2020-04-10 00:25

DRAGOSTEA are un preț: O poveste de iubire a lui Brâncuși, scoasă la licitație

 |  15:50
DRAGOSTEA are un preț: O poveste de iubire a lui Brâncuși, scoasă la licitație

“Noi n-avem decât credința pentru a ne ghida, scumpă Florence”. Sunt cuvintele lui Constantin Brâncuși și “fac parte” din una dintre poveștile de iubire ale sculptorului. O poveste de aproape două decenii, dovedită, astăzi, de corespondența dintre sculptor și una dintre muzele sale.

Scrisorile de dragoste dintre Brâncuși și Florence Meyer, vor fi puse în vânzare pe 4 martie, la licitația Artmark organizată la Palatul Cesianu-Racoviță din Capitală. Corespondența de dragoste târzie (Brâncuși fiind pe atunci mai în vârstă decât Florence) acoperă durata a două decenii - timp în care s-a perindat povestea dintre cei doi. Florence a fost o fotografă din SUA, cunoscută și pentru înclinația sa pentru dans. Ea a fotografiat numeroși artiști, dramaturgi, actori, scriitori, compozitori, muzicieni, oameni de stat și alte celebrități din vremea sa. Printre portretele sale fotografice se numără Thomas Mann, Constantin Brâncuși, Charlie Chaplin, Judy Garland, Vladimir Horowitz, Lion Feuchtwanger și mulți alții. A fost protejata lui Man Ray - cel denumit de către Cocteau „marele poet al camerei obscure”. Printre altele, Ray a fost mentor al lui Brâncuşi în această artă de care sculptorul a fost atât de preocupat, încât şi-a imortalizat pe film, în propriul atelier, stadiile lucrărilor sale, de la incipienţă, la nenumăratele variante intermediare şi până la final.

Pseudonimul de alint: Morice

Povestea este mai “amplă“: jurnalista Agnes Ernst Meyer l-a cunoscut pe artistul plastic prin intermediul soțului său și l-a sprijinit în multe rânduri, din punct de vedere profesional. Ea i-o va prezenta pe fiica ei, Florence, lui Brâncuși, la Paris. Florence era la Paris deoarece dorea să își atingă visul de a deveni dansatoare. Mama ei a dus-o într-o zi în atelierul prietenului ei, iar relația care s-a legat a durat mulți ani. Chiar și după ce Florence s-a căsătorit cu actorul Oskar Homolka, consacrat în filmele lui Hitchcook. Potrivit dovezilor vremii, ea obișnuia să-i trimită lui Brâncuși pachete cu haine și delicatese.

Preţul de pornire al licitaţiei pentru cele 15 scrisori este de 1000 de euro, ele fiind semnate ori cu numele “Brâncuşi”, ori cu pseudonimul intim “Morice”. ”Şi această nevoie profundă care ne frământă tot timpul este ca o piatră preţioasă, neşlefuită” (“Et cette nécessite profondé qui nous fourment constamment, est comme une piere précieuse, brute”), îi scrie Brâncuşi lui Florence în scrisoarea ce poartă datele Paris, 31 iulie 1933. ”Morice al tău … îţi cere totul şi nu îţi dă nimic.” (“Ton Morice … il te demande tout et ne te donne rien”), spune artistul în altă scrisoare (Paris, 17 aprilie 1946) către Florence Meyer, scrisoare cu semnătura olografă şi plicul original.

Au fot expertizate drept autentice

Specialiștii apreciază, potrivit Artmark, că datorită conținutului acestora - descriptiv de viață personală, iar nu documentare pentru procesul de creație al artistului, scrisorile nu sunt, conform reglementărilor, clasabile în categoriile patrimoniul național cultural. Ceea ce nu înseamnă că nu ar fi atrăgătoare pentru public, drept exponate de muzeu, încurajând instituțiile muzeale să participe la achiziționarea acestora. Scrisorile au fost expertizate drept autentice de cunoscutul brâncușolog internațional de origine română dr. Radu Varia, membru al Academiei Regale a Scoției, Academiei Europene de Științe, Arte și Litere din Paris, al ademiei de Arte și Științe din Salzburg etc.

Corespondența prețioasă de dragoste va fi completată, la licitația din 4 martie și de alte “lucruri” rare. Respectiv o colecție de cărți vechi clasate în patrimoniul național, hărți vechi sau opere cu valoare istorico-documentară semnificativă, notificate Ministerului Culturii în vederea clasării în patrimoniul cultural național.

Foto: photo-arago.fr (Florence Meyer, pozând în atelierul lui Constantin Brâncuși)


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine