2020-07-02 13:46

Crapi şi „craveţi”

 |  15:56

Cezar Pârlog

În lumea animalelor găseşti fel de fel de ciudăţenii. Peşti care merg pe uscat şi respiră prin plămîni, un soi de crap care „fată” și îşi înghite puii pentru a-i proteja, zburătoare care-şi înşală sistematic partenerul şi lăcuste care, după momentele „fericite”, îl devorează.

Cercetătorii au dat şi peste o rudă a hîrciogului care are o pată neagră pe burtă. Specie la care duelul pentru cîştigarea perechii, în perioada jocurilor nupţiale, decurge lin, paşnic şi fără convulsii. Pur şi simplu este o etalare a petei negre de pe piept: şi cîştigă cel care o are mai lungă. Pata. Simplu, fără vărsare de sînge şi încordări de muşchi. Studiul a mers şi mai departe şi oamenii s-au jucat puţin de-a Dumnezeu; i-au mărit pata celui mai fragil şi costeliv dintre ei. Vopsea. Poate chiar „Kober”.

Ei bine, surpriza a fost cînd au pus faţă în faţă exemplarul cel mai înzestrat fizic şi pe cel anemic, dar bine vopsit; primul a văzut care-i situaţia, a evaluat-o (oare cum s-o fi autoapreciat, în lipsa unei oglinzi?), s-a întors la stînga-mprejur şi a fugit, ascunzîndu-se speriat. Nu se ştie unde, nu au mai dat amănunte; probabil în vreun sertar cu bibliorafturi pline de observaţii scrise mărunt, de mînă.

E adevărat şi surprinzător că la recepţia de după o licitaţie caritabilă, la care am primit o invitaţie, şi prea onorat fiind, n-am pregetat să mă învoiesc de la serviciu, unde tocmai se desfăşura o importantă activitate, m-am întîlnit intempestiv cu şeful meu. Eram amîndoi oameni serioşi, ca scoşi din cutie, cu sacou regulamentar şi gîtlegău(1) asortat. La mine, ceva mai lung, nu prea mi-a ieşit nodul; poate graba... El era la braţ şi-n drăgălăşenii, sînt sigur că doar accidental, cu o tînără bine, care nu era soţia lui. Paradoxal, deşi m-a văzut, n-a făcut decît să tresară vizibil surprins şi să făcă milităreşte stînga-mprejur, dispărînd rapid în decor.

Trebuie să recunosc că nici n-am apucat să văd cît de lungă îi era cravata, corect parcă este pînă la acul cataramei, eu aşa ştiu, nu?!...

*

Cezar Pârlog este autorul volumului de proză scurtă „Flori, fete, fiţe sau băieţi”, apărut la Editura Tracus Arte în anul 2014, care a obţinut Premiul Naţional „Vasile Voiculescu” la secţiunea proză, ediţia XXVI, 2015 şi al volumului „Life stuff sau Învăţături pentru Andreea”, în curs de apariţie la aceeaşi editură.

(1)Gîtlegău - termen folosit în Ţările Române în secolul 19 de către cei care, în virtutea unui curent purist la modă, nu se lăsau franţuziţi de „cravată”. Similar, foloseau „nassuflete” pentru „batistă”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-03-17Parerea ta...

CREIONUL CHIMIC
17 Mar 2016

Ați făcut rocada, Maestre…de la cărți serioase, v-ați întors IAR la copilărie sărind peste orele de Botanică, direct la cele de Zoologie -:) și, așa cum există circuitul apei în natură, așa există ecosistemul ăsta lăsat, plin cu tot felul de minuni/minunății naturale, unele supranaturale…cu manifestări (unele) contra firii (ca și la oameni, neștiind până la urmă cine de la cine a ”furat” , ori a plagiat -:) Și sincer! Pentru a nu trona numai javra bipedă (omul) pe toată întinderea pămâmntului ăsta, mă bucur pentru orice fel de crapi cu apucături ciudate (pentru noi), dar firești întru apărarea urmașilor lor, de dușmanii lor naturali (clasici și voraci).
CREIONUL CHIMIC
17 Mar 2016

De asemeni, chiar și de lăcustele mult mai înalte decât partenerul lor (iată că se probează și-aici preferința masculilor pentru speciile cu craci lungi, chiar dacă parfumurile (sau esențele) se țin în sticluțe (recipiente) mici…aceste lăcuste ”călugărite” massive care, pentru a nu încalca la nesfârșit unul din ”codurile de procedură” specifice călugăriei (castitatea) și pentru a șterge urmele…îl devorează pe amărât cu poftă, inversând rolurile obișnuite desfășurare pe altarul jertfei, numai și numai pentru a veni în lume, alți urmași!
CREIONUL CHIMIC
17 Mar 2016

Ce dacă urmașii au fost hrăniți din burta mamei ucigașe cu suplimentul natural provenit din ingerarea tatălui, transmițând pe lângă GENĂ, și prosti®ea (în viitor) a căderii sub farmecul acapara(n)t și devorator al altor dame călugărite (în aparență), folosit atât pentru înmulțire, cât și pentru digestie sau, zile negre….purtând parcă degeabă pe frunte inscripția ”Atenție! Acesta (adică masculul) este un supliment alimentar. A se citi prospectul înainte de folosire. Dacă apar manifestări neplăcute prin contraindicații, apelați de urgență la 112 sau la adresați-vă medicului (care-o fi ăla…) sau farmacistului (văr cu ”medicul” sau polițistului…chiar și Godină de-ar fi! -:)”
CREIONUL CHIMIC
17 Mar 2016

Buun….trecând darwinian din apă, pe uscat…mai întâi prin aer (la insecte), am ajuns și pe pământ, la mamiferele mici, de genul hărciogilor – simpatici, chiar haioși ținând cont de modul simplu de cucerire, după PATA pusă (nu pe creier cum s-ar crede) ci, de cea de pe burtă! Hazos dar umilitor este modul în care au fost fraieriți speriindu-se (ca proștii) de un asemenea plagiat neverificat, după miros măcar!
CREIONUL CHIMIC
17 Mar 2016

Invitație caritabilă, ziceți?! Io n-am prea auzit de așa-ceva…de obicei mâncarea și beutura-i gratis, îmbiindu-te ușor amețit să DONEZI moca la modul consistent sau, câte-ceva! Aici, rolurile s-au inversat: individul s-a disipat crezând că-l privește poate, soața! Iar gîtlegăul a fost confundat c-o eșarfă de damă…de-aici tresăritul nervos și destul de vizibil, no? Cine știe ce privire trandafirie dupe niște ochi verzi (de invidie) i s-a arătat, și-atunci s-a făcut că numai cunoaște lumea bună înconjurătoare!
CREIONUL CHIMIC
17 Mar 2016

P.S. În privința subtilităților ce țin de lungimea cravatei, nu mă bag…nici măcar până la WC-ul comun din curte sau conac unde, se dezvăluie ceea ce de obicei stă protejat, bine ascuns de fermoare, nasturi, pân’ la catarame!
CREIONUL CHIMIC
17 Mar 2016

P.P.S. Și apropos de DUNGI! Dacă dunga era naturală, adică un semn din naștere, ieșind prin pielea odraslei păcatul mamei, furăcios-pofticioasă care s-a găsit să ascundă de-a lungul burții cine știe ce… iar dacă-i așa, înseamnă că dunga sigur e de nuanță ROȘIE, ca aia de pe bolentin...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz