2020-04-06 23:04

Angajaţi mai fericiţi, mai sănătoşi şi mai productivi! Finlanda introduce săptămâna de lucru de 4 zile pe săptămână, 6 ore pe zi

 |  13:29
Angajaţi mai fericiţi, mai sănătoşi şi mai productivi! Finlanda introduce săptămâna de lucru de 4 zile pe săptămână, 6 ore pe zi

Unul dintre cele mai echilibrate state europene din punct de vedere al disciplinei muncii a introdus săptămâna de lucru de numai patru zile, cu câte şase ore pe zi.

Finlanda introduce acest program în urma unei reforme sub tutela celui mai tânăr premier din lume, Sanna Marin, în vârstă de 34 de ani, după cum notează thesun.co.uk. Potrivit oficialilor finlandezi, reforma le va permite angajaţilor să petreacă mai mult timp cu familia şi să se bucure de viaţă, cultură şi hobby-uri. Actuala săptămână de muncă din Finlanda are opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână.

Măsura este luată după nenumărate experimente desfășurate și în alte țări, care au dovedit că un program de şase ore de muncă pe zi poate spori productivitatea, iar  angajaţii sunt mai fericiţi, sănătoşi şi productivi. Spre exemplu, în noiembrie 2019, Microsoft Japonia a introdus weekend-ul de trei zile pentru angajaţi şi productivitatea a crescut cu 40%.

Oamenii merită asta

Premierul Finlandei a declarant că „oamenii merită să stea mai mult cu famila, cu cei dragi, să se bucure de pasiunile lor şi alte aspecte ale vieţii, precum cultura”.

Mamă a unui copil, Marin conduce o coaliţie de centru-stânga, alături de alte patru partide, conduse de femei cu vârste sub 35 de ani. Propunerea a fost salutată imediat de Ministrul Educaţiei, Li Andersson. Aceasta a declarat: „Este important să le permitem finlandezilor să lucreze mai puţin. Nu este vorba despre o guvernare feminină, ci pur şi simplu despre respectarea promisiunilor faţă de alegători”.

Sanna Marin a fixat demult în fruntea agendei sale această propunere care deja a generat entuziasmul întregii ţări. Marin a cerut acest lucru cu ocazia aniversării a 120 de ani a SDP, partidul social democratic al cărui lider este. În sprijinul ideii s-a adăugat şi Vasemmistoliito, uniunea de stânga radicală al cărei şef este ministra Învăţământului, Li Andersson.

Părerea specialiștilor

În 2015, Göteborg, al doilea oraş ca mărime al Suediei a redus orarul de muncă la 6 ore pe zi în azilele de bătrâni şi spitalele municipale, fără a scădea salariul angajaţilor, notează huffingtonpost. Rezultatele după doi ani? Personalul este mai fericit, mai sănătos şi mai productiv. Cu reducerea orarului de muncă, serviciile s-au diversificat. Au fost angajaţi mai mulţi lucrători, ceea ce a adus mai mari intrări fiscale. În plus, s-au înregistrat mai puţine zile de concedii medicale și mai puţine pensionări de invaliditate. Şi industria tehnologică suedeză a adoptat sistemul cu 6 ore pe zi ziua de muncă.

Potrivit specialiștilor, raţiunile sunt simple. În primul rând este vorba de oboseala zilnică care nu face pe nimeni mai eficient. În al doilea rând există mai puţine momente de inactivitate în timpul zilei de lucru care sunt însă pline de de social-media sau de navigare pe Internet. Oamenii vin la muncă şi fac asta într-un fel mai concentrate, mai focalizați fiind pe cee ace au de făcut. Când se întorc acasă au mai mult timp pentru a petrece timp cu familiile sau să se bucure pur și simplu de viață!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-07Parerea ta...

ABRAMBURICA
07 Ian 2020

Dlci nu ai au e lucru . Inceputul falimentuluo
MAGDALENA BIELA
08 Ian 2020

NU este adevarat, este o traducere incorecta, preluata din limba Engleza nu din originalul Finlandez. Prim ministrul Finlandei PROPUNE ORI patru zile pe săptămână ORI șase ore pe zi. Spre deosebire de ceea ce scrie GRESIT The Daily Mail, de exemplu, Marin a clarificat mai târziu că a fost o propunere de a reduce timpul de lucru la patru zile pe săptămână sau șase ore pe zi. Prin urmare, nu și-a propus să le prezinte pe ambele în același timp. Astfel se publica VESTI ERONATE cu jurnalisti de second hand. Cu respect din Finlanda, Magdalena Biela.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine