2020-06-06 11:15

Cutremuru’, băăăăă!

 |  15:31

Cezar Pârlog

Zic ăştia tot mai des în ultimul timp că vine cutremuru’ ăl mare peste noi. „O să se facă totu’ praf şi o să plătim pentru relele pe care le facem de treij’de ani încoace.” Şi nimeni din Bucureşti nu are vreo şansă să scape, e o zonă mlăştinoasă iar constructorii, toţi, nişte bandiţi. Ca şi ăia din Taiwan, care au pus Pet-uri în betoanele pentru stîlpi. Dacă pînă ş-ăia!...

E adevărat, cum am aflat că dă Ăl de Sus cu calamitatea asta sigură peste noi, adică acu’ vreo juma’ de an, de cînd tot cîntă ăştia pe la radio că-i pe drum, am luat act şi ţinut cont. Am achitat din datoriile pe la amici şi prietene, cu unele dintre ele m-am şi pupat pe gură, chiar m-am dus la una, gagică bună acu’ vreo-mie de ani, am mers trei ore cu trenu’ şi i-am dat cadou un inel de aur, aşa, profund caritabil şi îndatorat pentru vremurile străbune, de s-a uitat fata-n dungă la mine încă trei ore, pînă am trecut la alte lucruri unanim acceptate, dup-aia am venit înapoi, de data asta cinci ore, a căzut nu ştiu ce pe linie şi au oprit circulaţia, am reparat crucea alor mei de la cimitir, am scris o carte cu sfaturi de viaţă pentru o mică moştenitoare şi m-am pus pe băut colecţia de distilate. Că dacă tot ne bate Dumnezeu şi ne ducem, e păcat!... În contrapartidă, n-am mai plătit de vreo trei luni telefonul, ăia mi l-au tăiat, ş-aşa nu-mi mai trebuie, pe Sus încă n-au reţea, zic că o să mă dea în judecată, iar la întreţinere am nişte restanţe frumoase. Dar oricum vine sfîrşitul lumii, au confirmat şi Mărmureanu, şi cercetătorii britanici, şi calendarul mayaşilor. După asta am trecut şi la vinoasele de la demisol, dar alea s-au dus cam repede, a început şi Europeanu’, a dat Ronaldo nişte goluri!..., au mers super cu sămînţa de floare.

Problema e că ar cam trebui să vină cutremuru’ ăla mai repede, că, accidental şi extensiv, furat şi de nişte alune cu sare, m-am extins şi pe la boxele vecine. Lu’ tanti Frosa de la etajul doi, femeie în etate, da-n putere, i-am pus ceai negru în loc, asta coboară o dată pe săptămînă să dea cu praf de gîndaci şi lucrurile trebuiau lăsate în ordine. Adevăru-i că-i făcea răposatu’ o vişinată chiar bunuţă. Oricum nu se mai recomandă la vîrsta ei consumul, creşte glicemia, deci i-am făcut cam bine; doar să nu-i pice vreun musafir d-ăla puriu şi văduv pe care să-l admire sincer. Da’ s-au terminat pliculeţele şi n-am mai luat. Şi la moşu’ ăla de la şapte n-am pus încă nimic...

Hai, băi, nene Mărmurene, cu cutremuru’ 'cela, ce dracu’!...

(din volumul „Life stuff sau Învăţături pentru Andreea”, lansat la „Bookfest 2016”.)

*

Cezar Pârlog este autorul volumului de proză scurtă „Flori, fete, fiţe sau băieţi”, apărut la Editura Tracus Arte în anul 2014, care a obţinut Premiul Naţional „Vasile Voiculescu” la secţiunea proză, ediţia XXVI.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-07-28Parerea ta...

CREIONUL CHIMIC
30 Iul 2016

Deci, așa! Pe maestru l-a apucat așa o ciudă pe profeți, încât îi arde cumplit de făcut mișto! E și normal, pe undeva…p’ăl mare, abia de-l ”prinse” un pic... pe când era pitic, protejat de 7 – cifră magică, abia trecut ușor de cei 7 ani de-acasă (și de viață biologică), într-un an de zguduială, având în față și la coadă 7...a fost o distracție, aproape că nici nu l-a băgat de samă!
CREIONUL CHIMIC
30 Iul 2016

Faptul că Mărmureanu tot o dă de stâncă cu previziunea, nu e vina lui...sunt forțe mai presus de el, care acționează! Că zguduielile s-au înmulțitără, fiind mici și dese, asta nu înseamnă că nu E PE VINE și-unul mare, care să mai niveleze din mitocănie, mișto-că-rime, să mai ”asfalteze” natural plăcile tectonice, dând naștere la suprafață, de gropi fanteziste, noi și originale șosele, chiar autostrăzi, mai știi?!
CREIONUL CHIMIC
30 Iul 2016

Bine c-ai luat act și ai ținut cont, chiar greșind ăștia în anticipare...iac-așa ai dat peste dame generoase ce-ți ținu isonul două-trei ore, ți-ai achitat daralele...ai făcut și ”pomană” galbenă, nemuritoare, de 24 de karate...numa’cântecul lebedei (negre sau albe? ”lebăda” era blondă sau brunetă?) nu s-a auzit, decât din depărtare, îngânând a jale parcă, pentru o promisiune făcută și neonorată pân’ la cap: ”ți-am luaaat un ineeel, și m-ai lăsat doar cu el...chiar dacă era strălucitor, era doar poleit...cu ”bune” intenții, precum drumul spre subsol, pentru cei înșelători și neascutători!”.
CREIONUL CHIMIC
30 Iul 2016

Te văz precum Păstorel Teodoreanu care zice: ”Cât mai e pe lume vin/Nu ne pierdem firea;/Banii n-aduc fericirea/Însă o susţin.” Și pentru că viața-i scurtă...adesea secerată chiar și de-o zdruncinătură, ”Două lucruri mai alină/Al meu chin şi a mea boală:/Damigeana când e plină/Şi femeia când e goală.” Iară cu prestarea, mai răruț că-i mai drăguț fiindcă ea, ce-i până la urmă...” Vă fac şi eu o mărturie/(De-aude mama, mă despică):/Femeia-i ca o jucărie /De umbli mult la ea... se strică!” Iar când s-o supără cu-adevărat Ăl de Sus cu calamitatea, potrivit Psalmului 103 ”Cel ce caută spre pământ şi-l face pe el de se cutremură; Cel ce se atinge de munţi şi fumegă.” , o să vezi transformări bruște la oameni, ca și la animale…așa cum porcul, văzând în curte grătarul, a început să prindă șoareci și să latre la străini. Frumos, nu?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine