2020-08-04 14:53

Naţionala feminină de handbal a României debutează duminică la Campionatul European împotriva Norvegiei

 |  18:38
Naţionala feminină de handbal a României debutează duminică la Campionatul European împotriva Norvegiei

Florentin Dincă

Echipa națională de handbal a României intră duminică în focurile Campionatului European organizat de Croația și Ungaria (7-21 decembrie). Tricolorele, care au ajuns la turneul final după un baraj câștigat în fața Belarusului, vor debuta în competiție împotriva cvintuplei campioane europene Norvegia. Din grupa de foc a trupei antrenate de Gheorghe Tadici mai fac parte tripla dețănătoare a titlului european, Danemarca, și Ucraina, medaliata cu bronz la Jocurile Olimpice din 2004. În trecut, România era cotată printre favorite (n.r - la CE 2010 am terminat pe locul 3), însă acum, naționala noastră trece printr-un proces normal de reconstrucție, cu multe jucătoare tinere și foarte ambițioase care, alături de starul și unica “stranieră” Cristina Neagu (Buducnost), sunt capabile să dea peste cap calculele hârtiei. România va disputa meciurile din Grupa B la Debrecen, iar obiectivul sportivelor noastre este o clasare între primele opt echipe ale continentului.

Cu un moral foarte bun, după cele două victorii în cele două amicale cu Germania, scor 27-23 și 26-23, echipă care își propune o medalie la acest european, fetele lui Tadici trag tare în aceste zile la Cluj, acolo unde și-au ales cartierul general de pregătire înainte de plecarea spre Ungaria. “Este o grupă grea. Toate echipe sunt puternice la acest campionat european, nu poţi să ai pretenţii să pici cu o echipă care este mai slab cotată", a spus Aurelia Brădeanu, completată de o altă veterană a lotului, Valentina Elisei Ardean: “Până la medalie mai e. Noi trebuie să mergem încet, încet, să luăm fiecare meci în parte să avem victorii. Dar pentru a avea victorii, trebuie să muncim foarte mult”. Din fiecare cele patru grupe se califică mai departe, în grupele principale, primele trei clasate. Meciurile din a doua fază a competiţiei se joacă la Debrecen, în timp ce finala mare şi finala mică la Budapesta.

Bătăi de cap pentru Tadici

Marea absenţă din echipa naţională a României pentru turneul final european o reprezintă fără îndoială pivotul Oana Manea, accidentată încă din vară. În lipsa sa, Tadici le-a luat în lot peFlorina Chintoan şi Crina Pintea. Deşi lotul final va fi anunţat în această seară, selecţionerul s-a decis în mare pe lotul de 17 jucătoare pe care se va baza. Mai aşteaptă răspunsul final al medicilor în cazul Aureliei Brădeanu (foto) şi Cameliei Hotea, însă ambele au şanse mari să fie refăcute chiar pentru primul meci, duminică împotriva Norvegiei.

Naţionala feminină de handbal a României debutează duminică la Campionatul European împotriva Norvegiei
zoom
Danemarca, Norvegia nu cred ca mai au nevoie de prezentare, iar Ucraina are foarte multe jucătoare pe la echipele prezente în cupele europene – Gheorghe Tadici, selecţioner România

Adversari

Cei doi oponenţi de talie mondială pe care România îi are în Grupa B de la Campionatul European nu mai au nevoie de nici o prezentare. Naţioanla Norvegiei este una dintre cele mai titrate echipe din handbalul feminin mondial. Palmaresul nordicelor este unul de invidiat. Două titluri mondiale (1999 şi 2011), cinci titluri europene (1998, 2004, 2006, 2008, 2010) şi două medalii de aur la Jocurile Olimpice (2008 şi 2012). La rândul ei, vecina Danemarca este campioană mondială în anul 1997, de trei ori câştigătoare de Campionat Europeanşi triplă campioană olimpică (1996, 2000, 2004). Cele două naţionale abundă de jucătoare de “top class”, ca Heidi Loke (foto), Camilla Herrem, Riegelhuth, Breivang, Kviesgaard, Thorsgaard, Nørgaard sau Larsen. Reprezentativa Ucrainei are în vitrina cu trofee doar o medalie de bronz la Jocurile Olimpice din anul 2004, şi o finală pierdută la ediţia din 2000.

Componenţa grupelor:

Grupa A

Ungaria

Spania

Rusia

Polonia

Grupa B

Norvegia

Danemarca

România

Ucraina

Grupa C

Suedia

Germania

Croaţia

Olanda

Grupa D

Muntenegru

Franţa

Serbia

Slovacia

Programul României

Duminică, ora 19.15, TVR 2

ROMÂNIA – NORVEGIA

Miercuri, ora 19.15

ROMÂNIA – DANEMARCA

Joi, ora 19.15

ROMÂNIA – UCRAINA

LOTUL LUI TADICI

Portari: Paula Ungureanu (HCM Baia Mare), Ionica Munteanu (SCM Craiova), Denisa Dedu (Corona Braşov)

Extreme stânga: Valentina Ardean-Elisei (HCM Baia Mare), Camelia Hotea (Corona Braşov)

Extreme dreapta: Adriana Nechita (HCM Baia Mare), Aneta Pîrvuţ (SCM Craiova), Laura Chiper (Corona Braşov)

Interi: Cristina Neagu (Buducnost), Cristina Zamfir (Corona Braşov), Aurelia Brădeanu (Corona Braşov), Gabriela Perianu (HC Dunărea Brăila), Adriana Ţăcălie (Corona Braşov), Oana Bondar (Corona Braşov), Daniela Băbeanu (HCM Roman)

Pivoţi: Florina Chintoan (”U” Alexandrion Cluj), Crina Pintea (HC Zalău)

Naţionala feminină de handbal a României debutează duminică la Campionatul European împotriva Norvegiei
zoom
Președintele Dedu forțează obiectivul

Chiar dacă obiectivul României este un loc între primele opt echipe, preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, spune că elevele lui Gheorghe Tadici ar putea termina chiar şi mai sus în clasamentul competiţiei: „Avem cea mai dificilă grupă, dar asta este, nu avem ce face. Ne ducem acolo să facem o figură cât mai bună. Eu cred că un loc meritoriu ar fi între primele 6 echipe”, a declarat Dedu după tragerea la sorţi de joi.

Bookmakerii ne văd cu a 9-a şansă

Conform caselor de pariuri, naţionala României nu este văzută între primele opt echipe la CE 2014.  Sportivele noastre sunt creditate cu a 9-a şansă la câştigarea Campionatului European, cu o cotă de 20.00. Sub noi sunt Serbia, Slovacia, Polonia, Germania, Suedia, Olanda şi Ucraina. Favorita bookmakerilor este reprezentativa Norvegiei, cotă 4.25. Următoarele în această ierarhie sunt Ungaria şi Muntenegru, amebele cu o cotă de 4.75 la câştigarea titlului european. Pe poziţiile 4-8 sunt clasate în ordine Danemarca - 6.50, Franţa - 8.50, Croaţia - 10.00, Rusia - 18.00 şi Spania - 18.00. În cazul golgheterului competiţiei, liderul naţionalei, Cristina Neagu, este creditată cu a treia şansă, înaintea sa fiind Andrea Penezic (Croaţia) şi 3.50 şi Katarina Bulatovic - 5.00.

Naţionala feminină de handbal a României debutează duminică la Campionatul European împotriva Norvegiei
zoom
Staruri însărcinate

Două dintre vedetele handbalului feminin mondial, interul Anita Gorbicz (Ungaria, 31 de ani) şi portăriţa Katrine-Lunde Haraldsen (Norvegia, 34 de ani), vor lipsi la Europeanul din Croaţia şi Ungaria. Cele două staruri legitimate la Gyor nu sunt accidentate cum ar crede mulţi, ci doar însărcinate. ”Va fi o situaţie dificilă, dar ne vom regrupa şi vom juca la fel, vom juca şi pentru Anita”, a declarat selecţionerul Andras Nemeth.

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-12-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE