2020-02-23 04:30

13X5. În 65

 |  15:42

Cezar Pârlog

Oaaaai, ce nasol e ca, într-o zi cu minus 13 afară, după ce ai așteptat fix 13 minute troleul, te-ai urcat cu greu și stai într-un picior, să te trezești întrebat dacă ajunge nu știu unde. Dar e o bătrînică simpatică, tu trebuie să fii bun și amabil oricîte ai avea pe cap, așa cum îți recomandă și Dan Puric, n-ai încotro, îți stabilizezi poziția nesigură și răspunzi, sincer binevoitor.

Adaugi și că nu ești chiar sigur, de!, o generozitate gratuită, mare minune să nu fie o reminiscență de la alea două pagini de Coelho pe care le-ai citit peste umărul unui bărbos, mai devreme, în metrou, că tu cobori destul de repede și că e bine să se intereseze și la altcineva. Te întreabă dacă e frumoasă, tu, surprins, bîigui ceva cum că da, și-ți povestește apoi ce cartier nou și frumos e la capătul liniei; Brîncuși sau cam așa ceva. Doar că e de preferat să-l vezi primăvara sau vara. E înghesuială și deja ți-e rușine de supliciul la care dialogul supune urechile celor 13 persoane de pe metrul pătrat de 65. Oare să cobori cu o stație mai devreme? Un semafor e roșu și chiar înjuri în barbă minutul adițional și prelungirea inerentă de dialog. Într-un tîrziu vine și stația, îți vezi tortura încheiată și, de bucurie, transpiri moderat, știind că fluxul de urcare te va despărți de tanti cea vorbăreață. Nu-i așa deloc. Se închid ușile și ea e tot lîngă tine. La urma urmei, nu arată rău, iar o secundă gîndești chiar imoral. Reușești cu greu să-ți introduci gîndurile rele la cutie, le încui bine, ea te întreabă de zodie, se bucură că e ca și a celui de-al 5-lea bărbat, singurul pe care l-a iubit și care asculta muzică multă, dar a murit de 13 ani. S-au căsătorit tîrziu, el fusese pe la „Canal”, a avut un contact cu ambasada Franței, Securitatea l-a mirosit, iar ea și-ar fi pierdut serviciul; au făcut nunta abia cînd i-au dat drumul. Nu scoți nici un cuvînt, sperînd că faci bine. A fost greu după ce a murit, ea s-a și îmbolnăvit, dar a scăpat, apoi a trebuit să modifice totul acasă, ca să-i fie mai ușor și să nu-l mai vadă peste tot. Te întreabă pe unde stai, îi zici, cunoaște zona și îi place, trage uneori cîte o țigară pe banca aia din capătul străzii pe care o știi și tu. Vine stația, începi să respiri normal și să prinzi culoare în obraji; asta nu se vede, e destul de puțină lumină, bine măcar că bagă căldură. Cobori, ea la fel, și te trage discret de braț, privindu-te galeș. Spune ceva, și că vă înțelegeți bine, nu-ți dai seama despre ce e vorba, zice de legătura dintre Taur-ea și Pește-tu. Moment în care nu știi dacă să îi ceri adresa sau numărul de telefon fix, privirea evaluatoare îți alunecă în jos, dai de niște ciorapi gri tricotați, continuați cu o pereche de cizme de gumă comune, cu un 13 mare desenat pe ele; te scuturi pe interior și renunți. Te desparți politicos și ușurat; sau...?

*

din volumul „Life stuff sau Învăţături pentru Andreea” (Tracus Arte, 2016).

*

Cezar Pârlog este autorul volumului de proză scurtă „Flori, fete, fiţe sau băieţi”, apărut la Editura Tracus Arte în anul 2014, care a obţinut Premiul Naţional „Vasile Voiculescu” la secţiunea proză, ediţia XXVI, 2015.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-06-09Parerea ta...

CREIONUL CHIMIC
09 Iun 2016

Mde…minus 13 grade afară, 13 minute de-așteptat afară-n stație, 13 persoane/m2 în troleul 65, 13 ani de văduvie ai ăleia din troleu…ce să fie, ce să fie…cu atâta-aglomerare obsesivă de 13? Până mai ieri, era ceva cu 7, nu? Da’ Vineri 13, nu era cumva? Că doară și pe cizma gumată-a damei apărea un 13, cam atâta cât ar fi fost prețul per total, cu ciorapi cu tot... tricotați în tonuri de gri, precum dezamăgirea insului de la sfârșit de ”evaluare”!
CREIONUL CHIMIC
09 Iun 2016

Poate-a crezut naiva, cum că insul din troleu pare-apreciativ față de ea, precum șoferul din”Doamna Doubtfire” căreia-i plăcea să mai vadă o ”femeie naturală”, așa cum a lăsat-o mă-sa...încurajată fiind de sclipirea din ochii lui care-i filă mai tare preț de o secundă, neștiind ori bănuind el, CE sau CINE s-ar ascunde pe sub fuste și corsete (aici lăsăm imaginația să zburde...după perversitatea fiecăruia).
CREIONUL CHIMIC
09 Iun 2016

De unde să să-și știe măsura, proasta? Cumsecădenia la pătrat (bunătate + amabilitate) a la Dan Puric, a luat-o drept încurajare de ”gânduri imorale”, ce tupeu pe ea! Poate s-a crezut Cenușăreasa din poveste, cine știe?! Numai că diferă-n timp, atât ”funcția” cât și vărsta față de Cenușăreasa din povestea de demult, de-adormit copii, atât în privința prin(s)ului, dar și-a ei. Ce se brodește în schimb și-atunci, și-acuma, este referirea la zgura anilor și cenușa de pe ea...exprimată inclusiv prin dresuri sau desuuri GRI -:) de toate nuanțele!
CREIONUL CHIMIC
09 Iun 2016

Niciun ”sau”! Insul să zică bine-merci sau bogdaproste c-a scăpat, fiindcă dacă s-ar fi legat la cap c-o-așa gureșă, indiferent de astre...tot în DIVORȚ s-ar fi aflat până la urmă, oricât de amiabil – ”să divorţăm civilizat, că doar niciunul nu-i mai breaz: tu nu mă suferi când sunt beat, eu nu te sufăr când sunt treaz!
CREIONUL CHIMIC
09 Iun 2016

Insul, să-și bage mințile-n cap si să-și rezolve DILEMA: Să-mi iau nevastă ?! Să-mi iau amantă ?! Amanta nu mă ia la zor / Dacă fumez în dormitor./Iar dacă vin la dânsa beat / Se bucură, că-s bun la pat./ Amanta nu mă face prost. / Şi nu mă-ntreabă unde-am fost./ Şi nu face pe aroganta./ Deci, avantaj AMANTA ! Nevasta dacă-mi este greu / Şade mereu la capul meu./ Şi îmi găteşte zi de zi. / Şi are grijă de copii. / Nevasta este doar a mea / N-o foloseşte cine vrea. / Şi nu face nicicînd pe proasta / Deci. avantaj NEVASTA ! Amanta are-un stil complex / Şi ştie totul despre sex. / N-are migrene cînd o vreau / Şi orice-i fac nu zice "Au !". / Amanta-i ca şi sclava mea / Şi orişiunde ies cu ea / Nu face pe interesanta. / Deci. avantaj AMANTA ! Nevasta ţine banii mei / Şi cheltuie puţin din ei. / Dacă-s bîrfit sau înjurat / Îmi ţine partea imediat. / Nevasta-i echilibrul meu. / Repară tot ce mai stric eu WC-ul, uşa sau fereastra. / Deci. avantaj NEVASTA ! Vai, cît de fericit aş fi / O lege nouă de-ar veni / De soaţă să nu divorţez / Dar şi amanta s-o păstrez. / Să stau cu ambele femei. / Sa jucăm seara. Remi(ză)-n trei / Dar... / Cu două soacre m-ar lua dracu'... / Deci! /Avantaj ... BURLACU' !
CEZAR PARLOG
10 Iun 2016

"decit' putine aritmetichii.. cu tichii..
CREIONUL CHIMIC
10 Iun 2016

Încă CEVA: de cartierul ”nou” Brâncuși, n-am auzitără...sau era vorba despre acel Brâncuși cu a sa operă nerevendicată de români pentru că nu-i mai reprezintă, adică despre CUMINȚENIA PĂMÂNTULUI? Deci...până la urmă, e vorba despre babă, sau despre statuie, e?!
CEZAR PARLOG
15 Iun 2016

Nu, domnule e ceva la capatul lumii, al lui 168 sau in margine de Drum de Tabara. Bine, 168 nu e 65, recunosc, insa de dragul mazgalelii, si al aritmeticelor, am dres o din condeiu. Oare Creionul nu e capitalist?
CREIONUL CHIMIC
15 Iun 2016

Creionului nu-i ieșea TRASEUL! P-acolo, pe linia lui 168 abundă de „brâncuși”...fie ca parc sau cartier, cu alei sau străzi (Cumințenia Pământului, Poarta Sărutului, Masa Tăcerii, Coloana Infinitului) de parcă s-a mutat Tg.Jiu în București! Iar Creionului nu-i place capitalismul sălbatic de cumetrie instaurat la noi, de dragul unei mâzgăleli din condeiul dibuit aritmetic profitabil, numai pentru băieții ”deștepți”-:)
CREIONUL CHIMIC
15 Iun 2016

Maestre! Știu c-a fost cu CÂNTEC, ca să iasă aritmetichia chiar dacă nu și cu geografia....m-am jucat doar cu ideile și imaginația -:) Și vreau să văd căciula (sau tichia) la nume...se poate?
CREIONUL CHIMIC
15 Iun 2016

Azi nu e joi? Unde-i articolu'? Parcă mai ieri, alaltăieri, săptămâna trecută...mergeau șnur, pe bandă...unul/zi, n-asha?!
CEZAR PARLOG
16 Iun 2016

ei, cum anume "nu i place... de dragul unei mazgaleli... "? pot fi ajutat spre a intelege?...
CEZAR PARLOG
16 Iun 2016

ce caciula, ce caciula?... e dorita spre a se vedea?...
CEZAR PARLOG
16 Iun 2016

deja a fost joi.. deja de ieri expediat... deja vineri... adica exact cind... deja este si pe hirtie.. ;-)
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine