2020-07-16 20:18

Fenomen. De ce se DEPLASEAZĂ Polul Nord magnetic al Pământului spre Rusia

 |  00:20
Fenomen. De ce se DEPLASEAZĂ Polul Nord magnetic al Pământului spre Rusia

Polul Nord magnetic al Pământului și-a schimbat poziţia, în mod imprevizibil, de pe coasta de nord a Canadei, unde se afla cu un secol în urmă, în mijlocul Oceanului Arctic, deplasându-se spre Rusia. Acest fenomen a fost semnalat de ceva vreme.

În fapt, Polul Nord magnetic se deplasează cu aproximativ 55 de kilometri pe an. A trecut în 2017 de linia internațională a datei, linia de demarcație care separă două date calendaristice consecutive, iar acum părăsește zona Arctică a Canadei, și se îndreaptă spre Siberia. Schimbarea rapidă a poziţiei Polului Nord magnetic al Pământului i-a forţat pe cercetători să facă o actualizare fără precedent, mai devreme decât era prevăzut, a hărţii magnetice cu ajutorul căreia se realizează navigaţia ambarcaţiunilor, avioanelor şi submarinelor în Oceanul Arctic, potrivit Reuters. Astfel că acum oamenii de ştiinţă din Europa au declarat că pot, în prezent, să descrie cu încredere ce produce deplasarea polului magnetic Nord.

Modificări ale fierului topit

Mişcarea acestuia către Siberia a făcut necesară modificarea sistemelor de navigaţie mai des. „La capătul lumii”, există un punct în care liniile de câmp magnetic cad vertical pe suprafaţa Pământului. Acest pol magnetic Nord se deplasează, în timp. La începutul secolului 19, el era în nordul Canadei, mişcându-se încet spre o latitudine mai mare. Apoi, în anii 1990, el a trecut peste Arctic, spre Rusia.

Echipa care a descoperit această mişcare, care lucrează la Universitatea Leeds, urmăreşte anumite modificări ale fierului topit din nucleul exterior al Pământului, dinamul ce creează şi susţine acest câmp magnetic. Aceasta a afirmat că mişcarea este explicată prin „competiţia dintre două bule magnetice” din nucleul exterior.

Creează probleme busolelor din smartphone-uri

“Mişcarea sa s-a accelerat în ultimii 40 de ani”, spune  Ciaran Beggan de la Observatorul Geologic Britanic (BGS) din Edinburgh. Beggan a mai spus și că recentele modificări ale Polului Nord magnetic nu vor avea efecte sesizabile pentru cea mai mare parte a oamenilor care nu sunt în regiunea Arctică. Această schimbare constantă creează probleme busolelor din smartphone-uri, dar și unor electrocasnice. Atât avioanele, cât și navele se ghidează în funcție de polul nord magnetic, deși folosesc această metodă drept una de rezervă. Navigarea prin GPS nu este afectată, întrucât datele sunt transmise prin sateliți.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz