2020-07-14 14:26

E sărbătoare: Cum a luat naștere 1 Iunie

 |  00:06
E sărbătoare: Cum a luat naștere 1 Iunie

Sărbătorirea unei zile dedicată copilului a fost propusă în 1925, la Conferinţa mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva.

Decizia instituirii unei zile pentru protecţia copiilor a fost adoptată de către Federaţia Democratică Internaţională a Femeilor, în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949, desfăşurată la Moscova. La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluţia nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului. Pornind de la convingerea că trebuie acordată o atenţie deosebită copiilor, care reprezintă generaţia de mâine, Adunarea a recomandat, cu acest prilej, ca începând din 1956, în toate ţările să fie instituită o Zi mondială a copilului, pentru ca ea să fie marcată „ca o zi a fraternităţii şi înţelegerii între copiii de pretutindeni, a activităţilor dedicate promovării idealurilor şi obiectivelor Cartei şi bunăstării copiilor din toată lumea, pentru întărirea şi lărgirea eforturilor pe care Naţiunile Unite le fac în favoarea copiilor din întreaga lume.

La data pe care o considerau de cuviinţă

Rezoluţia recomanda guvernelor statelor membre să instituie o astfel de zi, la data pe care o considerau de cuviinţă, deci nu neapărat 1 iunie, dată la care este sărbătorită Ziua Copilului în România. Organizaţia Naţiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declaraţia Drepturilor Copilului în 1959 şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului, în 1989. La 16 noiembrie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care este modificat Codul muncii prin declararea zilei de 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, în 2017, pentru prima dată ziua de 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului este zi liberă. Camera Deputaţilor a adoptat, în luna octombrie, legea prin care Ziua Copilului devine zi liberă nelucrătoare pentru români. 

Aceeași copilărie, la date diferite

Ziua Copilului este sărbătorită în peste 100 de state din lumea întreagă. Iată la ce alte date este sărbătorită Ziua Copilului în câteva dintre țările lumii: Africa Centrală - pe 25 decembrie, Argentina - sub denumirea ”Día del Niño” se sărbătorește în a doua duminică din august, Australia - 20 noiembrie, Brazilia- 12 octombrie, Canada- 20 noiembrie, Cipru- 23 aprilie, Columbia - este sărbătorită în ultimul weekend din luna aprilie, Costa Rica - 9 septembrie, Cuba-în a treia duminică din iulie, Egipt - 20 noiembrie, Elveția - 20 noiembrie, El Salvador - 1 octombrie, Guatemala - 1 octombrie, India -14 noiembrie, Indonezia - 23 iulie, Iran - 8 octombrie, Israel- 19 octombrie, Japonia - 5 mai,  Malaysia - în ultima sâmbătă din octombrie, Mexic - 30 aprilie, Nigeria- 27 mai, Pakistan - 20 noiembrie, Palestina - 5 aprilie, Paraguay - 16 august, Peru - în a doua duminică din aprilie, Coreea de Sud - 5 mai, Coreea de Nord - 2 iunie, Singapore - 1 octombrie, Spania - în a doua duminică din luna mai, SUA - în prima duminică din iunie, Suedia - 13 mai, Ungaria - ultima duminică din luna mai.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-06-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz