2020-08-11 16:58

TOMAS RYDE. Noul selecționer al naționalei feminine are planuri mărețe – medalie mondială sau europeană

 |  16:57
TOMAS RYDE. Noul selecționer al naționalei feminine are planuri mărețe – medalie mondială sau europeană

Florentin Dincă

Suedezul Tomas Ryde a fost numit săptămâna trecută în fruntea naționalei feminine de handbal, fiind primul antrenor străin din istoria reprezentativei tricolore. Chiar dacă în sportul românesc, noțiunea de proiect pe termen lung este de domeniul ştiinţifico-fantastic, tehnicianul nordic este convins că va sta mult pe banca tehnică a României, cu care își dorește neapărat să câștige o medalie la un turneu mondial sau european.

“Obiectivele mele sunt pe termen lung. Obținerea unei medalii este un proces în sine, construcția se face însă pas cu pas. În filosofia mea prioritățile sunt legate de îmbunătățirea calității jocului, cooperarea în cadrul grupului, eficiența jocului și optimizarea resurselor într-un mod mai inteligent”, a spus Ryde pentru site-ul FRH. Noul antrenor, care deja a efectuat două ședințe de pregătire alături de tricolore, vrea să experimenteze diferite module de apărare și atac. În defensivă, dar și în ofensivă, principalele formulele vor fi 5+1 și 6 în linie pe semicerc. Mai mult, în vederea meciului cu Serbia din preliminarii, Ryde va discuta și va pregăti fiecare jucătoare individual. “Româncele au o tehnică foarte bună în regim de viteză. Probabil va fi nevoie să lucrăm totuși mai mult tactic și la capitolul unitate de grup, pentru că jucătoarele provin de la mai multe echipe”, mai afirmă suedezul.

Trofeul Carpați, prima impresie

Noul selecționer al naționalei feminine își dorește încă de la primul joc al său pe banca României, vineri împotriva colosului Brazilia la Trofeul Carpați, să își pună amprenta serios pe evoluția handbalistelor noastre. Ryde vrea, în ciuda valorii adversarului, ca România să facă spectacol și să ridice astfel fanii în picioare: “Brazilia are un stil atractiv pentru spectatori, diferit de cel al naționalelor din Europa. Se bazează mult pe calitatea individuală a jucătoarelor și pe handbalul în situații unu la unu, de aceea va fi o provocare pentru noi. De partea cealaltă, Suedia și Germania au tradiție în handbal și un joc bine organizat tactic. Sper că vom face spectacol şi ne vom califica în finala mare''. Suedia - Germania, vineri, de la ora 18.00, şi România - Brazilia, vineri, de la ora 20.00, sunt partidele din prima zi a Trofeului Carpaţi. Finala mică va avea loc, sâmbătă, de la ora 18.30, iar finala mare de la ora 20.15.

Neagu, și-n atac și-n apărare

Ryde a vorbit și despre Cristina Neagu, numărul 1 al naționalei. Antrenorul nordic, care a câștigat Liga Campionilor de două ori cu Viborg, are pretenția de la interul stânga al lui Buducnost Podgorica să facă atât faza ofensivă, cât și pe cea defensivă. Neagu era până acum folosită cu prepoderență în atac, iar în apărare era mai mult odihnită. “Ea trebuie în primul rând să creeze situații de a marca pentru restul jucătoarelor. Când ea este în ofensivă, adversarele consumă multă energie pentru o anihila și putem valorifica asta. Mă gândesc totodată la metode de a optimiza faza defensivă cu ajutorul ei, deoarece Cristina se mișcă foarte rapid pe semicerc și înțelege bine jocul tactic”, a încheiat scandinavul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-17

In legatura cu acest articol...

PREMIERĂ LA NAŢIONALA DE FETE. Tomas Ryde e alesul!
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE