2020-08-12 16:14

Cu nepotu’ la Spa

 |  16:31

Cezar Pârlog

E bine să ai o soră, deşi eu prefer un frate. Bine, să fie ceva mai mare, ca să-ţi aducă markere furate de la şcoală, de la laboratorul proastei ăleia de chimie, bomboane, dacă e servit de colegii aniversaţi, şi pe care îl poţi striga din faţa blocului cînd eşti pe cale să o iei în barbă.

Continuarea depinde mult şi de lift, dacă-l prinde  rapid, la blocurile de garsoniere asta chiar e o problemă. Omu’ o să plece la casa lui, o să apară şi copiii. La un moment dat, poate că nu chiar din prima, însă după două fete o să vină sigur şi un nepot care, la vîrsta necesară, o să cunoască şapte domniţe, cu penultima o să se şi căsătorească, aşa cum e şi în firea lucrurilor. Iar frate-tu o să fie socru mare, da, o să te cam coste, doar ţi-e rudă apropiată, nu merge să iei costumul de acum şapte ani, de la absolvire, însă după nuntă o să mai stai cu fratelo la poveşti o zi şi-o noapte, dup-aia, cînd o să trageţi obloanele, el o să-ţi pună-n traistă – doar a fost socru mare, el s-a ocupat de tot şi p-acasă, şi cu muzica, şi la restaurant – două-trei sticle de-alea mari de-un kil şapte sute de votcă Absolut şi vreun whisky abia început rămas pe mese, de-o să ai ce pili pe la serviciu cu colegii tăi încă un an jumate, poate o să-ţi rămînă chiar şi pentru ziua ta, în februarie.

Dacă întîmplător nepotu’ e din Constanţa, patruşcinci la sută că o să vrea să fie vaporean, la optîşpe ani o să meargă la Marină şi dup-aia, încă din anul trei, nouăjcinci la sută că o să plece în voiaje. Un an ca aspirant apoi ofiţer. O să-ţi mai dea cîte un telefon de Paşte sau de Anu-Nou, poate pică şi ceva exotic în dar cînd vă vedeţi, destul de rar, la un an-doi, dar e mai bine decît nimic.

Dar cel mai fain e cînd trebuie să te învoieşti trei-patru ore de la serviciu, fix la jumatea programului, că te-a invitat nu ştiu ce gagică la cel mai tare hotel cu bazin din Bucureşti, jacuzzi, bazin semidescoperit, Spa şi alte figuri - plus „bunăciuni” la care n-o să te uiţi, nu e politicos cînd eşti cu o doamnă -, o dată pe lună poate să aibă un invitat şi nu puteai rata ocazia, şi poţi să-i spui şefului tău cum că vine nepotu’ la aeroport, pleacă în cursă pentru juma’ de an, că şi-a uitat cămaşa albă şi că-i duci tu una la aeroport, trebuie să facă impresie bună la comandant, prima părere contează mereu, că vrei să beţi o cafea şi că îl rogi să te învoiască o oră.

Asta clar că înseamnă să fii mafiot!

„La mulţi ani, Paul!”

*

Cezar Pârlog este autorul volumului de proză scurtă „Flori, fete, fiţe sau băieţi”, apărut la Editura Tracus Arte în anul 2014, care a obţinut Premiul Naţional „Vasile Voiculescu” la secţiunea proză, ediţia XXVI, 2015 şi al volumului „Life stuff sau Învăţături pentru Andreea”, în curs de apariţie la aceeaşi editură.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-04-07Parerea ta...

CREIONUL CHIMIC
07 Apr 2016

Da’ de ce e proastă aia de chimie? E deșteaptă-șleampăta, numa’ pentru ea…ce? Vrei să-ți spună alchimista cum de s-a umplut brusc de aur pe mâini, pe la încheieturi de mână, pe gât sau chiar la gleznă? Secretu-i pentru ea și nu vrea să deștepte și pe-alții prin învățare/deconspirare, pentru că s-ar lua toți după ea…vezi, dacă-i mai șutești mult din markere, acu’ te-mbie să bei ceva tare din baloanele-alea simple de chimie, nu înainte de a fi moșmondit de zor, învârtind pistilul în mojar până-a eliberat aburi amețitori creându-ți dintr-o dat’, senzație de sete…de aproape simți că mori!
CREIONUL CHIMIC
07 Apr 2016

Așa o vezi cum îți vine repede în ajutor, trântindu-ți în față, pe mușamaua de pe masă, un cocktail ucigător de-l simți că te arde îngrozitor, abia după ce l-ai dat pe gat de zor, dintr-un pahar Erlenmeyer …musai formă înaltă și gradată, ca să simți c-ai fi la bar, și nu în laborator…c-o ”doamnă” slabă, chiar aschilopoată, îmbrăcată veșnic în negru ca s-o ”subțieze” și mai mult, având un accesoriu, de nedespărțit - coasa-arcuită-n acoladă, ascuțită brici și lucioasă…toată!
CREIONUL CHIMIC
07 Apr 2016

Frate, frate…da’brânza-i pe parale! Și o nuntă din povești (fără calești…) cu domicil’ stabil într-o garsonieră prăpădită, musai după experiențele trăite alături de 7 fete-cucuiete! Eu știu că șapte-i cifră magică, dar asta nu înseamnă că vrăjește cuplul de la sine...apărând după lupte seculare și-un nepot – marinel de mic care-a pus la musafiri dulceață-n galoși moderni, iar apoi când a crescut, s-a spălat de păcat umblând mereu ” pe mare”, dând semne de viață și de bună (re)cunoaștere... de Paști și de Crăciun!
CREIONUL CHIMIC
07 Apr 2016

Iar dupe nunta nepotului, neapărat pe-un vas de croazieră, după specialități marine stropite cu vin alb sau cu șampanie, după ceva rău de mare de-atâta bine…lăsarea din nou cu picioarele pe pământ, te face să-ți bagi picioarele-n ea de viață și de datorie, oricare-ar fi ea…iar ca să-ți amintești ce bine fu pe vas, te duci la Spa și te cufunzi în apă bolborositoare, dezinfectată, făcând scufundări pe sub picioare și dosuri de dame fine, fără să-ți dai jos de pe față masca de scafandru…tu, căutând astfel, ziua de ieri care-a fost beton, sau inelul doamnei care-a venit cu tine!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz