2020-03-29 04:15

Ce se întâmpla pe când PEȘTII înotau, odată, în Sahara

 |  00:15
Ce se întâmpla pe când PEȘTII înotau, odată, în Sahara

Tilapia, somnul şi mulţi alţi peşti înotau odată în actualul deşert Sahara. Pare un scenariu de film SF, doar că…Numeroasele oase de peşte mâncat de oameni în urmă cu mii de ani şi găsite în deşertul Sahara, oferă informaţii prețioase despre climatul din regiune la acea vreme.

"Fosilele arată că aceste populaţii de peşti au scăzut atunci când schimbările climatice au secat lacurile şi mlaştinile şi, în consecinţă, oamenii şi animalele care se hrăneau cu ele au fost nevoiţi să îşi schimbe regimul alimentar", relatează "New Scientist". Un studiu publicat către finele lunii februarie în "PLOS One" arată cum analiza fosilelor care datează de la 10.200 la 4.650 î.Hr., descoperite în zona Takarkori, din sud-vestul Libiei, oferă elemente pentru înţelegerea schimbărilor climatice. Savino Di Lernia, de la Universitatea Sapienza din Roma, care a condus studiul, a declarat că a fost surprins de cantitatea de oase de peşte găsite în acest loc. Pentru David Wright, arheolog la Universitatea din Oslo, Norvegia, care nu a participat la studiu, există puţine locuri de acest fel care permit să se vadă cât de mult este legată evoluţia regimului alimentar de cea a climei şi, implicit, a peisajului.

Doar o piesă a puzzle-ului

Aproximativ 90% din resturile de animale care corespund perioadei cuprinse între anii 10.200 şi 8.000 au aparţinut peştilor, iar urmele sugerează că este vorba despre deşeuri alimentare umane. Apoi, numărul oaselor de peşte mâncat de locuitorii regiunii s-a redus drastic, fiind înlocuite de oase aparţinând unor mamifere precum caprele şi oile. "Analiza fosilelor sugerează că mediul saharian a început să se usuce în urmă cu aproximativ 7.400 de ani", mai spune "New Scientist".

"Acest studiu este doar o piesă a puzzle-ului, dar el este crucial într-un moment în care vrem să înţelegem cum se adaptează oamenii la schimbările climatice extreme", e de părere David Wright.

Era o uriașă întindere mlăștinoasă

În 2010, albia unui lac străvechi, ce se întindea pe o lungime de 350 de kilometri, a fost descoperită sub nisipurile deșertului Sahara, în vestul Egiptului. Geologul american Ted Maxwell, de la Institutul Smithsonian, a identificat rămășțițele îngropate ale lacului prehistoric, folosind o tehnologie ultraperformantă, oferită de radarele NASA. Lacul a fost identificat in regiunea Tushka și, din câte se pare, acesta fusese format de apele Nilului. Specialistii au spus în 2010 că lacul s-a format în urmă cu 250.000 de ani - perioada în care, datorită climei mult mai umede decât în prezent, actualul deșert Sahara era, de fapt, o uriașă întindere mlăștinoasă, acoperita de vegetație bogată și de numeroase lacuri….


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine