2020-07-02 10:19

Cauzele care îi împing pe românii din Italia să se apuce de BĂUT

 |  21:50
Cauzele care îi împing pe românii din Italia să se apuce de BĂUT

Un român era în Italia încă din 2003 şi îşi găsise un serviciu în regiunea Pordenone, dar a fost dat afară după ce a venit la muncă doar de 3 ori. Poate până la urmă situația s-ar fi rezolvat cumva, dar totul a luat o întorsătură negativă. Românul în vârstă de 54 de ani a fost expulzat vineri din Italia, din cauza alcoolismului. Nu este însă vorba despre un caz izolat, ci despre un fenomen ceva mai amplu în ceea ce îi privește pe românii din Italia.

Românul din Pordenone a fost trimis înapoi în ţară, după cum notează Il Friuli, fiind însoţit de agenţii de la Imigrări pe aeroportul din Veneţia, de unde a fost pus la un zbor către România. Decizia de expulzare a fost emisă de parchet şi confirmată de tribunalul din Trieste, care i-a interzis să mai revină în Italia timp de 5 ani, fiind considerat “pericol social”. Din ianuarie 2017 şi până în prezent, românul a ajuns de nu mai puţin de 73 de ori la spital din cauza alcoolismului.

Episoadele s-au înmulţit în 2020, când a fost internat de 45 de ori după episoade de comă alcoolică, de multe ori fiind descoperit adormit în mijlocul străzii, în parcuri, în faţa unor baruri sau chiar în biblioteca publică. În cele mai multe cazuri, era găsit chiar în apropierea centrului pentru dezalcoolizare din Sacile unde era trimis constant. Paharul s-a umplut pe 11 februarie, când bărbatul a fost găsit în jurul prânzului de poliţişti într-un magazin de pantofi, unde intrase beat şi se culcase pe podea.  Odată adus în faţa procurorilor s-a decis expulzarea sa.

Românilor le e greu să iasă din capcana băuturii

Se pare însă că acesta nu este un caz izolat, fenomenul fiind ceva mai amplu. În 2010, la Roma, a luat ființă un organism destinat să apere cetățenii est-europeni de abuzul de alcool. Cu ocazia lansării noii organizații s-au aflat câteva lucruri suprinzătoare despre românii care trăiesc în Italia și suferă de alcoolism, potrivit romeninitalia.com. Astfel, românii au aceleași “preferințe” bahice ca verii lor italici, dar le este mult mai greu să iasă din capcana băuturii, suferind de un grad mai mare de dependență. După un studiu de doi ani, medicul Mauro Ceccanti, profesor universitar doctor la Departamentul de Medicină Clinică din cadrul Universității “La Sapienza”, a ajuns la o concluzie șocantă: 25% din imigranții români au probleme cu alcoolul.

“Nu doar românii au probleme mai mari cu alcoolul, ci străinii, ȋn general”, explică profesorul Ceccanti. “Imigranții au de ȋnfruntat o situație de stres majoră, legată de adaptarea la noul ambient. Dacă 12% din italieni au probleme cu alcoolul, ȋn cazul imigranților, inclusiv al românilor, procentul ajunge la 25%. Ținând cont de faptul că, în provincia Romei, trăiesc oficial circa 120.000 de români, putem afirma că aproximativ 30.000 dintre ei au avut de ]nfruntat problema alcoolului. Nu toți sunt, ȋnsă, dependenți de băutură, dar circa jumătate din cei cu probleme, devin dependenți”, mai adaugă profesorul Ceccanti, menționat de romeninitalia.com.

O formă de toxicodependență

Cum s-a ajuns la un procent atât de mare de alcoolici între românii din Italia?  “Desigur, este greu de estimat numărul exact al celor cu probleme de alcool. Vorbim de o adevărată formă de toxicodependență, asemănătoare celei cauzate de droguri, precum cocaină sau heroină. Cifrele aproximative sunt rezultatul unor cercetări și studii care au durat circa doi ani de zile. În plus, Centrul nostru studiază alcoolismul de trei decenii. Una din concluzii a mai fost aceea că nu există mari diferențe ȋntre grupurile etnice ale străinilor. De exemplu, chiar printre musulmani, se ȋntalnesc mulți imigranți cu probleme, deși religia le interzice consumul de băuturi alcoolice”, spune Mauro Ceccanti.

Băuturile preferate ale românilor

Cauzele majore care ȋi ȋmping pe imigranții români să se apuce de băut sunt numeroase: “În primul rând putem vorbi de o situație de stres cauzată de un mediu nou. Mulți străini se refugiază ȋn alcool pentru a-și ocupa timpul, văd băutura ca pe un factor de <ȋncurajare> sau un adevărat <tovarăș>. La fel ca și la italieni, băuturile preferate ale românilor sunt vinul și berea (circa 75%), urmate, într-o mai mică proporție, de băuturile alcoolice tari.  Vinul și berea sunt destul de ieftine și au un conținut de alcool aproximativ asemănător”, subliniază Ceccanti.

În timpul anilor dedicați studierii alcoolismului, profesorul Ceccanti a remarcat că, spre deosebire de italieni, românii și polonezii dezvoltă un grad mult mai mare de dependență față de alcool: “Românii, polonezii și, în special băutorii din estul Europei, întâmpină mari probleme atunci când intră în tratament, pentru a scapa de dependență. Mulți dintre ei necesită spitalizare, care nu este întotdeauna posibilă.”


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz