2020-08-04 13:57

Aproape uimitor: De ce nu mai vor destui oameni să MUNCEASCĂ de acasă

 |  00:15
Aproape uimitor: De ce nu mai vor destui oameni să MUNCEASCĂ de acasă

S-a spus destul de mult în ultima vreme ceva care a ajuns să sune aproape ca un slogan: Mersul la birou va deveni istorie în urma crizei generate de coronavirus. Și munca de acasă o să fie un obicei, nu un beneficiu. Ei bine, se pare că există o nouă problemă în acest sens.

Mai ales românii au această problemă, dovedindu-se și la acest capitol altfel decât restul europenilor - ceea ce nu e completamente rău...

„Lucrul de acasă este o provocare pentru cea mai mare parte dintre românii care au lucrat remote în contextul epidemiologic actual. Doar 13% dintre ei spun că au spaţiu dedicat activităţii profesionale la domiciliu, la jumătate faţă de nivelul din ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE)”, potrivit unui studiu realizat de Colliers International în ţările din regiune, printre care şi în România. Angajaţii simt lipsa interacţiunii sociale şi a schimbului facil de informaţii şi idei cu colegii de birou, chiar dacă au rămas productivi în perioada de lucru de acasă, potrivit studiului menționat. În România, datele arată că 40% dintre salariaţi spun că întâmpină dificultăţi să lucreze de acasă şi simt că uneori au capacitate scăzută de concentrare.

Au capacitate scăzută de concentrare

Iată exemplificarea, mai pe larg: „În lipsa unui birou sau a unui spaţiu de lucru dedicat în cadrul locuinţei, 45% dintre români spun că sufrageria este locul principal în care îşi desfăşoară activităţile de serviciu, la fel cum se întâmplă şi în cazul a jumătate dintre respondenţii din Europa Centrală şi de Est. În aceste condiţii, 40% dintre respondenţii spun că întâmpină dificultăţi să lucreze de acasă şi simt că uneori au capacitate scăzută de concentrare întrucât în acelaşi spaţiu îşi desfăşoară activităţile şcolare sau de relaxare şi copiii lor”, mai arată studiul realizat de Colliers International. De acasă, jumătate dintre respondenţii români la studiul Colliers International recunosc faptul că se simt izolaţi de colegi şi doar 27% se simt în continuare conectaţi la munca de echipă. În schimb, în ţările din Europa Centrală şi de Est este tocmai invers: 62% dintre respondenţi susţin că sunt la fel de conectaţi cu echipa şi dacă lucrează de acasă şi doar 29% se simt izolaţi.

Românul e frate cu colegii

În România, 75% dintre respondenţi simt însă mai ales lipsa interacţiunii fizice cu colegii pe parcursul unei zile de lucru. Pentru 67% reprezintă o provocare faptul că nu există o delimitare clară între viaţa de la birou şi doar 42% indică întâlnirile spontane cu colegii printre aspectele care le lipsesc cel mai mult de când lucrează de acasă. Ceea ce dovedește încă odată, dacă mai era nevoie, caracteristica de mare „societabilitate” a românului, dacă mai era nevoie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz