2020-08-10 22:53

De ce anume ne e FOAME: Uimitorul MESAJ al Papei Francisc

 |  23:28
De ce anume ne e FOAME: Uimitorul MESAJ al Papei Francisc

", continuă să ne şoptească şi azi cei care folosesc aşa-numita (povestire) pentru a instrumentaliza. Câte poveşti nu ne narcotizează, convingându-ne că, pentru a fi fericiţi, trebuie neapărat să avem, să posedăm, să consumăm. Aproape că nu ne dăm seama cât devenim de lacomi după bârfe şi vorbire de rău, cât de multă violenţă şi falsitate consumăm”…

Sunt numai câteva dintre gândurile expuse de Papa Francisc în Mesajul său transmis în ziua de comemorare a Sfântului Francisc de Sales, pe 24 ianuarie. Mesajul Sfântului Părinte a fost dat publicității pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, potrivit vaticannews.va.

Mesajul său este dedicat temei naraţiunii, deoarece, așa cum scrie Suveranul Pontif în introducere - "pentru a nu ne rătăci avem nevoie să respirăm istorisirile bune, istorisiri care ne edifică, nu care ne distrug". Papa Francisc evidențiază, printre multe altele, necesitatea unei naraţiuni care să ştie să privească lumea şi evenimentele cu bunătate: “ Într-o epocă în care falsificarea devine din ce în ce mai sofisticată, atingând niveluri exponenţiale (deepfake), avem nevoie de înţelepciune pentru a accepta şi a crea istorisiri frumoase, adevărate, bune. Avem nevoie de curaj pentru a respinge istorisirile false şi pline de răutate. Avem nevoie de răbdare şi de discernământ pentru a redescoperi istorii de viaţă care să ne ajute să nu pierdem firul printre numeroasele plăgi din zilele noastre; istorisiri care să aducă la lumină adevărul despre ceea ce suntem, chiar şi în eroismul ignorat din viaţa de fiecare zi”.

Câte istorisiri ne narcotizează…

„Omul este o ființă povestitoare. Încă de mici ne este foame de povestiri așa cum ne este foame de mâncare. Că sunt în formă de povești, de romane, de filme, de cântece, de știri…, istorisirile influențează viața noastră, chiar dacă nu suntem conștienți de aceasta. Adesea decidem ce anume este corect sau greșit pe baza personajelor și istorisirilor pe care le-am asimilat. Poveștile ne marchează, plăsmuiesc convingerile noastre și comportamentele noastre, pot să ne ajute să înțelegem și să spunem cine suntem”, mai explică Sfântul Părinte.

Papa Francis a mai spus, vorbind despre povestea umanității, că aceasta a fost amenințată „încă de la începuturi” prin infiltrarea răului: tăzi cel care se folosește de spusul povestirilor pentru scopuri instrumentale. Câte istorisiri ne narcotizează, convingându-ne că pentru a fi fericiți avem nevoie încontinuu să deținem, să posedăm, să consumăm. Aproape că nu ne dăm seama cât de mult devenim avizi de bârfe și de pălăvrăgeli, de câtă violență și falsitate consumăm”.

De asemenea Papa Francisc a accentuat că „În orice mare povestire intră în joc și povestirea noastră. În timp ce citim Scriptura, viețile sfinților și chiar acele texte care au știut să citească sufletul omului și să-i scoată la lumină frumusețea, Duhul Sfânt este liber să scrie în inima noastră, reînnoind în noi memoria a ceea ce suntem în ochii lui Dumnezeu. Când ne aducem aminte de iubirea care ne-a creat și ne-a mântuit, când strecurăm iubire în povestea vieții de zi cu zi, când țesem prin milostivire urzeala zilelor noastre, atunci întoarcem pagina. Nu mai rămânem înnodați de regrete și tristețe, legați de o memorie bolnavă care ne încătușează inima ci, deschizându-ne spre alții, ne deschidem la viziunea însăși a Povestitorului”.

Se schimbă sensul și perspectiva

Mesajul de față este doar unul dintre multele mesaje ale Suveranului Pontif care răspund la întrebarea “Cum de a devenit Papa Francisc un lider religios de impact?”.  Prin comportament, prin atitudine, prin ceea ce transmite. Căci Papa caută, de fiecare data, să transmită acele povești bune care, pot constitui sursa de inspirație pentru cei care înțeleg cu adevărat mesajul. După cum subliniază, în același Mesaj din 24 ianuarie – “A-i povesti lui Dumnezeu povestea noastră nu este niciodată zadarnic: chiar dacă cronica evenimentelor rămâne neschimbată, se schimbă sensul și perspectiva. A se povesti pe sine lui Dumnezeu înseamnă a intra în privirea sa de iubire milostivă față de noi și față de alții. Lui îi putem povesti poveștile de viață pe care le trăim, la El putem aduce persoanele, Lui îi putem încredința situațiile. Cu El putem reînnoda țesutul vieții, cosând din nou a fost rupt și smuls. Cât de mult avem nevoie de aceasta, cu toții!”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz