2020-02-27 07:35

Din dragoste. Fără Mircea Radu

 |  16:18

Cezar Pârlog

Da măi, sînt un băiat fin, cumsecade şi înţelegător, aşa spune şi prietenul meu Sile, şi cred că are dreptate, el chiar mă ştie bine.

Chiar dacă tovarășul meu de birou de la serviciu vrea să ţină coşul de gunoi fix în dreptul uşii, e nemulţumit că dulapul meu este mai mare decît ce are el, a şi făcut o hîrtie la magazie pentru remedierea situaţiei; o să se rezolve, şi vrea doi pereţi numai ai lui ca să-şi pună acolo cîteva tablouri cu reproduceri decupate dintr-un calendar, îl înţeleg perfect; iubeşte arta. Desigur că vine dintr-o familie cu tradiţii, care sute de ani o fi admirat răsăritul soarelui prin fereastra de hîrtie dată cu untură, pe undeva prin sărăturile Bărăganului. Aşa că am fost de acord şi l-am lăsat să dea jos chestiile mele, cîteva hărţi cu România dodoloaţă de acum vreo sută de ani, de’, nişte vechituri!, şi două colaje de Ion Bîrlădeanu; oricum, chiar nu erau din alea de 3000 de euro şi ăsta, azi, e din nou un boschetar, o ştie toată lumea.

Sînt conciliant şi binevoitor, înţeleg totul perfect, poate are şi omul probleme, n-o fi avînd curaj să meargă la doctor, poate din timiditate, sau, chiar dacă a ajuns, sigur nu a nimerit la cel mai bun profesionist; și nu mă gîndesc la Ciomu. O fi fost prea scump, e greu cu banii în ziua de azi, mai ales cînd nu ai şi o consoartă alături care să-ţi calce cîte o cămaşă pe săptămînă, ori să te învelească dacă dormi cu geamul deschis şi nu sforăi chiar tare. Sau, dacă a dat de el, e clar că nu s-a ţinut de tratament, se vede asta de la o poştă. O fi apărut o problemă într-o zi, poate a murit pisica vecinilor şi cei douăşcinci de ani de frumoasă existenţă felină au cerut un parastas de la care nu putea lipsi, mai ales că acolo se mănîncă bine, a doua zi o fi avut oră la dentistul de peşti, spunea cîndva că ar vrea un acvariu, şi-o fi luat, şi e ştiut că peştii au dinţii sensibili. Iar lunea, cînd încep toate treburile serioase, a plouat, iar umbrela aia de cincizeci de lei, garantată pe viaţă, cum i-a spus vînzătorul din colţ, s-a stricat, a fost nevoit să se întoarcă din drum şi gata!, tratamentul a fost întrerupt. Şi fiecare ştie cît e de greu să o iei de la capăt.

Eu înţeleg perfect totul, sînt fraier de bun, şi mereu un băiat valabil. Doar că totuşi nu pricep cum, după trei luni a cîte două bobiţe mici-mici, de mercur, în cafea, pe săptămînă, de regulă marţea şi joia, și numai pe stomacul gol, nu i se întîmplă nimic?!

Ăsta-i mai tare ca Napoleon, tată! Da’ nici eu nu mă las! Şi oricum n-au nici o șansă să mă prindă cu analiza părului, amicul acesta al meu e complet pleşuv .

*

Cezar Pârlog este autorul volumului de proză scurtă Flori, fete, fiţe sau băieţi, apărut la Editura Tracus Arte în anul 2014, care a obţinut Premiul Naţional „Vasile Voiculescu” la secţiunea proză, ediţia XXVI, 2015.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-01-07Parerea ta...

MIHAELA HURă
07 Ian 2016

E bun mercurul pentru un coleg cu așa suflet de artist. Mai ales, cum spuneai, pe stomacul gol și numai în diminețile de după nopțile cu lună plină sau în zilele cu eclipsă măcar parțială de soare. În lipsă, merge și puțintel uraniu îmbogățit (sau sărăcit, nu știu chiar sigur), într-un melanj măiastru cu un vârf de cuțit de verde de Paris (sau de altă capitală, cum vrei). Iar dacă n-ai acces pe moment la aceste zăcăminte naturale sau substanțe obținute chimic, atunci doctorul Ciomu rămâne o alternativă de nădejde. Și e și mai ieftin. Cred
CEZAR PâRLOG
14 Ian 2016

..intr- adevar, niste masuri, clar că se impuneau.. ;-) Aș indrazni să ma gindesc, pentru o etapă viitoare, la niște racketi moldovenieni, cu tot cu „balalaicele” lor... Trebuie privit si in perspectiva, nu?!..
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine