2020-07-03 23:34

E marți. Ba e treișpe!

 |  16:10

Cezar Pârlog

E fain să scrii cărți! Bine, corect, e doar una – prima. Dar o să mai vină și altele. Începe să te bage lumea în seamă pe Facebook, vin cereri de prietenie și aprecieri calde, devii persoană respectabilă, mai ales dacă ai pus și profilul tău cu pălărie pe coperta cărții. Chiar simți cum încep să-ți crească laurii pe frunte: e ceva, domnule!

E marți. Ba e treișpe!
zoom

Pe la un prînz, alerg puțin pe scări și prind metroul în ultimul moment, înainte de a se închide ușile, cu zgomot și clipit de bec roșu. Destul de gol. Mă așez în fața unei tanti de vreo patrușcinci de ani, îmbrăcată sărăcuț, dar corect, nu de la „second”, dar aproape sigur de la tarabă; tipul clasic de fostă curvă retrasă din activitate și cumințită subit (vîrsta...), acum maxim gestionară la covrigi sau muncitoare la tricotaje. „Salar” de zece milioane, cu un șef bou, care, atunci cînd mai dă și cîte una mică pe gît, o-nghesuie pe holul cu becuri arse dinspre vestiar și se agață puțin de sînii ei ușor căzuți.

Ooo, Jesus-Doamne! Minune mare! Cucoana citește chiar din cartea MEA! Mă ridic în picioare ca pentru a-i da doamnei onorul. E pentru prima dată cînd văd pe cineva cu ea (cartea!) în mînă, e chiar înălțător! I-aș face o poză, dacă ar fi metroul mai plin, să mă pot ascunde după alții, ca să nu-și dea seama. Dar așa... nu se cade. Îmi vine să o îmbrățișez. E chiar drăguță în simplitatea ei, în fond curățenia e cea mai importantă.

Îi sună telefonul, vorbește, gesticulează, asta nu prea-mi place, nu se face în public, nu dă bine. Dar se poate educa, iubirea este cea mai bună motivație. Se anunță stația următoare, sper să nu coboare, și deja simt plutind în aer o viitoare frumoasă poveste de dragoste. Oare cum să o abordez? Trebuie să fiu delicat, să nu sperii vînatul. Se oprește din vorbit, ascultă, ține telefonul cu umărul, se caută prin buzunare, scoate un pix transparent, de-ăla de-un leu, dă repede foile de la carte, ajunge la pagina aia albă de la sfîrșit, notează ceva, oare să-i cer și eu numărul cînd termină? Să-i spun că sînt autorul, poate mergem la o cafea, poate...

E marți. Ba e treișpe!
zoom

Harș! Rupe cu zgomot foaia, se ridică, metroul a ajuns în stație, aruncă nervos cartea pe unul dintre locurile libere și coboară.

Totuși, am uitat ceva: e marți, și e 13 ianuarie...

(din volumul „Life stuff sau Învăţături pentru Andreea. Carte recomandată de Puterea.)

*

Lansarea cărţii va avea loc pe 3 iunie 2016, ora 18.30 la standul editurii Tracus Arte, în cadrul Tîrgului internaţional de carte „Bookfest”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-06-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz