2020-04-08 12:34

Exclusiv. “Jurnal“ din ITALIA: “Până pe 3 aprilie o să fiu prizonieră în cel mai frumos oraș din lume”

 |  22:46
Exclusiv. “Jurnal“ din ITALIA: “Până pe 3 aprilie o să fiu prizonieră în cel mai frumos oraș din lume”

S-ar putea spune că e unul dintre cele mai bune titluri de carte din ultima vreme, dar este altceva. Real. Iar această realitate reprezintă frânturi din viața într-un oraș în carantină, pe care le relatează o româncă stabilită în Veneția, pe pagina sa de socializare.

Toată Italia devine zonă protejată, după cum tocmai a anunțat premierul țării, Giuseppe Conte. Deplasările vor fi restrânse și vor fi adoptate în întreaga țară măsurile luate de duminică în Lombardia și alte 14 provincii care reprezentau până acum „zona roșie”. Guvernul de la Roma a impus carantină pentru 15 regiuni din nordul țării, pentru a limita răspândirea epidemiei de coronavirus. Noile măsuri vor dura până pe 3 aprilie. “Până pe data de 3/4 aprilie o să fiu prizonieră în cel mai frumos oraș din lume, situat în una din cele mai frumoase regiuni din lume. Nu voi putea ieși decât în caz de urgență“, scrie Argentina Diaconu, care a decis cu mulți ani în urmă să se stabilească la Veneția, unde a devenit (în 2007) singurul ghid turistic de origine română.

Ea scrie pe pagina sa de Facebook mici relatări, de când Veneția în particular și Italia în general se confruntă cu problemele create de coronavirus. Cu acordul Argentinei Diaconu, iată câteva frânturi din acest “jurnal” din Italia. 

Veneția e diversă și capricioasă ca o femeie

“Că tot mă găsesc într-o situație imposibilă, parcă luată din cartea a lui Houellebecq, mi-a trecut prin minte o posibilă soluție și ea destul de bizară. Slow tourism, am auzit cu toții de el. Acum ar putea fi momentul pentru a atrage turiști în România. 14 zile de izolare într-un centru medical modern, în care turistului/pacientului i se poate face un check-up complet de sănătate. Alternativa este: 14 zile de retragere spirituală într-o mănăstire...Iar după cele 14 zile începe circuitul prin țară” , scria pe Facebook Argentina, pe 5 martie.

 “Cafeneaua Florian în Piața San Marco prezentă de 300 de ani, prima cafenea deschisă în Italia este închisă începând de azi”, nota Argentina ieri, punând un emoticon trist. "Veneția e diversă și capricioasă ca o femeie ", scria Argentina pe 7 martie, adăugând un citat din “ Săptămâna nebunilor”, excelentul roman al lui Eugen Barbu: “Venezia...care te posedă te ia în stăpânire fără să-ți dai seama, otrăvindu-te lent cu imaginea ei tulbure, cu cupolele ei ca niște meduze plutitoare în marea cerurilor mereu schimbătoare...Deodată magia se sparge și sosește ultima seară, cea mai rece seară, cea mai streină, când orașul cu iluzia lui multicoloră fierbinte, iresponsabilă te părăsește și nu poți să-l mai iubești ...și afară rămâne o cetate streina, cea mai frumoasă din lume ... - Eugen Barbu”.

“Și eu am crezut la început că-i isterie”

Altă postare recentă a Argentinei: “Prioritate celor care au mai multe posibilități să supraviețuiască. Și eu am crezut la început că-i isterie, că-i o simplă <gripă>, dar din păcate, vorbind cu cei care lucrează în spitale , NU este așa. Într-adevăr, copiii sau tinerii sunt mai puțin afectați, dar nu-i corect totuși ca celor bolnavi sau bătrâni să li se acorde mai puține resurse pentru vindecare. Din punct de vedere economic, pierdem enorm , în cazul meu, 70% din ceea ce câștig pe un an de zile, dacă până în iunie situația rămâne aceeași. E o pierdere mare, mai ales dacă vă gândiți că va trebui să plătesc și impozitele pe venitul de anul trecut. Dar simt că este un sacrificiu necesar. Mășți nu folosim, în continuare ieșim în parc, ne deplasăm mai mult pe jos și dacă chiar este nevoie cu mijloacele de transport în comun. Deplasări lungi nu mai facem, la schi nu o să-i duc, mergem numai la magazinele mici (mall-rile nu-mi plăceau nici înainte ), la cafea sau restaurant evit să merg mai ales gândindu-mă la următoarele luni...Nu înțeleg cât de iresponsabil poți să fii atunci când eșți obligat să stai în izolare la domiciliu și-ți aduci copiii în parc unde sunt și alți copii, adulți dar mai ales persoane în vârstă!”.

De data aceasta o să călătorim... prin casă

Pe 9 martie, cam pe la 2 dimineața, Argentina scria: “Văd că mulți dintre voi sunteți foarte îngrijorați pentru mine. Mi-ați trimis câteva zeci de mesaje azi pe Messenger , sper să fi reușit să răspund la fiecare dintre voi . Unii mi-ați propus să-mi trimiteți hrană din țară, vă asigur că deocamdată nu este nevoie. Sunt bine, chiar foarte bine, stau în sfârșit și eu puțin acasă. În ultimii ani, ori de câte ori am avut ocazia, am încercat să fac ceva, să merg pe undeva cât mai departe de casă. Casa pe care mi-o dorisem atât de mult, devenise aproape un simplu hotel/restaurant. Această izolare, pe cât de mult la domiciliu, încerc să o văd ca o oportunitate, ca un fel de călătorie în casa mea. Ideea mi-a dat-o chiar azi , fetița mea de 5 ani care, la un moment dat, plimba prin casă o păpușă într-o cutie de carton zicând <călătorim la mare, la munte, la mamaie> ... De data aceasta o să călătorim ... prin casă , prin curte și puțin prin cartier …”.

Povestea din casa și din jurul casei Argentinei Diaconu continuă. După cum frumos îi comenta cineva la una dintre relatări: “Scrie Argentina! E frumoasă și limpede slova ta! Relaxează-te și scrie! În curând vom face și noi exercițiul ăsta! ...al timpului care ne aparține!!”…

Foto: Argentina Diaconu - Pagina FB


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine