2020-01-26 16:07

Alegeri, alegeri...

 |  15:58

Cezar Pârlog

Am zis mereu că-i mai bine să stai „în chirie”, decît să faci un împrumut pe viaţă pentru o casă proprie; eşti mai liber şi, dacă se îngroaşă gluma, se infectează o unghie şi trebuie să-i taie vreun picior ori îi cade soţiei un ghiveci în cap, înnebuneşte şi nu mai poate merge la serviciu ca să te întreţină, mai ai variante. Treci la ceva mai mic sau o iei spre periferie, schimbi trei autobuze ş-un metrou şi gata!, într-o oră jumate ai şi ajuns; acasă sau la serviciu, după caz. Deci, ai variante. Pe cînd cu împrumutul, vax albina!, închisoarea datornicilor scrie pe poza ta. Bine, în josul ei e ş-un număr cu şase cifre; se pare că sînt destui ca tine în România. Iar apartamentul tău, zugrăvit chiar de mîna ta, în concediul ăla sacrificat – e drept, mai puţin două zile cînd te-ai dus la socri să te refaci, să le mănînci porcul şi să-ţi iasă praful din plămîni – revine în circuitul economic.

La fel e şi cu copiii. Îi vrei, te înhami nene, la o grămadă de chestii pe care ţi le asumi. Soţia n-o să mai aibă timp de coafor, o să descopere subit că-i stă mult mai bine natural şi că „preferă” să ia din banii ăia nişte hăinuţe sau cinşpe ouă cu surprize pentru ăla micu’, ar avea pe-o săptămînă. Zice că este alegerea ei şi e chiar mîndră că poate face ce vrea cu viaţa personală. Parc-o şi văd cu braţele pline de ouă Kinder! Iar dresurile se pot coase, oricum nu se vede, e mai sus şi o să-şi pună fusta aia lungă de la mă-sa. Dup-aia trebuie să preiei şi tu din sarcini, să duci gunoiul, să „bagi” la maşina de spălat şi să le mai şi întinzi la uscat, PC-ul o să meargă doar pentru desenele alea idioate cu SF-uri şi ciclopi cu trei picioare, cu care trebuie să fie odoru’ la curent, ca să aibă ce povesti la grădi. Iar de cinstit cu prietenii pîn’ la ore mici în noapte din vinul ăla bun de la tataie, după ce l-aţi văzut pe fenomenu’ ăla de Messi, sau la vreun pocheraş micuţ, adio, frate, mortua est! Oricum, te culci tîrziu: trebuie să-i stingi lumina pe la două, după ce se trezeşte să bea un pahar de lapte, aşa l-a obişnuit mă-sa, „calciu, pentru creştere!”. Plus că te doare capul cînd vezi cum îl prostesc ăilalţi copii, cum le face orice şi le cîntă în strună, doar ca să fie băgat în seamă; „un fraier, cum ai fost şi tu, cu cin’ să semene?!”

Doar că tu ai anticipat toate catastrofele astea care ar fi putut să şi se întîmple şi ţi-ai luat acvariu. Un hobby pentru leneşi. Nu trebuie să faci nimic, dom’le! Pînă şi mîncarea le-o dă un aparat căruia tu trebuie doar să-i schimbi bateria, o dată la trei ani; cică au inventat ăştia de la Duracell o tehnologie super! Lumina se stinge şi se aprinde singură după ciclurile pe care le-ai programat în altă sculă automată, melcii curăţă pereţii, iar sanitarii, fundul; şi aşa se închide p-acolo lanţul trofic. Doar la şase luni trebuie să schimbi şi tu un filtru, însă dacă uiţi sau n-ai timp, merge şi dup-un an. E adevărat, ai avut întîi un chihuahua, ţi-ai luat un cîine mic, să nu mănînce mult, nu ieşeai cu el decît o dată pe zi, un sfert de oră. Dup-aia a venit o zăpadă de juma’ de metru şi un ger de crăpau pietrele, dar tot erai nevoit să-l scoţi. L-ai făcut cadou în primăvară, nu se cădea să-l abandonezi pe stradă cum fac alţii, şi ţi-ai luat o pisică; astea nu trebuie scoase mereu afară. După ce ai dus-o de cinci ori într-o lună la doctor, ultima dată ai lăsat-o acolo, oricum e în partea cealaltă de oraş, nu cred că nimereşte drumul înapoi, iar ăia nu ţi-au cerut adresa cînd au trecut consultaţiile în registru.

Problema e că acum eşti în parc şi-l aştepţi pe un băieţaş de pe Okazii să-i dai un laptop mic. Tu mai ai unul şi-ţi trebuie nişte bani; mergi cu o prietenă în weekend la munte, nu merită să te-nsori. Dar o să i-l dai ieftin, puştiul chiar şi-l doreşte; faci un bine pe ziua de azi şi-ţi rezervi şi locul în Rai. Şi tocmai te-a sunat un pretenar, era cam supărat şi n-avea cu cine povesti, te-a ţinut cinşpe minute în telefon să-ţi zică el cum l-a pedepsit pe căcăciosu’ lui precoce de opt ani, că vorbeşte urît şi stă toată ziua la un serial de rahat de pe net. I-a confiscat toate divaisurile, calculatoare, telefoane şi teveuri pentru două săptămîni; că e recidivist. Da’ că ăsta micu’ are el banii lui personali şi că, dacă vrea, poate să şi le cumpere...

Cezar Pârlog este publicist şi scriitor. Ultimele cărţi publicate sînt: „Life stuff sau Învăţături pentru Andreea”, Editura Tracus Arte 2016 şi „Flori, fete, fiţe sau băieţi”, Editura Tracus Arte, 2014, Premiul Naţional „Vasile Voiculescu” în anul 2015.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-11-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine