2020-07-14 14:13

“Asta mă sperie”. Haruki MURAKAMI despre pandemie

 |  00:15
“Asta mă sperie”. Haruki MURAKAMI despre pandemie

Deține un statut de “superstar” și de perpetuu favorit la Nobel. Este cel mai cunoscut dintre romancierii contemporani japonezi, fanii săi fiind de pretutideni. E de la sine înțeles că, pe lângă talentul scriitoricesc, are și un anumit talent de a comunica…

Scriitorul Haruki Murakami, căci despre el este vorba, a susținut zilele acestea un un program de radio special, înregistrat la el acasă. Un deosebit moment muzical punctat de gânduri asupra crizei mondiale a coronavirusului. În general, celebrul romancier acordă puține interviuri.  Potrivit Tokyo FM, iubitorul de muzică Murakami, în vârstă de 71 de ani, se bucură cu plăcere de acest exercițiu radio în timpul căruia răspunde la întrebările trimise de ascultători. Și bineînțeles că subiectul central a fost pandemia. „Am ales această muzică în speranța că va face puțin bine. Nu știu dacă funcționează, o să încerc ”, avertizează scriitorul care prezintă din când în când un program de muzică la radio FM Tokyo. Dar emisiunea specială „Stați acasă” de vineri seara a avut o însemnătate deosebită, oferind hrana pentru suflete dar și confidențe.

„Unii politicieni spun că lupta împotriva coronavirusului este un război. Dar nu cred că aceasta este o metaforă bună, analizează Murakami. Nu este o luptă între bine și rău, un conflict între dușmani, cred că este mai mult un test al capacității noastre de a coopera, de a ne ajuta unii pe alții, de a ne uni. Nu este o confruntare a puterii, de a se anihila reciproc, este o luptă pentru a continua să trăim. Ostilitatea și ura nu au loc. Nu vreau să o compar cu un război”, a mai spus Murakami, potrivit smartradio.ro. Murakami a spus că nu suferă de semi-izolarea actuală, dar…

“Este un fel de experiență socială uriașă la scară globală”

„Ar fi bine să păstrăm în noua viața de după ceea ce a fost bine în viața de pe vremea coronei. Din cauza acestei perioade de abstinență, a restricțiilor, am impresia că am înțeles care sunt lucrurile care pot dispărea din viața noastră fără ca aceasta să ne deranjeze prea mult. Este un fel de experiență socială uriașă la scară globală. Rezultatele acestei experiențe se vor răspândi treptat în întreaga societate. Bune sau rele. Este bine să ne gândim la viața noastră de până acum. Pe de altă parte, ceea ce mă sperie este un risc de repliere spre sine pe mai multe niveluri, fiecare regiunea sau fiecare țară, o închidere. Asta mă sperie”.

„Când apare ceva de o asemenea amploare, romancierul are mai multe opțiuni. Desigur, poate spune povestea brută, este o sarcină uriașă. Am scris Underground după ceea ce s-a întâmplat cu secta Aum. Este o colecție de mărturii reale de la mulți oameni implicați, nu o ficțiune. Dar, de fapt, sunt mai interesat să înlocuiesc   cu o poveste diferită. Nu știu cum se va reflecta această criză de coronavirus în activitatea mea, poate dura ceva timp. Dar este puțin probabil să nu fie afectată în vreun fel, din moment ce respir și eu din acest aer ”.

„Lucrurile de care are acum lumea nevoie sunt o mască, un vaccin și dragoste. Dar dacă până la urmă nu există suficientă dragoste și compasiune, lumea post-corona va fi prea întunecată”, conchide Murakami.

Foto: Los Angeles Times


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz