2020-07-02 12:53

De ce trebuie SĂ VOTĂM cu bradul

 |  20:43
De ce trebuie SĂ VOTĂM cu bradul

Alegerile, la modul general vorbind, sunt foarte importante. Alegeri în viață, alegeri de președinți de țară, alegeri de primari și așa mai departe. La fiecare dintre aceste alegeri stăm pe gânduri, aprofundăm dacă să “Da”, dacă să “Nu”. Apoi ne felicităm pentru alegerea făcută sau o regretăm. Depinde de stare. Acum depinde de natură…

Un brad vechi de o jumătate de mileniu din pădurile de lângă Sibiu ar putea fi Arborele European al anului 2020. Decanul de vârstă al codrilor românești a intrat în competiție alături de alți 14 copaci din Europa după o preselecție la care au fost nominalizați 87 de arbori. Uriașul cu coroană verde este înalt de 40 de metri și are o tulpină cu un diametru de trei metri. Bradul nostru gigantic concurează la titlu cu alţi 14 copaci din alte ţări. Toți își măsoară vârsta în sute de ani și fiecare are câte o legendă. Printre ei se numără Plopul singuratic din Federaţia Rusă, Arborele Vrăjitoarei din Irlanda, Copacul libertăţii din Ungaria sau Paznicul satului inundat din Cehia. Și uriașul din codrii Sibiului are propria lui poveste.

Votul a început deja!

Pentru localnici, bradul crescut pe o potecă ce pleacă din drumul barajului de la Gura Râului este motiv de mândrie, iar mai nou a devenit și obiectiv turistic. Autoritățile locale au marcat bradul încă de acum 10 ani iar dacă acesta va câștiga competiția pentru Arborele European, zona va urma să fie amenajată pentru a primi cât mai mulți turiști (bradul e de pe vremea lui Mihai Viteazul și e mai înalt decât un bloc cu 10 etaje). Votul pentru Arborele European al anului 2020 a început la 1 februarie pe site-ul treeoftheyear.org., potrivit stiri.tvr.ro.

Bradul secular este cel mai vechi arbore din Munții Cindrel. A fost denumit „Paznicul Cibinului”, iar în jurul lui s-a creat și o legendă. Pe valea Cibinului, trăia un păstor care avea 10 oi. Într-o zi furtunoasă, păstorul a adăpostit oile sub coroana unui brad şi a adormit. Când s-a trezit, furtuna se oprise, dar oile dispăruseră. Păstorul l-a rugat pe Dumnezeu, să-i găsească animalele pierdute. Adormind, a visat că bradul crescuse foarte înalt şi gros. Trezindu-se, visul deveni realitate. Tânărul se urcă în vârful bradului și văzu oile. Întors acasă, i-a povestit mamei miracolul, iar sătenii au hotărât să ocrotească bradul legendar.

Comunitatea s-a unit în jurul arborelui

Bradul are un diametru de aproximativ 3 metri la bază și poate fi cuprins cu brațele de 7 - 8 oameni. Anul trecut, România a participat în această competiție cu un platan din specia „Platanus Hibrida”, vechi de 200 de ani, din orașul Câmpeni, județul Alba și a ieșit pe locul 13, cu 13.040 de voturi. „Platanus hibrida din Câmpeni - Munții Apuseni,  are și el o poveste. La începutul anului 2018, la inițiativa autorităților locale, i-a fost sculptat în scoarță marcajul de tăiere. Comunitatea s-a unit în jurul arborelui și s-a luptat pentru salvarea sa, transformându-l într-un simbol al iubirii pentru natură și unitate, atât pentru comunitatea din Munții Apuseni, dar și pentru toți românii. În cinstea Centenarului României, Platanus hibrida a primit titlul de “Arborele Românesc al Anului”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz