2020-02-27 07:43

Apoplexie

 |  10:36

Cezar Pârlog

Ce poate fi mai fain, cînd stai relaxat la umbra tomnatică unei terase, cu o «nefiltrată» în faţă, deja goală pe la jumate, cotrobăind printr-un meniu, nehotărît în alegerea a ceva de ronţăit dintre atîtea oferte apetisante, decît să captezi, total involuntar, o reclamă care se strecoară pe FM spre tine, din boxa de la fix doi metri: „...Anca, dulciuri cu ciocolată; şi constipaţia?

 

 

            — Nici o problemă. Am scăpat de astfel de griji.

            — Serios? De cînd?

            — De cînd iau Colon Protect. Colon Protect curăţă colonul, îi reglează funcţionarea şi mă simt minunat.

            — ...Şi arăţi minunat.

            Colon Protect este un supliment alimentar. Citiţi cu atenţie prospectul.

            Colon Protect. Soluţia naturală împotriva constipaţiei...”

            Încerci să-ţi deconectezi urechile, e greu, parcă nici păsările nu mai cîntă, abandonîndu-te pe deplin supliciului, închizi dezgustat meniul, ceri o vodcă dezinfectantă şi deschizi o revistă de cultură; ai luat-o venind încoace de la chioşcul din intersecţie. Ochii îţi alunecă pe hîrtia de pe masă, cu sigla cîrciumei încadrată de un colaj fain de reclame vechi în sepia. „Rouje-uri de buze «Marelia», Paris. Aderenţă perfectă, nu lasă urme”, Nu-i rău!. „Băi de mare la Mamaia, unde cele două sexe se pot admira reciproc!”, alături de un contur feminin, realmente plăcut. Încîntat, abandonezi revista şi dai meniul la o parte ca să-ţi lărgeşti orizontul; şi citeşti în continuare. „Vă plac fructele? Luaţi în fiecare seară «Fructosal», laxativul cu gustul cel mai delicios. Deposit general, B-dul Elisabeta...” Te scuturi involuntar, oftezi, ridici privirea, faci un efort, te detaşezi total, şi descoperi două persoane interesante la masa de alături. Îmbrăcate cu gust, parcă în spiritul altor vremuri, zici că au coborît şi ele din reclamele alea interbelice; le admiri discret. Un mic efort şi le auzi ce discută : „...Zicea cineva de un chinez de şaizeci de ani, care arăta ca de patruşcinci, şi că l-a întrebat care-i secretul de se ţin toţi aşa de bine şi par mai tineri. I-a răspuns că beau mult ceai, asta ştiam şi eu, şi că fac treabă mare în fiecare dimineaţă. Chinezul ăsta, la venirea în România, a fost foarte surprins cînd a aflat că se întîmplă ca românii să nu facă treaba mare şi cîte cinci-şase zile şi apoi s-a întrebat, cum se poate aşa ceva?”...

 Involuntar, am ridicat din umeri nedumerit. Şi mi-am întărit convingerea interioară, cum că da, sîntem un popor constipat. E adevărat, nu-s convins că dacă am reuşi să facem treaba asta în mod disciplinat şi destoinic, nu neapărat aliniaţi ori concomitent, dar măcar în fiecare dimineaţă, în cîţiva ani economia noastră ar merge la fel ca aceea a Chinei. Nu, asta chiar că nu ştiu. Dar sînt atîţia experţi în purgative care...

*

Cezar Pârlog este autorul volumului de proză scurtă Flori, fete, fiţe sau băieţi, apărut la Editura Tracus Arte în anul 2014, care a obţinut Premiul Naţional „Vasile Voiculescu” la secţiunea proză, ediţia XXVI, 2015.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-11-06Parerea ta...

APROPO DE RECLAMă…
27 Oct 2015

Nu văz însă legătura dintre dulciurile cu ciocolată și ”constipația” asumată…voluntar, exact ca-n reclama care te pune la respect cu zahărul…ca să iei în serios avertismentul cum că, dacă bagi în tine DULCE, atâta te zaharisești, de nici la temperaturi înalte care te urcă pân la stele, n-o mai dregi.. cu domnul FICAT care, chiar dacă nu-i dai carne, zgîrciuri sau grăsime...dulcele îl pune jos, făcându-l gras…aproape de K.O.!
CIUDATă CIOCOLATă…
27 Oct 2015

Ce poate fi mai fain decât să iei ciocolax și să te caci – lax în mijlocul drumului doar pentru că ai tov.din LEX care-ti ”traduce” parcă din DEX ?! De-aici și fuga (care-i rușinoasă, dar e sănătoasă - pentru părul abundent care-a mâncat mintea (de pe urmă), pentru fruntea ”lată” exprimând inteligență… de vreo două dejte, pentru machiajul permanent al unor sprâncene crâncene….iaca-așa fug unii cu mașina zburând parcă pe deasupra, băgând în boală – vântul, ploaia, apa de pe jos, inclusiv pietonii – alături de gropile mici, mari sau mijlocii, chemând pe cea cu coasa ca să adune de pe jos, trecând la cosit, apucând ca-n vis, coada stelei căzătoare ce-a format un cerc prin aer, lovind groaznic, precum un meteorit … viață tânără și de nădejde pentru a-sa familie, nu și pentru cel dintâi din turma (de la serviciu) care a pocnit din bici, neștiind dup-a sa ”mărire” și statură ”impunătoare” (mai mult împungătoare spre cea fără de nume, descărnată, uitându-se prin goale găvane…pe cine să fure )…așa că-ntreb și eu - ce folos de lapte gros dacă doar ești mare-n funcție, daca nu ești ȘI CU(MINTE)?! Așa determină, pe-un drum ploios, vag – din depărtări să se-audă, corul îngeresc care îngână dureros de duios, orice viață aiurea ruptă…de-un ghiolban-cioban, plin de stelele sale care-aruncă neomenos o viață, direct în Gaura Neagră …nu dintre stele, ci de pe Știrbei Vodă, confundând-o astfel, cu Calea Lactee…
CEZAR PâRLOG
27 Oct 2015

creatorii de clipuri publicitare, probabil consiliati de medici specialisti, spun ca ar cam fi. Si tind a le da dreptate..
MAESTRE...
27 Oct 2015

Depinde și de DULCE...dacă-i ciocolată, nu reprezintă în sine, o problemă majoră...ciocolax-ul fiind proba -INDUBITABILĂ :) Dacă-s prăjituri slinoase, adesea artificiale indiferent de cremă, blat sau frișcă (ne)naturală, cu-nlocuitori de zahăr, aditivi, potențiatori de arome, miii...alături de prăjiturele ori cozon(dr)aci cu alte mii de prostii pline de cea de-a 5-a literă MARE, din alfabet...numai colon-help te-ajută! N-am dreptate?! Io zic, că DA...
PâNă UNA-ALTA,
27 Oct 2015

de ce să nu călătorim cu întrebarea...”D(o)ar sînt atîţia experţi în purgative care..își vor da cu PĂREREA! Dar ca să-mpăcăm capra cu varza, să înțelegem fenomenul, n-o să ducem capra lui Dinescu în prag de supermarket ca să ne-arate CLAR împungându-ne cu coarnele, că varza face toate paralele, rezolvându-le pe toate – te vindecă de ulcer și de constipație, iar asiaticii (chinezoii, japonezii) indiferent de restaurantul lor...”de rând” sau ”de lux”... îți așează-n față ne-tam-nesam înainte de a comanda orice altceva, un castron plin cu varză care cică-i aur curat pentru stomac producănd deversare lină, fără de păcat...oftând, în final...tare ușurat!
P.S.
27 Oct 2015

Altminteri, cum să se-afișeze la Mamaia și să se mai admire reciproc, constipați - cei doi (borțoși) în care mațele lor se ceartă furtunos...dacă farmacia nu mai are ”fructosal”, ce te faci ? Doar năvala în piața sau în grădinile din prejur, le va mai salva ”viața”, nu?!
DE ACORD
29 Oct 2015

De la constipatie la aplopexie nu e decatb un pas :-)
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine