2020-07-14 05:19

Ce este PRAFUL saharian. Cum s-a transformat ziua în noapte de la el (VIDEO)

 |  00:17
Ce este PRAFUL saharian. Cum s-a transformat ziua în noapte de la el (VIDEO)

Un masiv nor de praf saharian a ajuns zilele acestea în România, după cum se știe. Depunerile de praf au fost observate în județul Botoșani și au învăluit totul în jur, reducând drastic vizibilitatea.

Imaginile au fost postate pe Facebook. Potrivit martorilor oculari, furtuna de praf a acoperit localitatea Dângeni, iar la un moment dat ziua s-a transformat în noapte.

https://www.facebook.com/oscar.stanciu/videos/244345559960906/

Potrivit ANM, începând din seara zilei de luni, circulaţia aerului deasupra Europei a favorizat avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, către sudul, centrul şi sud-estul Europei, inclusiv deasupra României. Un al doilea val de aer din nordul Africii, încărcat cu praf saharian, se abate asupra părții de sud-est a Europei, mergând până spre centrul continentului. România e afectată de acest fenomen joi și vineri, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.

Ce se întâmplă în Sahara

În ultima vreme se vorbeşte tot mai des despre „praful saharian care invadează România”. Dar ce se întâmplă mai exact acolo de unde vine acest “nisip roşiatic”?

Deşertul Sahara se extinde de la Marea Roşie la est, până la Oceanul Atlantic în vest, acoperind aproximativ 5.632.704 de kilometri. La nord de Sahara se află regiunea mediteraneana şi Sahel (savana semi-aridă) la sud. Sahara este cel mai arid deşert din lume, situându-se la extrema cealaltă de Antarctica, considerată “cel mai rece deşert” din lume. Se spune că în Sahara, o furtună de nisip poate muta o întreagă dună. Furtunile de nisip şi praf venite din deşertul Sahara sunt cunoscute pe plan local ca “simoom” sau “simoon”. Specialiştii subliniază că numărul furtunilor de praf sahariene a crescut de aproximativ 10 ori în jumătate de secol, din 1950. Spre exemplu,  dacă în Mauritania erau doar 2 furtuni pe an la începutul anilor 60, astăzi numărul lor  este de aproximativ 80 pe an. Furtunile de nisip din Sahara sunt atât de ameninţătoare încât au fost numite „diavoli de praf", sau “diavolii din nisip”.

Soarele poate fi acoperit

Acolo unde vântul suflă dintr-o singură direcţie, nisipul e adunat în movile de peste un metru înălţime, alcătuind dunele. Iar acolo unde vârtejurile schimbă mereu direcţia vântului, dunele se aduna în ceea ce a fost numit “o reţea complexă de forme”. Firele mai fine şi praful pot fi împinse până la 1,6 km înălţime, acoperind soarele în locurile îndepărtate de miezul furtunii.

Praful saharian poate fi de asemenea purtat de vânt pe distanţe mari. Un exemplu îl constituie o furtună foarte puternică din Algeria, din 1947, când câteva piscuri înzăpezite din Alpii elveţieni au fost colorate în roz de praful roşu saharian. Sahara este şi un târâm straniu, bogat în legende. Circulă poveşti despre  pereţi de nisip de 480 km lăţime, care se deplasau cu 48 km/h, şi despre caravane întregi dispărute în timpul furtunilor de nisip, fără a fi găsite vreodată. Firele mai fine şi praful pot fi împinse până la 1,6 km înălţime, acoperind soarele în locurile îndepărtate de miezul furtunii.

Specialiştii atratg atenția asupra faptului că persoanele care se confruntă cu probleme respiratorii pot avea neplăceri în astfel de situaţii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz