2020-05-27 02:36

Era mai bine ÎNAINTE? “Nostalgie”, pe 26 ianuarie, de ziua lui Ceaușescu

 |  23:07
Era mai bine ÎNAINTE? “Nostalgie”, pe 26 ianuarie, de ziua lui Ceaușescu

S-a scris și comentat atât de mult și în toate felurile despre acest “personaj” al istoriei României, încât s-ar zice că aproape nu mai e nimic de analizat în ceea ce îl privește. Totuși…

Pe 26 ianuarie, Ceaușescu ar fi împlinit vârsta de 102 ani, în mica (ori marea…) probabilitate că ar mai fi trăit. Dacă nu știați, există diverse “lucruri” postate pe site-ul oficial şi pe contul de Facebook al lui Nicolae Ceauşescu, deoarece, deşi dispărut fizic, acesta supravieţuieşte în spaţiul virtual!

Potrivit sondajelor realizate de-a lungul timpului - sondaje de genul “L-ai vota pe Ceaușescu președinte al României?”, fostul lider comunist continuă să fie cel mai popular președinte al României contemporane. În altă ordine de idei, dar pe aceeași temă, o treime dintre cei din generaţia Millennials (respectiv cei născuți în perioada 1981-1996), ar vota în 2020 cu candidaţii de extremă stângă, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat la cererea Victims of Communism Memorial Foundation, un ONG cu sediul în Washington, SUA. „Amnezia istorică în ceea ce priveşte pericolele comunismului şi socialismului se manifestă pe deplin în raportul de anul acesta", spune Marion Smith, directorul executiv al ONG-ului. Potrivit YouGov, care a realizat sondajul, capitalismul a pierdut din popularitate, fiind sprijinit doar de jumătate dintre cei din generaţia Millennials.

Să revenim la “personajul” Ceaușescu care incită încă, la nivel de analiză a societății, mai ales în ceea ce privește documentarele.  

“Dor de dictatură”

Filmul documentar "Nostalgia dictaturii" (https://www.youtube.com/watch?v=NbsMEctfFCg, realizat de Marius Th. Barna, după un scenariu de Bogdan Ficeac, va fi prezentat în premieră chiar pe 26 ianuarie, de ziua lui Nicolae Ceaușescu, la Cinema Eforie. Iar pe 29 ianuarie, la Muzeul Ţăranului Român. Filmul prezintă nostalgia după fostul regim, care la câteva decenii de la prăbuşirea sistemului comunist a ajuns la proporţii de neimaginat în aproape toate ţările foste comuniste europene, potrivit prezentării peliculei. Documentarul "Nostalgia dictaturii" nu se limitează doar la prezentarea acestui veritabil sindrom al "dorului de dictatură", ci, în paralel cu opiniile şi motivaţiile cetăţenilor obişnuiţi, trăitori în spaţiul fost comunist, avansează explicaţii ale cercetătorilor din diverse domenii, sociologi, psihologi, politologi, ș.a., referitoare la motivaţiile intime ale unui asemenea sentiment paradoxal.

Era mai bine înainte" și "Nu era mai bine înainte"

Pelicula are un prolog, trei capitole şi un epilog: Capitolul 1 - "Era mai bine înainte" - sunt prezentate argumentele nostalgicilor în favoarea respectivei aserţiuni, argumente postate pe site-ul oficial şi pe contul de Facebook al lui Nicolae Ceauşescu; Capitolul 2 - "Nu era mai bine înainte" - este dedicat adversarilor totalitarismului, argumentelor acestora privind nocivitatea sistemului comunist; Capitolul 3 - "Acum este mai bine?" - prezintă principalele motive de nemulţumire ale unor importante segmente de cetăţeni faţă de situaţia generală din perioada postcomunistă actuală. Epilogul "Nefericiţi între lumi" este dedicat concluziilor - nostalgicii comunismului par a se afla undeva într-un no man's land dintre două lumi reale, cea totalitară şi cea democratică, şi una imaginară, lumea utopică inoculată de-a lungul deceniilor de propagandă comunistă. Vizionarea documentarului va fi urmată de o sesiune de Q&A, potrivit comunicatului organizatorilor.

Pe scurt

Născut la 26 ianuarie 1918, în Scorniceşti, România. În perioada postdecembristă a fost prezentat Registrul stării civile care dovedește că Ceaușescu s-a născut în ziua de 23 ianuarie 1918, potrivit Wikipedia. Tot potrivit Wikipedia, data de 26 ianuarie 1918 apare și într-un referat întocmit în perioada interbelică. În fapt, viitorul preşedinte al României s-a născut la 23 ianuarie, dar a fost înregistrat trei zile mai târziu, conform Registrului Stării civile pentru naşteri, ca primul copil născut în 1918 la Scorniceşti. În fine…„Educat” încă din 1952 pentru a „sluji” comuniştilor, Nicolae Ceauşescu ajunge la putere prin Partidul Muncitoresc Român, redenumindu-l ulterior în Partidul Comunist Român.

În prima etapă a regimului (1965-1971), promisiunile cu caracter populist făcute de Ceauşescu, i-au întărit poziţia. La acea vreme, noul lider nu urmărea numai câştigarea simpatiei faţă de popor, ci şi pe cea a Occidentului. Anul 1968 a fost decisiv pentru propulsarea lui în politica internaţională - Ceauşescu a atacat verbal URSS. A doua etapă (1971-1980) a avut ca punct de pornire vizitele lui Ceauşescu în China şi în Coreea de Nord. În anii ’70, Ceaușescu ia o serie de decizii economice greşite. După 1980, starea de criză s-a agravat din cauza împrumuturilor imense din străinătate. Sfârşitul regimului ceauşist a avut loc între anii 1987-1989, când dictatorul pierduse total sprijinul populaţiei. La 21 decembrie 1989, Ceauşescu a organizat un miting pentru a explica populaţiei de ce politica sa este cea mai bună. Mulţimea însă a început să-l huiduiască, după care a pătruns în Comitetul Central, Televiziune şi Radioul Naţional. La 25 decembrie, Tribunalul Militar Excepţional, constituit printr-un decret semnat de Ion Iliescu, a decis judecarea şi condamnarea la moarte a soţilor Ceauşescu, ei fiind executaţi la câteva minute după pronunţarea sentinţei…


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine