2020-04-05 10:53

Fără scăpare? Un minunat simbol al dragostei e în PERICOL

 |  00:13
Fără scăpare? Un minunat simbol al dragostei e în PERICOL

La răsărit pare roz, iar seara gălbui. Legenda locală spune că aceste culori sunt simbolul stării de spirit a femeilor. Adevărul însă nu este tot atât de atrăgător precum legendele.

Unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume, Taj Mahal, construit din marmură albă şi datând din secolul al XVII-lea, are de suferit din cauza poluării. Praful şi fumul provenite de la furnalele fumegânde şi de la autoturismele din oraşul Agra (nord), al optulea cel mai poluat oraş din lume, învăluie adesea Taj Mahal, potrivit The Telegraph.  Astfel, monumentul indian, considerat una dintre cele şapte minuni ale lumii, proiectat de arhitectul iranian Ustad Isa și devenit "simbolul dragostei eterne" a început să-și schimbe culoarea. Și să capete nuanţe galbene şi verzi din cauza efectelor poluării din zona în care se află. Un avocat specializat în domeniul mediului la Curtea Supremă a Indiei a declarat că insectele minuscule din râul Yamuna, în care sunt deversate apele menajere ale oraşului, se aşează pe zidurile construcţiei, iar excrementele acestora pătează marmura.

De obicei restauratorii curăţă marmura cu o pastă din argilă minerală, care înlătură impurităţile de pe suprafeţe şi poate fi apoi îndepărtată cu apă.

În vremurile de demult avea uşi de argint

Curtea Supremă a Indiei a criticat guvernul pentru că nu face suficient pentru a conserva monumentul, construit de împăratul Shah Jahan pentru soţia sa, Mumtaz Mahal. ”Dacă cercetătorii indieni şi (ecologiştii) nu pot rezolva problema, ar trebui să contacteze experţi străini sau ecologişti, iar cei care pot veni vor fi fericiţi să ajute”, spune avocatul M.C. Mehta, care a luptat să salveze Taj Mahalul de la poluare în ultimele trei decenii. Mai mult, activiștii atrag atenția că pânza freatică din Agra ar putea deteriora fundaţia din lemn a monumentului. Alte motive de îngrijorare sunt drumurile pline de vehicule poluante şi construcţiile ridicate într-un ritm galopant în vecinătatea monumentului.

Schimbarea culorii nu a apărut brusc. Ecologiştii şi istoricii au avertizat de mult timp despre riscul pe care îl presupune funinginea şi fumul de la fabrici şi tăbăcării pentru monument. În pofida restricţiilor impuse activităţilor industriale şi circulaţiei rutiere, faimosul edificiu are de suferit. În plus, în vremurile de demult, monumentul avea uşi de argint, iar în interior avea amplasat un grilaj de aur masiv şi o textură de perle. Acestea nu mai există în prezent dintr-un motiv simplu: au fost furate.

Mania grandorii

Atât bătrânii indieni, cât şi oamenii din popor sunt de altă părere. Ei spun că "acum este momentul blestemului celor care a căror viaţă a putrezit pentru ceva care nu este decât un măreţ edificiu funerar".

În spatele frumoasei şi binecunoscutei poveşti a Taj Mahal-ului – dedicat de către împaratul mogul Shah Jahan, ca simbol al iubirii eterne, soţiei sale Mumtaz Mahal (care a murit după ce i-a născut cel de-al 14-lea copil), se află o altă poveste. Una tristă şi deloc romantică: povestea celor care au trudit la ridicarea halucinantei capodopere. Atât de mult îşi dorea împăratul Jahan să fie pomenit peste secole ca "muritorul care a creat un templu nemuritor", încât mania grandorii îi luase minţile, ajungând să îi terorizeze pe cei care munceau zi şi noapte la ridicarea monumentului. Au lucrat peste 20.000 de muncitori, au fost chemaţi din toate colţurile Imperiului Mogul cei mai talentaţi meşteri şi artizani. Milioane de cărămizi, marmură şi alte materiale au fost aduse din ţinuturi îndepărtate şi cărate cu ajutorul a 1.000 de elefanţi.

Chin constructiv

Se spune că fiica cea mare a împăratului l-a ajutat pe arhitectul principal să facă planurile măreţului "mormânt-monument al dragostei". De-a lungul celor 22 de ani de "chin constructiv", aproximativ 2.000 de constructori şi muncitori aveau să piară striviţi sub plăcile de marmură. După finalizarea construcţiei, Jahan a fost la un pas să ordone tăierea mâinilor tuturor meşterilor care au ridicat templul. Îi era mare teamă ca nu cumva acestor oameni pe care îi bănuia simpli doar în aparenţă, să le treacă prin minte să ridice un templu mai semeţ decât Taj Mahal. Până la urmă s-a lăsat înduplecat şi a cumpărat meşterilor, pe bani foarte mulţi, promisiunea că se vor "lăsa de meserie". Se pare însă că între timp reuşise să taie câteva mâini de oameni nevinovaţi…

Că e poluare, blestem ori nepăsare, adevărul e că Taj Mahalul trebuie salvat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine