2020-02-23 10:38

Proiect de succes

 |  18:18
Proiect de succes

CSM Bucureşti a încheiat cel mai bun sezon din istorie, fiind de departe cea mai de succes grupare sportivă din ţară la nivel de jocuri de echipă. Clubul aflat în subordinea Primăriei Capitalei a câştigat în anul competiţional 2015-2016 două cupe europene: Liga Campionilor la handbal feminin, performanţă neatinsă de aproape 40 de ani (anteriorul reper: Steaua – CCE masculin, ediţia 1977), şi CEV Challenge Cup, primul trofeu continental din istoria voleiului feminin românesc.

Performanţele s-au strâns în vitrina cu trofee a clubului condus de directorul general Bogdan Vasiliu ca grânele în hambar: numai secţia de handbal a avut un total de şase trofee (cupe şi titluri naţionale), trei medalii de argint, 16 premii individuale acordate la turneele finale şi 35 de jucători selecţionaţi la loturile naţionale. Voleiul, rugbyul şi baschetului, unde funcţionează cu succes asocierea cu Steaua Eximbank, au venit şi ele cu alte clasări pe podium. La sporturile individuale, CSM Bucureşti a punctat în primul rând prin prezenţa la Jocurile Olimpice de la Rio a celui mai titrat atlet în activitate, Marian Oprea, şi cu alte numeroase medalii obţinute de atleţi în competiţiile interne şi internaţionale, dar şi cu rezultate frumoase la şah. ”Ştim că am ridicat ştacheta foarte mult, dar nu ne propunem jumătăţi de măsură. Doresc să mulţumesc Primăriei generale şi Consiliului General al Municipiului Bucureşti pentru ajutorul acordat. Sezonul trecut este istorie, deja ne concentrăm pe ceea ce va urma”, spune Bogdan Vasiliu.

Proiect de succes
zoom

Bogdan Vasiliu, alegerea inspirată

Proiectele de succes au în spate oameni de succes, care găsesc formula ideală pentru a performa. În sport, unde totul e „ştiinţă”, formula de succes nu vine niciodată la întâmplare. Din acest punct de vedere, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a făcut alegerea corectă, numind în fruntea clubului un om de sport, venit însă din zona mediului de afaceri. Bogdan Vasiliu are 38 de ani şi este, probabil, cel mai tânăr director de club care a câştigat vreodată Liga Campionilor la handbal. „Nici acum nu cred că putem realiza performanţa pe care am făcut-o. Trec în fiecare zi pe lângă trofeul impresionant al Ligii Campionilor, care este expus în club, îl văd, este acolo, palpabil, şi chiar dacă ştiu câtă muncă s-a depus pentru a-l câştiga parcă totuşi e doar un reper”, mai afirmă Vasiliu.

Directorul general al CSM Bucureşti a practicat handbalul de performanţă la Adjud, pe vremea junioratului. Primul său antrenor, prof. Emil Dumitru, îşi aminteşte: „Bogdan a fost un handbalist foarte talentat, înalt, cu deprinderi foarte bune. Provine dintr-o familie bună, iar acest lucru s-a văzut imediat în jocul său, unul sclipitor. Mama sa era profesoară de fizică, directorul Liceului Emil Botta din Adjud, post pe care îl ocup eu acum. Tatăl lui era de asemenea profesor, dar de educaţie fizică şi sport, la Şcoala gimnazială 2. A jucat la mine cât a fost junior. Îl foloseam ca inter stânga, dar fiind valoros îl ţineau adversarii om la om, astfel că îl băgam şi pivot. A jucat chiar şi centru. După ce a terminat liceul, s-a mutat la Bucureşti. Eu sunt mândru că un adjudean de-al meu a ajuns atât de sus. Mai suntem puţini în oraş, vreo 14.000-15.000 de suflete, dar facem ceva pentru sportul românesc”. La Bucureşti, Bogdan Vasiliu a mai jucat handbal până la 22 de ani, la Ştiinţa Bucureşti, după care a intrat în mediul privat.

La CSM Bucureşti a ajuns în 2009, când s-a alăturat echipei de băieţi. Actuala vicecampioană naţională era pe atunci o formaţie modestă, de liga a doua, dar obiectivele s-au schimbat repede. În 2013, Bogdan Vasiliu a fost numit şeful secţiei handbal, cu atribuţii atât la feminin, cât şi la masculin, iar primele rezultate nu au întârziat să apară. CSM Bucureşti s-a reinventat practic, a investit în construirea unor echipe performante, cu antrenori capabili, iar în numai un sezon, CSM Bucureşti a ajuns să se lupte la titlu cu ambele echipe de handbal. Fetele au câştigat primul titlu în sezonul 2014-2015, după o finală play-off extrem de disputată cu HCM Baia Mare, în timp ce băieţii au cedat în finala cu Minaur Baia Mare.

Odată deschis apetitul pentru marea performanţă, proiectele au devenit şi mai îndrăzneţe. La jumătatea sezonului competiţional 2015-2016, mai exact în decembrie 2015, Bogdan Vasiliu a fost numit director general al CSM Bucureşti, cu misiunea de a reechilibra ambarcaţiunea clubului din subordinea Primăriei. CSM ajunsese într-un punct critic, cu un deficit financiar major şi cu salarii neplătite. Bogdan Vasiliu şi-a asumat situaţia, iar în scurt timp a readus liniştea în club. Secţiile au mers la departe, conform graficului, iar în vara anului 2016 s-au obţinut cele mai bune rezultate din istorie. „Pentru mine, sportul este un hobby. Eu nu am intrat în sport ca să câştig bani, ci pentru că m-am regăsit mereu în această lume specială. Sportul te învaţă să câştigi cinstit şi să pierzi demn. Sportul este viaţă”, spune Vasiliu.

Amprenta pe copii şi juniori

În ce priveşte secretele reuşitei la CSM Bucureşti, directorul general spune că nu există formule magice: „Cele mai importante sunt alegerile pe care le facem. Atât în privinţa celor din jur, cât şi a noastră. Noi am decis să fim dedicaţi şi muncitori. S-a creat o familie, avem o echipă unită, iar faptul că am avut linişte financiară a contat foarte mult”. CSM Bucureşti a pus însă accent şi pe Centrul de Copii şi Juniori, iar în acest moment 1.200 de sportivi se pregătesc să devină viitorii campioni de seniori. „Pentru noi, Centrul de Copii şi Juniori este la fel de important ca şi activitatea de la echipele de seniori. Pentru mine, un titlu la copii, câştigat cu sportivi crescuţi în clubul nostru, are acceaşi greutate cu un trofeu continental. Şi asta pentru că suntem un club al comunităţii. Iar oamenii realizează tot mai mult acest lucru, fapt relevat şi de numărul de fani, în creştere evidentă. Bucureştiul suntem noi!”.

Ştacheta rămâne sus în Liga Campionilor

CSM Bucureşti a încheiat un sezon fabulos, dar clubul primăriei nu rămâne cantonat în trecut. Deja s-au cristalizat echipele pentru sezonul viitor, iar echipa feminină de handbal îşi va afla chiar astăzi adversarele din noul sezon al Ligii Campionilor. „Suntem deţinătoarea trofeului, toţi vor fi cu ochii pe noi. Vom încerca să ajungem din nou cât mai sus, în turneul Final 4, iar acolo orice este posibil”, spune Bogdan Vasiliu. Transferuri importante s-au realizat şi la echipa masculină, care porneşte şi în acest an cu şanse mari la titlu, dar şi la echipa feminină de volei. „Un singur lucru ne lipseşte. Avem nevoie de o bază sportivă a noastră, care să ne definească. Aşa cum Dinamo are Complexul din Şoseaua Ştefan cel Mare, cum Steaua are baza din Ghencea, iar CS Olimpia nu mai puţin de trei baze, aşa şi noi trebuie să avem casa noastră”, încheie directorul general al lui CSM Bucureşti.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-06-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE