2020-07-14 07:55

A început AȘA: Primul clip urcat pe YouTube. Cine e omul "din spatele" lui (Video)

 |  17:09
A început AȘA: Primul clip urcat pe YouTube. Cine e omul "din spatele" lui (Video)

„Eu la grădina zoo"…Cine s-ar fi gândit că așa ceva ar putea face istorie? Ei bine da, nu numai că a făcut istorie, dar a și ajuns pe culmi nebănuite, influențând ceea ce noi numim azi YouTube…

Primul videoclip de YouTube din istorie a fost postat acum 15 ani și o zi, pe 23 aprilie 2005. Co-fondatorul platformei, Jawed Karim, a postat acel clip de 18 secunde intitulat „Eu la grădina zoo". De atunci a strâns peste 90 de milioane de vizionări. Până în ziua de astăzi, acesta este singurul material de pe canalul de YouTube al lui Karim, potrivit CNN.

La un an după primul videoclip postat pe YouTube, Jawed Karim și ceilalți co-fondatori au vândut platforma gigantului Google pentru 1,5 miliarde de euro. În prezent, celebrul YouTube are 2 miliarde de conturi care vizitează în fiecare lună platforma. Compania spune că oamenii îi vizionează un miliard de ore de conținut în fiecare zi. Și când te gândești că totul a început cu Karim la grădina zoologică…  

Vezi clipul aici: https://www.youtube.com/watch?v=jNQXAC9IVRw&feature=emb_title

Karim a postat un comentariu la filmulețul de la zoo, punând două întrebări: „Ar trebui să pun un nou video online? Despre ce v-ar plăcea să fie?” Au urmat mii de voturi și de răspunsuri fără ca utilizatorii să mai primească vreun răspuns de la Jawed Karim…

De atunci

În cei 15 ani care au trecut de atunci, această secvență de 18 secunde a fost văzută de peste 90 de milioane de oameni.  Filmat la San Diego, în Statele Unite, în acest video apare un tânăr care vorbește despre lungimea trompei elefanților care se aflau în spatele lui.  Mai puțin cunoscut marelui public, Jawed Karim este unul dintre cei trei fondatori ai platformei video YouTube, alături de Chad Hurley și Steve Chen. Cei trei au creat unul dintre cele mai vizitate site-uri din istorie.

Înainte de a crea YouTube, în 2005, Jawed Karim a fost unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai societății de plăți online PayPal. Tot ceea ce a făcut PayPal în privința protecției împotriva hackerilor și a fraudei i se datorează lui.

Afaceri, afaceri, afaceri

Ceea ce se știe despre Jawed Karim este că în prezent nu mai este proprietarul YouTube. În octombrie 2006, gigantul american Google a cumpărat platforma cu 1,65 miliarde de dolari. Americanul, azi în vârstă de 40 de ani, încasa atunci 140 de milioane de dolari, o parte ceva mai mică decât tovarășii săi, pentru că studia la Stanford și se implica în afacere mai puțin decât asociații săi. După vânzarea YouTube, Karim a fondat în martie 2008 societatea Youniversity Ventures cu doi foști investitori de la PayPal, Kevin Hartz și Keith Rabois. Această societate este de fapt un fond pentru capital de risc, destinat susținerii ideilor de afaceri ale unor start-up-uri. În august 2008, această societate le-a dat o șansă lui Brian Chesky, Joe Gebbia și Nathan Blecharczyk oferindu-le 30.000 de dolari pentru a-și lansa platforma lor de închirieri de locuințe.

E discret

Această platformă, în care nimeni nu credea, nu este alta decât celebra, în zilele noastre, Airbnb, devenită în prezent lider mondial în rezervări de cazare și care se pregătește să se listeze la bursă. În 2020, cifra de afaceri a societății era estimată la 8,5 miliarde de dolari, însă e adevărat că pandemia riscă să schimbe totul.

În afară de aceste date, nu se știu foarte multe lucruri despre Jawed Karim. Bărbatul a rămas foarte discret în privința vieții lui după YouTube. În 2018, și-a făcut o scurtă apariție pe canalul său de YouTube, care, în cei 15 ani, a rămas cu un singur video, cel publicat în 2005. Dar are aproape 800.000 de abonați.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-04-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz