2020-07-14 12:56

Ar putea fi sfârșitul pandemiei? IPOTEZA „imunizării încrucișate”

 |  00:36
Ar putea fi sfârșitul pandemiei? IPOTEZA „imunizării încrucișate”

Această ipoteză a imunizării încrucișate și care rămâne de verificat, a fost emisă de cercetătorii americani în reviste de specialitate. Potrivit acestora, 40 - 60% din populație ar putea fi deja imunizată împotriva Covid-19 fără să fi fost chiar expusă la acest virus. Dacă această ipoteză este confirmată, prezenta pandemie nu ar mai avea potențialul de a infecta așa multe persoane.

Unii dintre specialiști spun că e prea devreme pentru concluzii, evocând chiar un al doilea val. Alții însă spun că epidemia Covid-19 a fost în mare parte depășită. Cercetătorii vorbesc despre posibilitatea unei „imunități încrucișate”, ceea ce ar permite unei părți a populației să fie protejată împotriva virusului. După relaxarea măsurilor de izolare în mai multe țări, cifrele legate de epidemia de coronavirus apar liniștitoare pentru moment. Având în vedere că virusul i-a afectat pe toți cei la care a putut ajunge, unii specialiști consideră că epidemia s-a încheiat. "Nicăieri nu există un al doilea val (...) În cele din urmă, unele cazuri sporadice vor apărea ici și colo, dar epidemia se încheie", a asigurat profesorul Didier Raoult într-un videoclip publicat pe 12 mai.

Yonathan Freund, medic de urgență la spitalul din Pitié-Salpêtrière din Paris, este, de asemenea, surprins de scăderea drastică a numărului de contaminări printre colegii săi, comparativ cu începutul epidemiei. „În serviciul de urgență și în spital suntem mult mai expuși. Dacă virusul circula la fel de mult ca înainte am fi fost cu toții susceptibili de a fi afectați, ne-am fi infectat între noi sau am fi fost infectați de către bolnavi” a spus medicul pentru AFP. “Este o simplă speculație, dar asta ar putea însemna că oamenii au imunitate naturală sau dobândită.”

"Acest virus este un sprinter: se termină foarte repede"

"O parte semnificativă a populației poate să nu fie sensibilă la coronavirus, deoarece anticorpii nespecifici împotriva acestui virus îl pot opri", spune epidemiologul Laurent Toubiana. "Acest virus nu este un alergător de maraton, este un sprinter: se epuizează repede", rezumă profesorul Jean-François Toussaint, directorul al Institutului de cercetare biomedicală și epidemiologie, care, de asemenea, nu crede într-un al doilea val, după cum notează FranceInfo, într-un amplu articol pe tema “imunizării încrucișate“.

Dar ce este această „imunizare încrucișată”? Expresia e utilizată pentru a desemna o imunitate dobândită în timpul unei prime infectări și care va proteja mai târziu împotriva unui alt agent infecțios (virus sau bacterii). În general, anticorpii sunt specifici. Dar, uneori, anumiți anticorpi pot lupta împotriva bacteriilor sau virusurilor din specii similare. Astfel, este posibil ca indivizii să fi dobândit protecție împotriva lui Sars-CoV-2 prin faptul că au fost expuși în trecut la alte coronavirusuri care provoacă răcelile obișnuite, potrivit FranceInfo.

Cu cât epidemia durează mai mult, cu atât avem mai mult timp

Una dintre consecințele acestei „imunități încrucișate” este eterogenitatea în răspândirea virusului. După  explică unii dintre specialiști , această eterogenitate relevă de ce unii oameni par mai vulnerabili la Covid-19 și de ce transmit mai mult virusul decât alții. Pe baza acestui principiu, unii cercetători au stabilit că imunizarea colectivă nu trebuie să se producă la 60% din populație pentru a pune capăt epidemiei, ci la un procent mult mai mic.

„În caz de urgență, adesea facem cum e mai simplu. Dar cu cât epidemia durează mai mult, cu atât avem mai mult timp să ne perfecționăm calculele și să încorporăm diferitele surse de eterogeneitate în modelele noastre”, explică Gabriela Gomes, matematician din Liverpool (Marea Britanie), care a publicat un articol în care vorbeste despre o imunizare colectivă obținută pentru 10 și 20% din populație.

Eterogenități puternice

„Si noi obținem un rezultat similar, cu un prag de aproximativ 14% dacă luăm în considerare aceste eterogenități puternice”, confirmă Laurent Hébert-Dufresne, autorul mai multor publicații pe această temă. „O parte semnificativă a populației poate să nu fie afectată de coronavirus, deoarece anticorpii nespecifici împotriva acestui virus îl pot opri”, mai spune epidemiologul Laurent Toubiana. Câțiva indicatori îi fac pe cercetătorii francezi să fie optimiști. Numărul zilnic de internări la terapie intensivă „a scăzut începând cu 8 aprilie”. În prezent, aproximativ 1.700 de pacienți sunt încă spitalizați în unitățile de terapie intensivă din Franța pentru o formă severă de Covid-19. Erau 7,148 pe 8 aprilie, în vârful epidemiei. La fel, decesele sunt în continuă scădere. Între 21 mai și 22 mai, 74 de pacienți cu Covid-19 au decedat în spitale (fără a număra decesele în casele de bătrâni). Foarte departe de raportările zilnice de acum o lună și jumătate: între 5 și 6 aprilie, autoritățile medicale au înregistrat, de exemplu, peste 600 de decese doar în cadrul spitalelor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-25Parerea ta...

IDEM LA MOARTE
25 Mai 2020

Încrucișare asta va însemna un virus mult mai puternic un virus nou in care problemele medicale se vor complica. Mda! Mai sunt câteva luni până la sezonul rece încrucișarea va fi lansata și efectuata cu succes. (Ce va urma d-zeu cu mila pentru unele tarii)
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz