2020-04-10 07:15

A fi sau a nu fi altcineva: Adevărul despre operațiile estetice

 |  20:14
A fi sau a nu fi altcineva: Adevărul despre operațiile estetice

Un studiu realizat la nivel mondial de către Societatea Internațională de Chirurgie plastică și estetică (ISAPS) releva un anumit lucru, nu surprinzător pentru vremurile actuale. Și anume că vedetele de cinema și cele din showbiz sunt cele mai bune modele pentru femeile, ori bărbații, care își doresc perfecțiunea la nivel estetic.

În ceea ce privește femeile, tot sondajele și studiile axate pe domeniul chirurgiei estetice arată că, dacă în anii trecuți sexul frumos dorea să arate precum Pamela Anderson, Birtney Spears, sau Angelina Jolie, acum lucrurile s-au mai schimbat. Majoritatea femeilor nu mai vor să arate precum o anumită vedetă, ci ca un filtru de pe Snapchat! Doctorul Neelam Vashi, director al centrului Ethnic Skin Center la Boston Medical Center numește acestă tendință „Snapchat dysmorphia”.

Care sunt motivele?

În România, domeniul chirurgiei estetice s-a dezvoltat după anii ’90. Potrivit unui raport din 2013 al Societăţii Internaţionale a Chirurgilor Plasticieni (ISAPS), citat de publicaţia "The Economist", România se situa atunci pe locul 17 la numărul de operaţii estetice la 1.000 de locuitori. Dacă la acel moment, potrivit raportului, țara noastră depăşea la numărul de proceduri/1.000 de locuitori ţări precum Marea Britanie, Rusia, Argentina, China şi Thailanda, vă dați seama unde s-a ajuns acum…

Potrivit analiștilor, tot mai multe femei apelează la chirurgia estetică. Și, desigur, apare întrebarea de ce? E adevărat că, unele dintre femei poate chiar  au nevoie de aceste intervenții. Dar, din exemplele din ultima vreme, mai ales din showbiz s-a observat că mai ales vedetele apelează la chirurgia estetică, chiar dacă nu au nevoie - din punctul de vedere al publicului…

“O femeie își face modificări corporale din mai multe motive: are un complex care îi afectează percepția imaginii corporale, lucru decisiv în afectarea stimei de sine și a calității vieții; se raportează greșit la un tipar de femeie pe care îl crede ca fiind idealul bărbatului și ajunge să exagereze; noua imagine e validată din punct de vedere social, prin like-uri pe rețelele de socializare, prin apariții în media și așa mai departe”, explică psihologul Ionuț Iamandi.

O colecție de imagini ideale mentale

Tot de la psiholog aflăm că acest concept de ideal de sine reprezintă o colecție de imagini ideale mentale, care se formează în mintea fiecăruia prin interacțiunea dintre principiile fiecărei persoane și mediul extern. O persoană poate fi nemulțumită de imaginea de sine și hotărăște să aducă o schimbare în aspectul fizic, care o va ajuta și pe plan psihologic. “Această persoană alege o variantă unde recompensa este imediată, satisfacția apare foarte rapid, iar intervenția chirurgicală este una minim invazivă (ex: mărirea de buze). Nemulțumirea inițială este reglată pe termen scurt de o intervenție estetică cu rezultate rapide, evitând astfel efortul de a face o schimbare care presupune travaliu, fizic sau psihologic”, mai adaugă Ionuț Iamandi.

Se umple un gol emoțional?

De asemenea, unele persoane folosesc ca metodă de confort psihologic deplasarea atenției. Atenția se orientează spre altă parte corporală și nu asupra defectului care în mod real creează disconfort. “De exemplu: dorești să scapi de câteva kilograme în plus, însă nu ești dispusă să muncești pentru a obține rezultate și alegi o intervenție de mărire a buzelor. Privirile se vor îndrepta spre ține, vei fi mulțumită pe termen scurt, însă problema principală va reveni”, subliniază psihologul. “Cu cât un complex estetic afectează persoana în cauză, cu atât cresc șansele de a exagera în intervenția estetică, din dorința de a umple un gol emoțional. Există și situațiile extreme, unde la baza nemulțumirilor stă o tulburare de personalitate, cum ar fi: histrionică, narcisică, borderline, dependență etc”. Ionuț Iamandi mai consideră că se pune problema pentru cine alege persoana respectivă  să facă intervențiile estetice: pentru ea sau pentru a fi lăudată, dorită, validată de ceilalți?

Așteptări nerealiste, persoană nemulțumită

Intervențiile chirurgicale țin cont de parametrii aceia individuali ai fiecăruia. Iar persoanele care vor să arate într-un anumit fel, trebuie să aibă în vedere, înainte să apeleze la “îmbunătățiri”, particularitățile anatomice. “O persoană vrea să semene cu o vedetă, se duce cu poza acesteia la doctor, însă așteptările sunt nerealiste. Cu cât așteptările sunt mai nerealiste, cu atât persoana respectivă va fi mai nemulțumită de rezultat și pe termen lung va alege să intervină estetic de multe ori. Iar efectele, în unele cazuri vor fi în contrar cu niște parametri care sunt considerați universal estetici!”.

Prin urmare, ar fi bine ca cineva care dorește să apeleze la operații estetice să se gândească bine înainte, dacă are sau nu are nevoie cu adevărat de așa ceva.  


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine