2020-04-09 04:21

Atunci când arheologii urmează indiciile: A fost găsit ROMULUS?

 |  00:28
Atunci când arheologii urmează indiciile: A fost găsit ROMULUS?

Potrivit mitologiei romane, gemenii Romulus şi Remus, copii ai zeului Marte şi ai preotesei Rhea Silvia, au fost separaţi de mama lor din ordinul bunicului lor, regele Numitor. Abandonaţi într-un coş pe fluviul Tibru, ei au fost găsiţi de o lupoaică care i-a alăptat. Deveniţi adulţi, ei decid să înfiinţeze un oraş pe locul unde şi-au petrecut copilăria. Dar, într-o luptă pentru a stabili cine să domnească şi cum să se numească oraşul, Romulus îl ucide pe Remus.

Revenim în actualitate și, iată că după un an de căutări, echipa de arheologi care lucrează în parcul din Colosseum a anunţat că a descoperit mormântul lui Romulus, fondatorul mitologic al Romei, potrivit „Le Figaro”. O „descoperire excepţională”, spune directoarea parcului arheologic Alfonsina Russo. În timpul săpăturilor din sectorul fostului Forum Roman, arheologii au descoperit un sarcofag într-o cameră, sub fostul Deal al Capitoliului. Un sarcofag care, potrivit textelor antice, ar putea fi al lui Romulus, fondatorul tradiţional al Romei. Alfonsina Russo, a mai declarat că excavația va relua la sfârșitul lunii aprilie și sunt de așteptat „surprize suplimentare”.

Ar fi înțelept ca totul să se facă precauție

Pe de altă parte, arheologul Patrizia Fortini a spus că, deși ar fi înțelept ca totul să se facă precauție, ideea că mormântul poate fi legat de Romulus a fost „o sugestie bazată pe surse antice”. "Povestirile vorbesc despre prezența mormântului lui Romulus în această zonă a Forumului Roman", a declarat ea pentru AFP. Fortini a mai spus că trebuie să se facă mai multe cercetări și săpăturile trebuie continuate. Şantierul a fost deschis după studierea aprofundată a documentelor lui Giacomo Boni, datate din 1899. Arheologul menţiona în special descoperirea Lapis Niger, o stelă (monument cu caracter comemorativ) de tip vulcanic pe care scriitorul Varron a descris-o către anul 30 î.e.n.

Arheologii au căutat un „heroon”

Potrivit lui Varron, altarul marca mormântul lui Romulus, fondatorul mitic al oraşului în anul 750 şi primul rege al cetăţii. Urmând indicaţiile lui Giacomo Boni, arheologii au căutat un „heroon”, edificiu tradiţional în cultura greco-romană, care trebuia ridicat deasupra mormântului lui Romulus.

Toate aceste indicii au condus la noi săpături şi la (re)descoperirea unei camere subterane, sub Dealul Capitoliului, centrul religios al oraşului antic. Specialiştii au găsit aici un sarcofag de un metru şi 40 de cm lungime şi o piatră circulară, “probabil un altar” – după cum au declarant arheologii. Ambele tăiate din aceeaşi rocă vulcanică ca cea de pe Dealul Capitoliului. Sarcofagul ar data din secolul al VI-lea înaintea erei noastre. Primarul Romei, Virginia Raggi, a făcut un comentariu pe Twitter despre aceste recente descoperiri, scriind „Roma mereu uimește cu comorile sale” și mulțumind echipei arheologice.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine