2020-07-11 02:53

“Am fost învăţată să îmi fac datoria către ţara mea”. Destinul Principesei Ileana a României

 |  10:48
“Am fost învăţată să îmi fac datoria către ţara mea”. Destinul Principesei Ileana a României

A fost odată o prinţesă frumoasă ca lumina zilei...Așa ar putea începe povestea chiar adevărată a Principesei Ileana, care s-a stins din viață la 21 ianuarie 1991, lăsând în urmă un loc câștigat pentru eternitate în inima românilor.

Principesa Ileana - al cincilea copil al Regelui Ferdinand al României şi al Reginei Maria a României s-a născut în anul 1909, în România. Studii în Marea Britanie (Colegiul din Heathfield-Ascot din Marea Britanie), pasionată de yahting (fost prima femeie care a obținut brevetul de căpitan de cursă lungă în Marina Regală Română) şi de sport în general (a urmat cursurile Școlii de Educație Fizică din București), de asemenea pasionată de artă (a studiat sculptura cu Ion Jalea și pictura cu Jean Al.Steriadi).

Ochii ei mari, de un albastru intens şi scânteietor duceau cu gândul la ceea ce era, de fapt: o prințesă adevărată! „M-am născut în sunetul a douăzeci şi una de salve de tun – sa­lutul regal pentru fiica unui lung şir de regi şi împăraţi. (...) Mi-am început viaţa, într-un fel, de sus, cum s-ar spune. Dar salutul celor douăzeci şi unu de tunuri înseamnă că m-am născut cu o ocupaţie deja stabilită”, spunea Principesa Ileana în memoriile sale (apărute în Anglia, în 951, iar în România adunate în volumul “Trăiesc din nou” – 2005, Editura Humanitas).

Loială familiei și prietenilor

„Datoria a fost lucrul cel mai important în timpul copilăriei şi adolescenţei mele. Am fost învăţată să îmi fac datoria către ţara mea în toate situaţiile, să fiu respectuoasă şi iubitoare faţă de părinţii mei, loială familiei şi prietenilor”, mai nota Principesa în memoriile sale.. La un moment dat, Ileana va îmbrăca uniforma asistentelor de Crucea Roşie, la fel cum şi mama sa a purtat-o în timpul Primului Război Mondial.

Într-o bună zi, Principesa Ileana s-a căsătorit (pe 27 iulie 1931) cu un prinţ al cărui nume îţi tăia respiraţia: Anton Maria Franz Leopold Blanka Carl Iosef Ignatz Raphael Michael Margaretha Nicetas, arhiduce de Austria. A fost ultima căsătorie oficială încheiată în țară pentru un membru al Familiei Regale române. Ceremonia căsătoriei are loc la Castelul Pelișor și pentru că tatăl ei murise în 1927 a fost condusă la altar de fratele ei mai mare, regele Carol al II-lea.

"După ce am plecat de acasă, am fost ca și moartă”

Când Ileana a rămas însărcinată cu primul copil, Regele Carol al II-lea i-a cerut să plece. Regele refuza naşterea pe pământ românesc a desecendenţilor familiei Habsburg. Ileana a părăsit România împreună cu soţul ei şi s-a stabilit lângă Viena, la castelul Sonnberg.  Cei doi au avut împreună şase copii: Ştefan, Maria, Alexandra, Dominic, Magdalena şi Elisabeta.  În Austria, prinţesa Ileana a pus bazele unui  dispensar pentru săraci şi a înfiinţat o cantină socială. Atașată inexorabil de România s-a întors împreună cu familia în țară, în 1944 și a deschis la Bran Spitalul „Inima Reginei”. La scurt timp după abdicarea, la 30 decembrie 1947, a Regelui Mihai, Ileana a fost nevoită să părăsească din nou țara, proprietățile fiindu-i confiscate în cursul anului 1948. Plecarea în exil a fost o lovitură extrem de dură pentru Ileana: "După ce am plecat de acasă, care pentru mine a fost întotdeauna în România, am fost ca și moartă. Nu împrejurările au fost greu de suportat, ci însăși nevoia de a trăi. Nu m-am îndoit nicio clipă de necesitatea fizică a prezenței mele pentru cei șase copii ai mei; dragostea mea pentru ei a rămas și atunci la fel de puternică. Dar în interior, esențial, pe care tot restul era construit, a suferit un șoc mortal când am fost îndepărtată de poporul meu", mărturisea Principesa în memoriile sale.

Momente tragice, pe care le-a interpretat drept semne

Principesa Ileana a plecat în Elveţia şi mai apoi în Argentina. S-a stabilit la  Buenos Aires şi a înfiinţat aici un cămin (căruia i-a dat numele „Regina Maria”) pentru refugiaţii politici români. În 1950, Ileana împreună cu copiii se mută în America, la Boston și divorţează de arhiduce în 1954. În America a dus o viaţă modestă – experiența sa de acolo povestind-o în volumul ”Trăiesc din nou”. S-a recăsătorit în 1956 cu doctorul Ştefan Isărescu. La vârsta de 52 de ani, în 1961, Principesa a devenit novice la Mânăstirea ortodoxă ,,Acoperământul Maicii Domnului” din Franţa. Divorţează de cel de-al doilea soţ, iar în 1967 Principesa Ileana a României devine  Maica Alexandra. De ce a decis Principesa să se călugărească? Au existat în viaţa ei momente tragice, pe care le-a interpretat drept semne venite de la Cel de Sus.

Primul moment: moartea fiicei sale, Maria Ileana (Minola) și a soțului ei, contele polonez Jaroslav Kottulink, într-un accident aviatic în Brazilia (15 ianuarie 1959). Al doilea: Ştefan, băiatul ei, a căzut de pe cal, s-a lovit la cap şi a fost multă vreme în comă (s-a însănătoșit în cele din urmă). Ileana s-a gândit că în felul acesta era îndemnată să îşi schimbe drumul… După ce a petrecut cei șase ani la mănăstirea ortodoxă din Franța și a devenit Maica Alexandra, în 1967 a fondat prima mănăstire românească ortodoxă de maici din Statele Unite, la Elwood City, fiind stareța mănăstirii până la moartea sa, în 1991.

“Comoara” purtată de Ileana în pribegie

După căderea regimului Ceaușescu, Maica Alexandra a vizitat România (în 1990) și a mers la câteva mănăstiri de maici, la mormintele Familiei Regale de la Curtea de Argeș. De asemenea, a vizitat și Branul ce-i fusese atât de drag și unde a descoperit că localnicii încă își mai aduceau aminte de "domnița" lor - a fost întâmpinată de sute de oameni care o aclamau. În ianuarie 1991, cu o zi înainte de aniversarea sa, Maica Alexandra a suferit o fractură de bazin iar la 21 ianuarie, a murit la Spitalul St. Elizabeth din Youngstown, Ohio, ca urmare a complicațiilor survenite. Este înmormântată în Mânăstirea „Schimbarea la Față”. „Comoara” purtată de Ileana în pribegie, respectiv caseta cu pământ românesc luat de la Bran chiar de ea, se află astăzi în Catedrala Bisericii Episcopale din New York, în Capela dedicată cultului ortodox.

A fost odată o prinţesă frumoasă ca lumina zilei...


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz