţinem în continuare la echipă. Dacă nu vom reuşi, avem mai multe soluţii. Toate sunt din străinătate, pentru că din România pe cine să luăm? Spuneţi-mi dumneavoastră, pe cine să luăm? Jakob Vestergaard este printre opţiunile noastre, dar mai avem şi alte două soluţii, una din Franţa şi una din Spania.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-05-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE