2020-03-28 12:11

Cum va putea fi escaladată orice CLĂDIRE, cu ușurință

 |  15:49
Cum va putea fi escaladată orice CLĂDIRE, cu ușurință

În filmele de acțiune cu tentă SF, de obicei, atât supereroii, cât și răufăcătorii pot escalada cu ușurință clădiri înalte. Și totul pare atât de ușor, de firesc, încât cinefili oftează că nu pot face și ei un asemenea altfel de “parkour”. Iată însă că nimic nu e imposibil.

Este posibil ca cercetătorii de la Universitatea Zhejiang din China să fi urmărit cu mare atenție seria “Misiune Imposibilă“. Deoarece au dezvoltat un dispozitiv care permite unei persoane să urce pe un perete. Deşi conceptul de ventuze nu este nou, tehnologia cercetătorilor iese în evidență datorită mai multor îmbunătățiri care îi permit persoanei în cauză să „se agaţe” pe mai multe suprafețe. Ventuzele, care imită maniera lui Spiderman (să zicem!), sunt destinate îmbunătățirii siguranței anumitor meserii riscante. Cum e cea a celor care curăţă ferestrele clădirilor sau a celor din sectorul construcțiilor. Ventuzele hidraulice ar putea fi utile și în contextul unei misiuni de salvare la înălțime.

Urcarea în special pereți din beton sau din dale

Întreaga tehnologie a ventuzelor de escaladare se bazează pe un sistem de aspirare în vid. Până acum, acest tip de sistem funcționa doar pe suprafețe deosebit de netede, sticlă sau marmură, de exemplu.. „Problema principală cu aspirarea în vid este scurgerea. Ea provoacă o insuficiență de aspirație. Scurgerea de vid este evitată în mod tradițional prin blocarea căii de curgere între atmosferă și zona de vid, care este dificilă pe o suprafață accidentată”, spun cercetătorii pe site-ul Institutului American de Fizică. Pentru a remedia problema, ei au dezvoltat un nou tip de ventuză, care încorporează un strat rotativ de apă în jurul zonei de vid, pentru a menține presiunea în centrul ventuzei.

„Metoda diferenței de presiune zero” (ZPD) dezvoltată de cercetătorii chinezi este mai degrabă un dispozitiv de urcare hidraulică decât un sistem de pompare, conform lesoir.be. „Metoda ZPD” permite urcarea pe suprafețe dure, în special pereți din beton sau din dale. De asemenea, ea ar putea fi cuplată la roboți, pentru a îndeplini misiuni de salvare sau curățare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine