2020-07-14 12:14

Cum se-ntoarce roata: De ce carantina generalizată NU e soluția

 |  00:25
Cum se-ntoarce roata: De ce carantina generalizată NU e soluția

Un nou studiu privind evoluția epidemiei de Covid-19 a fost realizat de către epidemiologul francez de origine română Mircea Sofonea, cercetător la Universitatea din Montpellier și specialist în boli infecțioase.

Acesta, împreună cu colegii săi a realizat studiul  bazându-se pe modele stohastice. Au încercat să determine, printre altele, data la care a început epidemia în Franța și câtă vreme ar mai fi trebuit să stea francezii în carantină pentru a scăpa definitiv de coronavirus. Mircea Sofonea a explicat pentru RFI ce este stohastica. “Un model, un sistem e stohastic când la o valoare de intrare, de început pot corespunde mai multe ieșiri. Dacă, spre exemplu, ați programat un fenomen în sistem stohastic pe calculator, aveți rezultate diferite de câte ori faceți simularea. Se deosebește de modelele și sistemele deterministe care au tot timpul aceeași ieșire, același rezultat pentru fiecare valoare de intrare în parte, un parametru fix. Sunt multe motive de a avea stohastică în natură. Spre exemplu, fiziologia umană poate avea componentă aleatorie pentru că multe evenimente la nivelul organismului depind de ce se întâmplă în celule”.

Undeva între 15 și 18 ianuarie

Mircea Sofonea a  mai spus pentru RFI că în primul rând, s-au făcut studii asupra secvențelor ARN, genomul virusului, ca să vadă de unde a venit, care este tulpina, care este originea epidemiei în Franța: “S-a dovedit că au fost mai multe <intrări> și nu se poate ști pentru moment care este tulpina de origine și care e cauza. S-ar putea să fie o combinație din mai multe tulpini care vin din China cu o modelizare de cum un fragment, un genom, mutează cu timpul și s-a putut deja face o estimare de când a pornit valul. Asta e important”. Cercetătorul a mai evidențiat că s-a ajuns la o…perioadă de pornire a virusului în Franța undeva între 15 și 18 ianuarie. De fapt, “poate fi un pic mai devreme și poate să acopere toată luna ianuarie. Asta înseamnă că poate începe destul de lent, putea fi inițiat la începutul lui ianuarie. Este posibil”.

Se va stinge…

Mircea Sofronie a încercat, împreună cu echipa, să calculeze câtă vreme ar fi trebuit să mai stea Franța în izloare sau în carantină pentru a fi siguri că epidemia dispare. Concluzia a fost aceea că, a păstra carantina generalizată nu este o garanție că epidemia se va stinge așa repede. Epidemiologul este de părere că trebuie găsit un set de soluții care înlocuiește carantina generalizată și care permite să se păstreze sub control epidemia și transmiterea și nu doar așteptat ca virusul să se stingă singur. “Nu va fi cazul, mai ales acum că nu mai suntem în izolare. Bineînțeles că virusul se va stinge mult mai târziu. Poate părea un pic de speriat, dar asta e natura stohastică a epidemiei. Când ne apropiem de sfârșit totul depinde de care sunt grupurile care încep, care nu sunt detectate la timp, chiar dacă în medie o persoană infectează mai puțin de o persoană, dacă este 0,6, cum a fost cazul în aceste două luni în Franța.

(…) Epidemia a fost sub control. Poate este și acum sub control. În același timp, nu înseamnă că transmiterea nu se mai face. Înseamnă că din când în când o persoană infectează o altă persoană sau două sau trei. Trei cu o probabilitate destul de mică, dar s-a mai văzut. Circulația virală este încă posibilă. Asta împiedică stingerea virusului în mod rapid. Va fi destul de lent. Dacă ne bazăm pe parametrii și pe estimările făcute săptămânile trecute, înseamnă că stingerea va fi la toamnă”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz