2020-06-05 00:59

Ei ies în spațiu, noi STĂM în casă: Cum se tund, cum mănâncă, cum se descurcă astronauții

 |  14:01
Ei ies în spațiu, noi STĂM în casă: Cum se tund, cum mănâncă, cum se descurcă astronauții

Desigur, a privi pe “fereastra” unei stații spațiale este întotdeauna fantastic, mai ales în filme. Dar…Pandemic sau nu, astronauții NASA sunt întotdeauna izolați timp de două săptămâni înainte de lansarea în spațiu, pentru a se asigura că nu transportă germeni. E un proces pe care NASA îl numește „stabilizarea sănătății”.

Chris Cassidy este un astronaut care se pregătește pentru acest proces și a avut… câte ceva de spus despre cum e viața în spații restrânse, pentru National Geographic. Într-un interviu telefonic din Orașul Stelelor din Rusia, unde Cassidy se pregătește pentru lansare, astronautul a discutat despre misiunea sa viitoare și nu numai.

Să nu intrăm într-un ritm nefericit

Dar întâi să clarificăm pentru ce se pregătește Cassidy – care este și fost membru SEAL, printre altele. Pe data de 9 aprilie, astronautul se va alătura cosmonauților Anatoli Ivanishin și Ivan Vagner la bordul unei rachete Soyuz, cu destinația Stația Spațiala Internațională. Va fi a treia ieșire a lui Cassidy  în spațiu. El a petrecut deja 182 de zile la bordul Stației, în spații foarte restrânse. Agenția spațială a spus că are în vedere testarea pe COVID-19 a lui Cassidy și a “colegilor” săi înainte de a zbura, doar pentru a fi siguri.

Cum să trăieşti și să lucrezi în timp ce ești izolat într-un spațiu mic, în contextul pandemiei de coronavirus? Iată ce zice Cassidy: “Dacă toată lumea stă în pat și nu se ridică până la ora 11 dimineața și nimeni nu se piaptănă și nu se spală pe dinți, nu doar că nu arăți bine, nici nu te simți bine, așa că intri într-un ritm nefericit. Așa că menținerea unei rutine de luni-vineri e probabil cel mai simplu lucru pe care îl recomand oamenilor”. Destul de simplu, nu? Dar probabil greu de făcut…

Mai multe despre cum se descurcă astronauții de pe Stația Spațială Internațională - cum ar fi tunsul, mâncatul etc., vedeți aici: https://www.youtube.com/watch?v=X9vOoXU56KI

 

Foto: The Conversation


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine