2020-07-14 07:04

“Am fost bolnavă, lovită brusc și pe neașteptate, pe la spate”. Amintirile Reginei Maria despre GRIPA spaniolă

 |  20:52
“Am fost bolnavă, lovită brusc și pe neașteptate, pe la spate”. Amintirile Reginei Maria despre GRIPA spaniolă

„N-am mai scris de 20 de zile! Am fost bolnavă, foarte bolnavă, lovită brusc și pe neașteptate, pe la spate, cum s-ar spune, și am fost țintuită la pat – tocmai când lumea voia să se bucure alături de mine”.

Aceasta nota Regina Maria, pe 26 decembrie 1918 în Jurnalul ei de război, ținut în perioada 1916-1919. Despre ce era vorba? Suverana era să fie răpusă de gripa spaniol[ - despre care se reamintește foarte mult în ultimul timp. Acest lucru se petrecea chiar în clipa supremului ei triumf, acela de a vedea realizată România Mare, ea fiind recunoscută de către supușii ei drept „împărăteasă a tuturor românilor”, potrivit historia.ro.

“Boala m-a luat de sâmbătă, m-am trezit cu capul greu și dureros, am îndurat cu greu câteva audiențe… Dar am fost bolnavă – o boală oribilă, dureroasă, cum n-am avut în viața mea. Zile întregi de febră chinuitoare și greață, slăbiciune, halucinații crunte și insomnia neîntreruptă, până am crezut că voi înnebuni. Deci aceasta e celebra gripă spaniolă – ei bine, de acum știu că nu e de glumă cu ea”, mai scria Regina Maria în Jurnalul său.

Pe aici nu se trece!

„Gripa spaniolă" s-a suprapus cu sfârșitul Primului Război Mondial (1918-1919). În România, printre victimele necruțătoarei gripe spaniole s-au aflat generalul Eremia Grigorescu, eroul de la Oituz și Mărășești, precum și ministrul Fotin Enescu, personalitate foarte apreciată de Regina Maria. Suverana a fost țintuită la pat de cumplita boală - după cum reiese chiar din amintirile ei, dar având o constituție robustă a reușit să o învingă. Generalul Eremia Grigorescu este militarul care se acoperise de glorie în anii Primului Război Mondial și care lansase, în 1916, celebrul "Pe aici nu se trece!”. A murit la  19 iulie 1919, fiind înmormântat, inițial, la Mărășești, iar după ce mausoleul din aceeași localitate a fost gata, rămășițele sale pâmântești au fost strămutate în sanctuarul eroilor care străjuiește șoseaua națională ce face legătura dintre București și Suceava, prin Focșani.

Începută în 1918, epidemia de gripă spaniolă a cuprins lumea și a lăsat în urma ei, în valuri succesive, până în 1920, între 50 și 100 de milioane de morți, potrivit unor estimări. Pentru comparație, să notăm că Primul Război Mondial are un bilanț mai puțin înspăimântător, deși i s-a spus, pe bună dreptate, „carnagiul mondial”. „Numai” 30 de milioane de victime adună Marele Război, în statistici, în rândurile militarilor (morți, răniți și dispăruți), la care se mai adaugă 10 milioane de civili.

 

Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-04-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz