2020-07-16 19:37

Ciudățenii pe pandemie. Există: Orașul cu viață DUBLĂ

 |  00:27
Ciudățenii pe pandemie. Există: Orașul cu viață DUBLĂ

La fel ca mulți alți proprietari de afaceri mici, Monic van der Krogt a fost afectată serios de criza coronavirusului. Terasa cafenelei sale dintr-un mic oraș belgian este complet goală. „Nu a fost niciodată atât de liniște. Niciodată!”.

Așa începe un articol realizat de către CNN despre situația inedită a cetățenilor dintr-un oraș „secționat” de granița dintre Belgia și Olanda. “In a town of two nations, Belgian bars are shuttered. Dutch pubs will soon be open across the street” este lungul titlu al articolului.

Baarle-Hertog este o mică enclavă belgiană în interiorul Olandei, la doar 10 kilometri de graniță, însă este tăiat în două de un alt oraș - Baarle-Nassau, olandez. Această bizarerie politico-geografică, ce datează din evul mediu și din fragmentarea politică feudală, este aproape irelevantă în mod obișnuit. Criza coronavirusului a schimbat, însă, termenii problemei

Pandemia de coronavirus, restricțiile de circulație și distanțarea socială au afectat puternic multe magazine și localuri de pe tot globul. Și mai complicat a fost pentru cei din acest oraș, care au trebuit să respecte două seturi distincte de măsuri. Povestea lui Monic van der Krogt este atipică: deși orașul în care locuiește este belgian, el este, de asemenea, și olandez, cel puțin parțial. La două minute de mers pe stradă, intri în Olanda. Dacă mai mergi câteva sute de metri, te întorci în Belgia.

„90% din casa mea este în Olanda, doar toaleta, în jur de 10% este în Belgia”

Astfel, Belgia, cu un număr aproape dublu de morți față de Olanda, a instituit restricții mult mai dure decât vecina sa de la nord. Cafeneaua lui van der Krogt, în Belgia, nu se poate deschide, însă concurența, cafenelele de peste drum, care aparțin de Olanda, se vor redeschide fără probleme începând cu 1 iunie.

Magazinele au rămas deschise în Olanda, dar închise în Belgia, ceea ce înseamnă că rezidenților belgieni le-a fost interzis și să traverseze strada, pentru a se aproviziona din Olanda. O mare problemă a întâmpinat propietara unui magazin prin incinta căruia trece granița dintre cele două țări. Conform regulilor de carantină, Sylvia Reijbroek poate să vândă doar persoanelor cu cetățenie belgiană, ceea ce ar însemna că clienții care intră în magazinul ei trebuie să se legitimeze înainte de a putea achiziționa un produs. Pentru Julien Leemans, a cărui casă este și ea brăzdată de graniță, regulile de restricție belgiene înseamnă că nu poate ieși din casă la cumpărături - deși la ieșirea din casă este pe teritoriu olandez - „90% din casa mea este în Olanda, doar toaleta, în jur de 10% este în Belgia”, spune el.

Potrivit analiștilor, Baarle este desigur un exemplu extrem, iar întrebarea pentru Europa este dacă abordarea de la țară la țară, este indicația unei probleme mai adânci în uniune. “Prima reacție a fost în mod clar o reacție la nivel național, complet necoordonată și haotică și cu adevărat neconformă cu ceea ce te-ai aștepta de la o zonă comună de călătorie fără frontiere, care a existat încă din 1995 ", a declarat Marie de Somer, senior analist la Centrul de politici europene. Deocamdată, drumurile locale de peste granița olandez-belgiană, aflată la o distanță scurtă de condus de Baarle, rămân baricadate cu blocuri de beton. Localnicii ironizează faptul că barierele sunt ușor ocolite de drumurile agricole mai mici din mediul rural, dar simbolismul este puternic.

Revenind la domnul cu casa jumi-juma, acesta a mai adăugat, râzând: "European? Ce este asta?".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-17Parerea ta...

CIUMA ROSIE
17 Mai 2020

HELL-LAND (adica tara diavolilor) niste pedofili poponari satanisti drogati stricaciuni imputite
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz