2020-04-10 05:27

Cum a ajuns românul care pictează de rupe licitațiile LA RUȘI

 |  22:26
Cum a ajuns românul care pictează de rupe licitațiile LA RUȘI

Este expresiv, exuberant și “se joacă” clasicii. A fost, deja, poreclit “vedeta licitațiilor”. În fiecare sezon, prețurile pentru lucrările sale doboară recordurile. În timp ce criticii de artă compară stilul lui pictural cu Francis Bacon sau Gerhard Richter, artistul pictează la greu.

La Muzeul Ermitaj, din Sankt-Petersburg, continuă expoziția pictorului român Adrian Ghenie. Expoziția a fost deschisă în noiembrie anul trecut, ar fi trebuit să se încheie în 2 februarie, dar a fost prelungită până în 8 martie. Numele expoziției – “I have turned my only face” are o însemnătate aparte pentru Ghenie, fiind vorba despre un extras dintr-un poem al lui Nichita Stănescu: „Mi-am întors către soare unicul chip”, din poemul “O călărire în zori”. Expoziția conține 12 lucrări, inclusiv tablourile pe care artistul le-a creat din amintirile despre picturile văzute de el în copilărie, când a aflat, pentru prima dată, de celebrul muzeu din Sankt-Petersburg. Despre expoziția "celui mai solicitat și scump pictor din Europa”, a relatat postul TV Sankt-Petersburg. “Acest tânăr simpatic este artistul român Adrian Ghenie”, se spune în emisiunea dedicată lui. “Are 42 de ani, iar lucrările sale se află, deja, în cele mai bune colecții din lume – la Centrul Pompidou, la muzeul Stedeleyke din Amsterdam și la Muzeul de Artă Modernă din San Francisco”. E artistul român cu cele mai scumpe lucrări pe piața internațională.

Direct din faimoasa galerie

”Pentru Ghenie, identitatea națională (titlul expoziției include un citat dintr-un poem de Nichita Stănescu, poetul național al României care a fost nominalizat la un premiu Nobel) și elementele biografice profund personale (viața în perioada ”stagnării; emoții din copilărie stârnite de poveștile părinților despre țările Blocului Estic) formează doi piloni ai artei sale”, așa a sunat prezentarea expoziției artistului la Ermitaj.  Când era copil, Adrian Ghenie a primit cadou un album cu lucrări ale pictorilor olandezi, care se află în colectia faimosului Ermitaj. Acest album a fost sursa sa de inspirație pentru multă vreme, tânărul artist reproducând, pas cu pas, ca exercițiu, cele mai importante lucrări din galeria muzeului din Sankt-Petersburg.

“Picturile prezentate la expoziție sunt o compilație de impresii din copilăria sa și din acele momente când a putut, în sfârșit, să se plimbe prin sălile Ermitajului, mulți ani mai târziu”, spune istoricul de artă Anastasia Veialko. În 2018, Adrian Ghenie a avut o expoziție chiar la Paris, care se numea ”În jungla Parisului”. Ea era complet dedicată lui Henri Rousseau.

Sursa sa de inspirație

“Artistul român confecționează fiecare dintre picturile sale sub formă de colaj - din fragmente de fotografii și reproduceri de tablouri. El folosește trăsături de penel expresive, texturi brute și experimentează constant cu stratul de vopsea. După ce aproape a abandonat penelul, lucrează cu o spatula”, s-a mai precizat în prezentarea postului TV Sankt-Petersburg. “Expoziția a fost concepută pentru a familiariza vizitatorii muzeului cu unul dintre tinerii artiști cei mai de succes ai Europei”, au spus și reprezentanții muzeului rus. ”Unicitatea lui Ghenie rezidă în conexiunile sale timpurii cu Ermitajul. La o vârstă fragedă i s-a dat un album cu picturi flamande produs de editura Iskusstvo, în 1984, și a devenit sursa sa supremă de inspirație pentru multă vreme. De-a lungul a mulți ani viitorul artist a copiat pas-cu-pas reproducerile după capodoperele din muzeul din Sankt Petersburg, în final ajungând la propriul său stil artistic”, au mai spus organizatorii din Rusia ai expoziției.

E un exponent al “Școlii de la Cluj”

Pictorul originar din Baia Mare și școlit la Universitatea de Arte și Design din Cluj și-a bătut în octombrie 2016 propriul record cu tabloul “Nickelodeon”, vândut pentru 9 milioane de dolari la casa de licitații Christie’s. Anterior Ghenie vindea la aceeași casă de licitații din Londra lucrarea “Flori de Floarea Soarelui în 1937″ pentru 3,11 milioane de lire sterline, adică aproape patru milioane de euro. Precedentul record al lui Ghenie a fost în 2015, când a vândut tabloul “The fake Rothko” cu 1,42 milioane de lire sterline, sau 1,78 milioane de euro, tot la Sotheby’s.

Adrian Ghenie e un exponent al aclamatei “Școli de la Cluj”, puternică pe piața artei contemporane în ultimii ani. Născut în 1977 la Baia Mare, a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj în 2001. E unul dintre co-fondatorii galeriei Plan B din Fabrica de Pensule, alături de Mihai Pop. A expus între altele în Veneția, Praga, San Francisco și altele, iar în 2015 a reprezentat România la Bienala de la Veneția. Are lucrări, între altele, la Museum of Contemporary Art în Los Angeles sau San Francisco Museum of Modern Arts. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine