2020-02-27 06:23

Amintiri din copilărie

 |  16:34

Cezar Pârlog

Iaşi. Într-o după-amiază caldă, fără sarcini şi alte probleme, dar mai ales fără şefi, pe la sfîrşit de mai sau prin iunie, ni se face de cireşe. Bani nu prea aveam, dar o poftă!...

Aro de serviciu al şefului rămăsese în curtea casei unde aveam biroul, pentru o misiune a doua zi la prima oră. Ideea a venit spontan şi din mai multe capete odată.

Zis şi făcut. Îmbrăcaţi civil, eu, Cătălin şi cu şoferul plecăm în expediţie. Ceilalţi patru au rămas la sediu: asigurau «continuitatea». În juma’ de an urma să vină revoluţia. Din Copou pînă la livezile de dincolo de Agronomie, cîţiva kilometri.

Cireşi pe ambele părţi. Oprim şi coborîm toţi trei din maşina kaki cu număr de armată. Ca la un semnal, o hoardă continuă cu şi fără sacoşe a început să sară gardurile în afară, răspîndindu-se apoi rapid, ca potîrnichile. Fisa ne-a picat destul de greu, şi doar pe ultimii am mai apucat să-i convingem cum că: „Staţi liniştiţi băieţi, că şi noi tot la…”. Unii au apucat să se întoarcă, la început neîncrezători, gata să fugă la cea mai mică mişcare bruscă, sperioși ca nişte iepuri. Ne-am împrietenit în timp ce umpleam trăiştile.

Cu plinul făcut, îi lăsăm la «lucru» şi plecăm înapoi. Pe drum nu ştiu cine a mai avut o idee bună: că n-are rost să mergem cu ele şi să le împărţim cu toţi, mai bine ne oprim pe o bancă, mîncăm, apoi ce rămîne, ducem la băieţi. Aşa am şi făcut. După încă vreo oră, ne ridicăm greoi, lăsînd în urmă trei grămezi de sîmburi şi ajungem la birou cu un sfert de sacoşică. „A fost greu, măi, trei ore ne-am chinuit pentru astea, erau rare, nu prea s-au făcut. Cred că de la zăpada aia din martie…”.

Clar, de la Creangă ni s-a tras! Bojdeuca era la doar cinşpe minute de mers pe jos.

*

Cezar Pârlog este autorul volumului de proză scurtă „Flori, fete, fiţe sau băieţi”, apărut la Editura Tracus Arte în anul 2014, care a obţinut Premiul Naţional „Vasile Voiculescu” la secţiunea proză, ediţia XXVI, 2015.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-11-26Parerea ta...

MIHAELA HURă
27 Noi 2015

Da, sigur, sigur e moștenirea lui Creangă! Se pare c-a lăsat posterității spiritul... ăăă... civic... al râvnitului la cireșe din alte ogrăzi. Nici măcar bravul soldat nu se poate sustrage :))))) Ce să facem, tezaurul clasicilor...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine