2020-04-05 23:26

EXCLUSIV. Când viața frământă coca pentru cozonac. Adevărul despre concursurile TV de cooking, cu Petre Adrian BUTOIANU

 |  12:31
EXCLUSIV. Când viața frământă coca pentru cozonac. Adevărul despre concursurile TV de cooking, cu Petre Adrian BUTOIANU

Cozonacul e veșnic vedeta Sărbătorilor. Fie el artizanal, fie cu toate “compozițiile” posibile și imposibile, recunoașteți că ei, cozonacii, exercită o mare atracție. Nu numai pentru gurmanzi, cât mai ales pentru cei care îi fac. Știam că Petre Adrian Butoianu face dulciuri și deserturi, implicit cozonaci. Prin urmare mi-am zis: „Ok, hai să vorbim despre cozonaci”. Dar să dezvăluim și din viața celui care îi face. Ce a urmat? O poveste de viață atipică, dezvăluiri din spatele concursurilor de cooking și mai puțin despre cozonaci!

Dacă nu știați, Butoianu a participat nu demult la concursul “Bake-Off România” (un cooking show cu viață scurtă pe PRO TV). Îl rog să povestească un pic despre viața lui până la Bake-Off și după Bake-Off. Un pic s-a transformat în mai mult… Născut în decembrie 1963 (“Săgetător, deși nu pun prea mare preț pe chestia asta, îmi ascult cu interes doar horoscopul, că nu mă pricep prea mult…”). Absolvent de liceu industrial, prelucrător prin așchiere la fosta I.M.G.B. Jucător de rugby la Sportul Studențesc. După decembrie ’89 a realizat că vrea să știe mai mult și s-a înscris la “Publicistică” la “Titu Maiorescu”. A terminat în 1994. În 1995 s-a căsătorit cu o colegă de facultate și are doi băieți.

Pasiunea pentru gătit i se trage de la …diabet

A lucrat în diverse companii private în Marketing-Relații Publice și Business. A lucrat în presa scrisă, de la reporter și vânzător de spațiu publicitar, până la redactor-șef adjunct. A manageriat un curs post-universitar în domeniul „Concurenței” aflat în programa ASE București. Apoi s-a angajat într-o bancă de stat, la departamentul Comunicare. O împrejurare pe care a considerat-o la momentul respectiv nefastă, și anume o concediere - zice el incorectă -, a declanșat un incident. Consultând medicul, acesta l-a anunțat că are diabet, făcut pe fond de stres. Și că, de acum încolo, trebuie să mănânce „după listă”. A aflat că are voie să consume la fiecare masă doar doua felii mici de pâine de graham. Citind pe net ce se întâmplă cu pâinea industrială și-a propus să învețe să facă pâine singur. Așa a debutat în lumea bucătăriei…A încercat, a dat greș, a încercat din nou. A reușit în final să facă pâine în casă. Următorul pas a fost să gătească și alte produse de bucătărie, Și, în cele din urmă, deserturi și produse dulci. Urmase deja un curs de bucătari și făcuse practica într-un restaurant “cu nume”, așa că, având impresia că știe destule s-a înscris la un concurs televizat (MasterChef). Și de aici încep întrebările.

Cum a fost la Master Chef?

Am făcut cotlete cu sos de muștar. Doar că, după o așteptare de 9 ore, când am intrat în față echipei de pre-selecție, produsul meu arăta… rău. Nu m-au primit dar am rămas în baza lor de date. Următoarea invitație a fost la “Ce spun românii” pe care am declinat-o, nu era pe stilul meu.

Apoi a urmat invitația la Bake-Off Romania?

Da, fiind asigurat că acest concurs e civilizat, fără insulte și aruncări de farfurii pe jos. Am acceptat! Deși până atunci făcusem doar trei torturi... În fața echipei de pre-selecție contează ce ai pregătit, modul în care te prezinți în fața camerei și, bineînțeles, povestea ta. Eu eram cel care are diabet și face dulciuri pentru alții și, totodată, tipul care a jucat rugby și care acum face prăjituri. După Bake Off, mi-am dat seama că trebuie să fiu mult mai bine pregătit. Așa că m-am înscris la o școala de profil, am urmat și absolvit cursurile de Cofetar-Patiser. Am făcut practică într-o cofetărie dintr-un complex hotelier mare. Am rămas uimit de numărul mare de produse congelate folosite, de produsele industriale prezentate drept “de casă” și de crema de vanilie făcută din praf cu lapte.  Gardu’  si leopardu’… și, din păcate, este o practică aproape generalizată în vederea unui profit cât mai mare.

Ai învățat ceva din experiența trăită la acest concurs? Sau au învățat ei - producători și participanți – de la tine?   

După concurs, zic eu că am rămas același om, chiar și cu mică notorietate dobândită, care oricum se stinge repede dacă nu ești în atenția permanentă a publicului. Dar am decis că este o cale de urmat și că nu o poți face față decât prin produse de calitate, făcute doar așa cum le-ai face pentru tine acasă. Așa îți câștigi o notorietate solidă, părerea mea. Din experiența concursului am învățat că trebuie să fi cât mai bun, chiar perfecționist. Nu face compromisuri gratuite! Adaptează-te situației! Spune lucrurilor pe nume când și cum trebuie, indiferent dacă e de bine sau de mai puțin bine.

Cu unii colegi de concurs sunt în permanentă legătură și îmi place să cred că fiecare avem în continuare de învățat de la celălalt. Nu pot spune același lucru despre echipa de jurizare sau despre echipa realizatorilor concursului. Schimb impresii virtuale cu doar o singura persoană dintre ei, în rest sunt ca și inexistenți.

Dacă ai fi organizat tu un asemenea concurs Bake Off, cum l-ai fi organizat?

Bake Off este o licență BBC. Difuzat în 24 de țări, în formate adaptate, este o emisiune-concurs de succes. Este greu de bătut o asemenea performanță. Însă, întotdeauna există loc de mai bine. Poate o prezență a unor oameni mai cunoscuți, mai “cu priză” la public ar fi și mai indicată. După părerea mea, continuarea concursului ar fi fost benefică.

De unde această pasiune de a face prăjituri, cozonaci, tarte etc.? E moștenită?

Pasiunea pentru cofetărie/patiserie s-a născut mai degrabă din curiozitate și ambiție, atunci când, gătind pentru familie, am considerat că trebuie să fac și „ceva dulce”. Am încercat, a ieșit, apoi am mai  încercat o alta rețetă și, ușor-ușor, am vrut să fac mai mult, și mai mult, tot mai mult și mai bine. Am experimentat rețete  dulci spre bucuria familiei și prietenilor. Apoi, și pentru a altora.

Nu e ceva “moștenit” deși mama, bunica, rudele găteau în casa mult. Bunica făcea o varianta de baclava care îmi plăcea foarte mult și pe care o așteptam de fiecare data cu nerăbdare. Mama făcea variante de pandișpan cu diverse fructe, plăcinte, cremă de zahăr ars… Iar despre cozonac, îmi aduc aminte că le ajutam ținând vasul în care era frământat, era muncă brută, chinuială, pune-l apoi la cald, să nu fie curent, să nu te miri de aluatul crescut… În trei zile, din păcate, cozonacul era tare și numai înmuiat în lapte îl mai mâncai. Asta din cauza materiilor prime existente atunci.

Care e cea mai frumoasă amintire a ta din copilărie? Nu-mi spune: e cumva mirosul cozonacilor proaspăt scoși din cuptor?

Nu chiar! Deși mireasma cozonacului este chiar îmbătătoare! Sunt multe amintiri:  trenulețul primit de Crăciun care se învârtea în jurul bradului împodobit, prima zi de școală, mirosul bananelor verzi puse pe dulap să se coacă. Și multe altele.

Ce faci în prezent, cum îți merge?

În prezent mă concentrez pe ceea ce fac, adică dulciuri și deserturi. Cu cât știi mai mult într-un domeniu, cu atât mai bine, în primul rând pentru tine. Realizarea unor produse de cofetărie/patiserie este încă ceva ce poți face în viață, la fel ca si grădinăritul sau lansarea de rachete spațiale. Este o complementaritate, cu cât știi mai multe, și cu cât faci mai multe, cu atât mai bine pentru tine. Și pentru cei din jurul tău.

Ai o rețetă secretă de cozonac?

Fiecare “făuritor” de cozonac are propria rețetă si propriile secrete. Unii folosesc zeci de ouă, alții făină de la țară, unii folosesc un anumit timp de drojdie. Secretul meu este că încerc să fac ceva cât mai bine, chiar perfect. După zeci abordări și alte zeci de încercări cred, doar cred, că am ajuns la un produs excelent, chiar dacă gusturile fiecăruia dintre noi sunt diferite. Deci informați-vă, procesați informația, aplicați rezultatele. Cu cât ne facem treaba mai bine, în cunoștință de cauză, cu atât vom excela.

Vă doresc Sărbători cu bucurie și să vă fie bine!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine