2020-04-09 23:30

Este despre noi și ei: PROFETUL viitorului spune cum va fi lumea DUPĂ coronavirus

 |  00:09
Este despre noi și ei: PROFETUL viitorului spune cum va fi lumea DUPĂ coronavirus

Pentru a stopa epidemia, populaţii întregi trebuie să se conformeze anumitor reguli. Există două modalităţi de a obţine acest lucru. O metodă este monitorizarea oamenilor de către guvern şi pedepsirea celor care încalcă regulile…

Aceasta spune profesorul și scriitorul israelian Yuval Noah Harari (foto) - căruia i se mai spune și “profetul sfârșitului omului“ sau “profetul viitorului” - în articolul intitulat “Lumea după coronavirus“, publicat în Financial Times. “În prezent, pentru prima dată în istoria omenirii, tehnologia permite monitorizarea permanentă a tuturor. În urmă cu 50 de ani, KGB nu putea urmări permanent 240 de milioane de cetăţeni sovietici, nici nu putea procesa informaţiile”, mai notează Yuval Noah Harari în Financial Times.

De la conferențiar la star planetar

Harari stă departe de tehnologie, nu are smartphone, evită rețelele sociale și se retrage periodic să mediteze. Cărțile lui -  Sapiens și Homo Deus, s-au vândut în milioane de exemplare și au fost deja traduse în peste 40 de limbi. Are un fan club impresionant, care îi numără printre alții pe fostul președinte Barack Obama, pe Bill Gates, Mark Zuckerberg. Biografia lui o…explică chiar Anne Michel, cea care i-a publicat cărțile în Franța. Harari s-a născut în 1976 în Haifa. Era doar un conferențiar la universitatea din Ierusalim, specializat în războiul medieval. Profesorii reputați au refuzat. Cine a acceptat? Harari…Și așa a început totul: cursurile sale, postate pe internet, se dovedesc un succes și, în scurtă vreme, peste 80.000 de studenți îi ascultă lecțiile. Scrie prima carte și cele 5.000 de exemplare se epuizează peste noapte. Harari ajunge să bată palma cu giganții Penguin pentru Marea Britanie, Harper Collins pentru Statele Unite și Albin Michel pentru Franța.. Între timp Yuval Noah Harrari a devenit un star planetar.

Printre multele teme tratate de Harari – în cărți, publicații sau conferințe, se numără și faptul că, în curând hackerii vor putea pirata alte ființe umane, nu numai computere, mașini sau conturi bancare, Sau că hacking-ul ființelor umane ar putea duce la sfârșitul democrației, așa cum o știm, la apariția „unei clase de oameni nefolositoare din punct de vedere economic și politic“. Nu în ultimul rând el a abordat și tema roboților care ne vor lua locurile de muncă. Susținând că nicio profesie nu va mai fi la adăpost de automatizare și că o inteligență artificială va avea capacitatea de a recunoaște și imita matricele biochimice ale emoțiilor umane. Ceea ce spune el nu mai e demult SF, pentru cei care îi urmăresc ideile.

Limitarea epidemiei sau a vieții private?

"În lupta cu epidemia de coronavirus, numeroase guverne au mobilizat deja noi instrumente de supraveghere. Cel mai notabil caz este al Chinei. Prin monitorizarea atentă a smartphone-urilor, prin folosirea a sute de milioane de camere de luat vederi pentru recunoaşterea facială şi prin obligarea oamenilor să îşi verifice şi să raporteze temperatura corporală şi starea medicală, autorităţile chineze nu doar că pot să identifice rapid persoanele care au coronavirus, ci şi să le urmărească deplasările şi să identifice cu cine au intrat în contact”, e de părere Harari în articolul său din Finacial Times.  

Harari mai scrie că “Diverse aplicaţii mobile avertizează cetăţenii despre apropierea de persoane infectate. Aceste tipuri de tehnologii nu se limitează doar la estul Asiei. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a autorizat recent Agenţia israeliană de Securitate să utilizeze sisteme de supraveghere destinate în general combaterii terorismului pentru depistarea pacienţilor care au coronavirus. Când subcomisiile parlamentare au refuzat autorizarea măsurii, Netanyahu a aplicat-o printr-o ordonanţă de urgenţă". "Chiar atunci când infecţiile cu noul coronavirus vor fi reduse la zero, unele guverne care vor să colecteze date ar putea argumenta că este necesar să menţină sistemele de monitorizare biometrică deoarece se tem de al doilea val de coronavirus sau pentru că există o nouă tulpină de Ebola în centrul Africii sau pentru orice altceva, înţelegeţi ideea. În ultimii ani, a avut loc o luptă majoră privind sfera privată. Criza coronavirusului ar putea fi vârful acestei lupte, deoarece atunci când oamenii au de ales între sfera privată şi sănătate, aleg de obicei sănătatea", subliniază Harari.

Configurația viitorului

"Putem şi trebuie să ne bucurăm atât de drepturile asociate sferei private, cât şi de sănătate. Putem opta să ne protejăm sănătatea şi să oprim epidemia de coronavirus nu prin instituirea de sisteme de supraveghere specifice regimurilor totalitare, ci prin responsabilizarea cetăţenilor.

În ultimele săptămâni, unele dintre cele mai eficiente metode de limitare a epidemiei au fost aplicate de Coreea de Sud, Taiwan şi Singapore, care, deşi au utilizat şi unele aplicaţii de localizare, s-au axat mai mult pe testarea extinsă, pe raportarea onestă şi pe cooperarea voluntară a unui public informat", explică scriitorul. În loc de concluzie, ceva cu care își începe articolul Harari: “Deciziile pe care le iau oamenii şi guvernele în următoarele câteva săptămâni probabil vor configura lumea mulţi ani. Vor configura nu doar sistemele medicale, ci şi economia, politica şi cultura”...


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-23Parerea ta...

ROATA
23 Mar 2020

Reclama la dom asistent de Ierusalim. Dacă era din Damasc mai făceați propaganda asta de doi lei fără acoperire? Rușine media.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine