2020-04-05 20:24

Care este cartea cea mai CITITĂ în acest moment și de ce. Explicația lui Matei Vișniec

 |  14:38
Care este cartea cea mai CITITĂ în acest moment și de ce. Explicația lui Matei Vișniec

Epidemia de Covid-19 este o tragedie, fără îndoială. Pe lângă marele număr de morţi lumea va fi confruntată mai mult ca sigur şi cu multe sechele psihologice precum şi cu alte efecte nefaste. Concomitent, pentru cei care caută un sens acestei încercări, carantina poate însemna un timp regăsit…

Astfel scrie reputatul poet și dramaturg Matei Vișniec în rubrica sa permanentă de la RFI. Referindu-se și la faptul că acest Covid-19 poate fi “un timp retrocedat, pe care nu-l mai investim în alergările cotidiene şi în fuga spre niciunde ci în întîlnirea cu propria noastră fiinţă”.

Scriitorul se referă, în articolul său intitulat “Coronavirusul, lui Camus şi timpul retrocedat” la un fapt semnalat în multe țări odată cu izbucnirea epidemiei, dar mai ales în Italia. Și anume: creşterea spectaculoasă a vânzărilor romanului „Ciuma” de Camus. Teoretic, mulți dintre noi l-am avut, într-un anume trecut, pe lista lecturilor obligatorii în liceu. Căci da, unii dintre noi am avut, în comunism, o listă a lecturilor obligatorii din literatura universală, dar deja aceasta e altă poveste. Iată că acum acest roman al lui Camus este redescoperit de unii, abia descoperit de alții, în contextul pandemiei.

Subiectul?

Actual, desigur…”Albert Camus, deţinătorul premiului Nobel pentru literatură pe anul 1957, descrie în romanul său modul în care o comunitate se organizează pentru a rezista şi a învinge un rău imprevizibil căzut parcă din senin. Acţiunea se petrece în oraşul-port Oran aflat în Algeria, la ora aceea colonie franceză. Prima parte a cărţii este plină de suspans şi are un ritm alert întrucât surprinde infiltrarea ciumei în oraş, încetul cu încetul, precum şi incredulitatea iniţială a locuitorilor. Sute, mii, zeci de mii de şobolani încep să iasă la lumină şi să moară pretutindeni, în imobile, pe străzi, în subsoluri, în pieţe… Locuitorii oraşului nu-şi dau seama că acesta este semnul dezastrului, dar nici nu le vine să creadă că în oraşul lor, în subsolurile urbei lor, exista o masă atât de mare de şobolani (…).

Imposibil să nu facem astăzi o analogie, citind această carte, cu faţa mai puţin glorioasă a globalizării…”, precizează Matei Vișniec.  

O carte pentru fiecare „incident”...

Scriitorul  semnalează, de asemenea o tendință “interesantă”. Și anume predilecția omenirii de a citi anumite cărți, după anumite “incidente”: romanul lui Camus a fost văzut la apariția sa, în 1947, drept o alegorie a ascensiunii nazismului, dar şi a rezistenţei împotriva sa, iar în Japonia fost foarte citit după catastrofa de la Fukushima din 2011. De asemenea, în 2015, după atentatele teroriste din Paris, vedeta vânzărilor a fost „Parisul este o sărbătoare” de Ernest Hemingway, iar în 2019, după incendiul de la catedrala Notre-Dame, în Franța au crescut brusc vânzările la romanul „Notre-Dame de Paris” de Victor Hugo.

După cum conchide Matei Vișniec, “romanele au partea lor de contribuţie la înţelegerea unor fenomene sociale complexe, tocmai pentru că literatura se focalizează altfel asupra omului decât o fac presa şi ştiinţele sociale”…


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine